Zoltan Beke, zece ani de istorie cu „Ripi” FOTO

Zoltan Beke, zece ani de istorie cu „Ripi” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Zoltan Beke, unul dintre cei mai reprezentativi jucători ai celebrei Ripensia Timișoara, s-a născut pe actualul teritoriu al Serbiei, aproape de granița cu România. În 30 iulie 1911, atunci când „Zoli” vedea lumina zilei, localitatea-mamă, Bela Crkva, adică Biserica Albă sau, în maghiară, Fehértemplom, aparținea de Imperiul Austro-Ungar.

Distanța de aproximativ 100 de kilometri dintre localitatea în care s-a născut și Timișoara nu a fost un impediment ca destinul să-l unească pe Zoltan Beke de numele Ripensiei. Beke a făcut cunoștință devreme cu terenurile din cartierul Mehala, creatoare de fotbaliști la începutul secolului XX. Câmpul de la Balta Verde a fost locul unde a învățat fotbal, alături de alții care au ajuns fotbaliști celebri, precum Chiroiu, Ciolac, Burger sau Deheleanu, care au îmbrăcat tricoul naționalei României.

A fost legitimat pentru întâia oară la vârsta de 15 ani, în 1925, la piticii Chinezului Timișoara, iar după un an a ajuns la juniori. A făcut apoi pasul la echipa de seniori, iar în 1930 s-a transferat la Ripensia Timișoara, apărută în fotbalul carpato-danubiano-pontic, la acea dată, de doar doi ani.

Anii de glorie

S-a bucurat din plin de anii de glorie ai echipei timișorene. Beke a făcut parte din celebra linie de atac a Ripensiei, alături de Bindea, Ciolac, Schwartz și Dobai. Aceeași formulă ofensivă s-a regăsit, de altfel, și în 1932, în partida România-Franţa.

Zece ani la „Ripi” au însemnat patru titluri de campion național (1933, ’34, ’36, ’38) și două Cupe ale României (1934, ’36). În joc era caracterizat de precizia cu care trimitea mingile înspre poartă, dar și de rafinamentul execuțiilor, cum, de altfel, o spune și Cristofor Cristi Alexiu în cartea „Ripensia — Nostalgii fotbalistice”, care-i descrie, în câteva rânduri, evoluția carierei: „Admirator al lui Tänzer, pe al cărui post de extremă se iniția, după plecarea în 1928 a componenților echipei de bază peste hotare, Beke va fi folosit în prima garnitură cu alți juniori – Lakatos, Zelenak, Juhasz, Bürger, Agner – până în 1930, când și-a început activitatea la clubul FC Ripensia, sub culorile căruia a cucerit de patru ori titlul de campion al țării și de două ori Cupa României. S-a remarcat prin finețea execuțiilor tehnice și prin precizia șuturilor la poartă”.

Zoltan Beke nu era specializat doar în execuții sau în precizia cu care trimitea mingile. După încheierea studiilor, Beke s-a calificat în meseria de argintar-garvor, un fel de bijutier.

În 1939, ultimul an în care a evoluat pentru Ripensia, Beke a suferit o accidentare groaznică, la Muntele Mic, în timp ce se afla la schi. Ruptura de menisc suferită l-a ținut pe tușă timp de trei ani.

A revenit pe gazon în anul 1942, la CFR Turnu Severin, unde a fost antrenor-jucător.


Cu echipa din Mehedinți și-a completat vitrina trofeelor. Chiar în primul an a câștigat, pentru a treia oară în cariera sa, Cupa României. Alături de el, la CFR, se aflau și timișorenii Pavlovici și Reuter.

În tricoul Ripensiei a avut 89 de apariții și a marcat 21 de goluri, în timp ce pentru CFR Turnu Severin a jucat de șapte ori și a avut o reușită. A fost selecționat de șase ori în naționala României. Debutul pentru „tricolori” l-a făcut în 25 august 1935, într-un meci pierdut de România la Erfurt, în inima Germaniei, contra Manschaftului, scor 4-2.

Retragerea din fotbal, un nou început

S-a retras din fotbal în 1944, iar patru ani mai târziu, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, eveniment ce a ținut în loc fotbalul de pe întreg globul, și-a început cariera de antrenor.

A pregătit echipele de juniori și tineret ale Științei Timișoara, iar în 1952, alături de Covaci și Burger, pe cea de seniori, întrucât Poli revenise pe prima scenă fotbalistică a României. Timp de cinci ani, între 1965 și 1970, o antrenează în campionatul municipal pe IRA Timișoara, apoi se retrage definitiv din toate activitățile care îl legau de fotbal.

Povestea lui s-a sfârşit în 9 martie 1994, în Timișoara, la 82 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.