Cancerul, dușmanul care poate fi ucis

Cancerul, dușmanul care poate fi ucis

0
DISTRIBUIȚI

În România mor zilnic cinci femei din cauza cancerului de col uterin. Sunt femei care ar fi avut o șansă la viață dacă ar fi ajuns la doctor mai devreme, când boala era în stadiu incipient. Dar țara noastră stă în continuare prost în ceea ce privește educația medicală. Astfel, nu puține dintre românce nu se programează pentru un consult ginecologic periodic, ci doar atunci când încep să simtă primele dureri. Dureri care pot însemna o boală descoperită mult prea târziu și condamnarea la moarte.

Cu scopul descoperirii în stadii cât mai precoce a acestei maladii, din vara anului 2012, Ministerul Sănătății derulează un Program național gratuit de  depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

Programul funcţionează și în zona de vest a țării, fiind coordonat de Spitalul Județean Timișoara, iar medicul ginecolog Doru Anastasiu, de la Maternitatea “Bega”, este responsabilul regional.

Dacă la început, datorită mediatizării masive, numărul femeilor care s-a adresat medicilor pentru a beneficia de un test Babeș-Papanicolau gratuit a fost unul mare, încet, încet, acestea au devenit tot mai dezinteresate. “Din păcate, noi am avut niște perturbări și am avut o scădere a recoltărilor în ultimii ani. Plus că medicii de familie nu au prea vrut să se implice în program, pentru că, prin ei, femeile sunt trimise la medicul ginecolog pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau”, ne-a explicat medicul Doru Anastasiu.

Potrivit datelor furnizate de coordonatorul regional al programului, în ultimii cinci ani, 48.806 femei din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara au beneficiat de analize gratuite, iar în cazul a 3.958 dintre acestea, adică 8,1%, rezultatele au fost pozitive. Asta înseamnă că aproape una din zece femei a necesitat investigații medicale suplimentare. “8,1% este destul de mult, vorbim de femei suspecte de cancer, în unele cazuri s-a infirmat, și diagnosticate cu cancer”, a precizat medicul Doru Anastasiu.

În Programul național de depistare precoce a cancerului de col uterin sunt incluse cele mai multe spitale de stat din cele patru județe din vestul țării, care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În Regiunea Vest, bugetul alocat în acest an pentru program este de 80.000 de lei.

“Cu cât se depistează mai repede cancerul de col uterin și în stadiu zero sau unu, atunci prognosticul vital la cinci ani, în general, este mai bun. Ministerul Sănătății a venit cu acest Program național de depistare a cancerului și screening, care se face așa cum trebuie pe o anumită populație, astfel că femeile beneficiază de testul Babeș-Papanicolau gratuit, prin care pot fi descoperite leziuni ale colului uterin și chiar depistarea cancerului, dacă este deja în faza de cancer. Medicul de familie are un rol important în mobilizarea femeilor, pentru a le trimite pentru recoltare”, a detaliat medicul ginecolog timișorean.

Caravane mobile la sate

Pentru că cel mai greu ajung la mediul ginecolog femeile care locuiesc în mediul rural, în acest an, Ministerul Sănătății a cumpărat opt unități mobile, care vor fi utilizate în Programul de screening pentru cancerul de col uterin. Practic, este vorba de opt autospeciale,  care au ajuns, în această vară, în șapte spitale mari din țară, și reprezintă, de fapt, un cabinet ginecologic mobil.

Una dintre aceste unități a ajuns la Spitalul Județean Timișoara și va fi folosită pentru efectuarea de campanii regionale de testare în mediul rural.


Autospecialele au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al proiectului Băncii Mondiale “Reforma sectorului sanitar – îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar”, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

“Achiziția autospecialelor a fost realizată în vederea creșterii capacității tehnice a reţelei naționale de screening, în vederea îndeplinirii programului național de testare a cancerului. Aceste opt unități vor consolida Programul național de screening pentru cancer de col uterin și vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate”, a informat Ministerul Sănătății.

Medicul Doru Anastasiu a explicat că fiecare județ din zona de vest a țării va beneficia de cabinetul ginecologic mobil. “Acum ni se ușurează munca și vom avea rezultate mai bune, deoarece Ministerul Sănătății a fost receptiv la propunerile noastre și pentru fiecare spital mare a achiziționat câte un microbuz-caravană laborator, cu masă ginecologică. Și atunci se poate merge în comune. Până acum era mult mai greu să vină femeile de la sate să-și facă testul Babeș-Papanicolau, dar acum va merge caravana în satul respectiv. Medicul de familie mobilizează femeile care se încadrează în criteriul de eligibilitate pentru recoltare, se recoltează acolo și se trimit rezultatele la medicul de familie. Dacă există ceva patologic, atunci medicul specialist indică femeia pentru internare sau pentru reevaluare a diagnosticului. Ceea ce este mare lucru, microbuzul este deja la noi în curte. Este unul pentru tot vestul țării. Noi o să facem în primul rând județul Timiș, în satele care sunt, apoi o lună îl programăm la Arad, o lună la Hunedoara, o lună în Caraș-Severin. Asta ar fi un mare lucru. În momentul în care consultă, medicul poate să descopere și altceva, fibroane sau malformații, orice alte afecțiuni. Acum încercăm să dăm un imbold programului cu această caravană, sper să dăm drumul mai intens la program”, a afirmat medicul Doru Anastasiu.

Medicii timișoreni le atrag atenția femeilor că este bine să se prezine la ginecolog o dată la trei ani, dacă au sub 40 de ani. Celor care au peste 40 de ani le este recomandat să efectueze testul Babeș-Papanicolau în fiecare an.

“Le recomandăm femeilor să se prezinte pentru recoltare, la control, când le cheamă medicul de familie. Din păcate, femeile vin destul de târziu la ginecolog sau când se sperie dacă sângerează sau sunt alte probleme. Practic, din proprie inițiativă nu prea vin pentru recoltare. Niciun medic ginecolog, indiferent că lucrează la stat sau la privat, nu-și permite să facă o consultație fără testul Babeș-Papanicolau, pentru că îi scapă un diagnostic și atunci nu își asumă el o eroare de diagnostic, ceea ce este foarte bine. În mediul rural este problema cea mai mare, iar această caravană va merge în mediul rural și va face recoltările”, a explicat medicul de la Maternitatea “Bega” a Spitalului Județean Timișoara.

Program susținut cu bani europeni

În primăvara acestui an, ministrul Sănătății a anunțat că un program de screening pentru cancerul de col uterin va fi derulat cu ajutorul fondurilor europene. Acest program beneficiază de o finanțare în valoare de 47 de milioane de euro, urmând să fie înființate opt centre regionale, printre care unul la Timișoara. De asemenea, pentru creșterea capacităţii tehnice a unităților regionale pentru cancer se are în vedere inițierea unei proceduri de achiziție de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie și citologie.

Programul gratuit derulat în prezent de Ministerul Sănătății se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Pentru efectuarea testului Babeş- Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi poate obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul în 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare, dacă rezultatul este negativ, ele vor fi reprogramate la o nouă testare, după cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.