Cele mai apreciate scurtmeraje româneşti şi internaţionale, în competiţia Timishort 2018

Cele mai apreciate scurtmeraje româneşti şi internaţionale, în competiţia Timishort 2018

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a 10-a ediţie a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, va avea loc anul acesta în perioada 3-7 octombrie, la Timişoara. Timp de cinci zile, timişorenii vor avea ocazia de a vedea peste 70 de scurtmetraje împărţite în opt secţiuni, patru dintre ele fiind competiţionale: o competiţie internaţională, una naţională, o competiţie dedicată filmelor experimentale (Videorama) şi competiţia de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids).

Competiţia internatională aduce la Timişoara 19 de scurtmetraje din toate colţurile lumii, majoritatea în premieră în România. Cele patru calupuri în care va fi prezentată competiţia oferă o imagine de ansamblu asupra scurtmetrajelor la nivel mondial şi oferă timişorenilor şansa unică de a privi spre cinematografia unor ţări precum Brazilia, Vietnam, Belgia, Franţa, Bulgaria, Spania, Olanda, Egipt, dar şi ţări mai puţin cunoscute cinematografic în România, precum Kârgâztan, Ruanda sau Cecenia.

„Cea mai mare parte a cineaştilor a căror filme am ales să le aducem anul acesta la Timishort sunt din categoria ‘tinere speranţe’, regizori a căror scurtmetraje au confirmat şi care se pregătesc de primul lor lungmetraj. Farmecul scurtmetrajelor este acela că poţi paria pe cei ce vor fi mâine marii regizori. Iar Timişoara are şansa de a le vedea filmele înaintea tuturor”, a spus Massimiliano Nardulli, selecţionerul Timishort.

Una dintre cele mai promiţătoare regizoare din tânăra generaţie, Meerim Dogdurbekova are doar 24 de ani şi va prezenta la Timishort Bakyt, o poveste emoţională despre o relaţie dintre un cal şi un băiat de 10 ani.


Tot o tânără speranţă, de data aceasta a francezilor, este şi regizorul Sebastien Carfora, care va prezenta la Timishort al treilea lui film, un scurtmetraj suprarealist, Dans l’armoire, povestea lui Franck, un om care a pierdut totul şi trăieşte pe stradă. O metaforă despre o lume în care aparenţa e mai importantă decât ce e înăuntru.

Din Macedonia, tânăra cineastă Dina Duma va prezenta la Timishort They Come from the Center of the World, cel mai recent scurtmetraj al ei, care a avut premiera modială la ‘Festival du Nouveau Cinéma’, din Montréal. Dina a participat la programul ‘Berlinale Talents’, în 2016. În prezent, dezvoltă lungmetrajul ei de debut, ‘Soră’, ce a câştigat Premiul ‘Coco-Post Pitch’, în cadrul platformei de cooperare ‘Connecting Cottbus (CoCo)’, din 2016 şi e dezvoltat în cadrul platformei ‘LIM – Less is More’. În Competiţia Naţională au fost selectate anul acesta 10 dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului, ale unor regizori precum Vlad Dâmboviceanu, Vera Surăţel, Serghei Chiviriga, Adina Dulcu sau Sarra Tsorakidis. Adina Dulcu revine în competiţia Timishort la doi ani de la debut cu noul ei scurtmetraj, Insula. Din competiţia TIFF 2018 vin la Timişoara Bestia (r: Andreea Lăcătuş), povestea unor poliţişti dintr-un oraş de munte ce trebuie să găsească bestia care umblă liberă pe străzi, Iedera, (r: Sarra Tsorakidis), o poveste despre prietenie şi secrete şi Linişte (r: Alex Iureş) o poveste emoţionantă despre doi fraţi care nu s-au mai văzut de mult timp şi se întâlnesc să stabilească detaliile înmormântării mamei lor.
Scurtmetrajele româneşti pot fi văzute joi, 4 octombrie, de la orele 14,00 şi ora 18,00 şi vineri, 5 octombrie, de la orele 16,00 şi 18,00, la Casa Artelor. Programul integral şi descrierea evenimentelor Timishort sunt disponibile aici. 

Cea de-a 10-a ediţie a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 3-7 octombrie, la Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara, Casa Artelor, Sala Capitol a Filarmonicii Timişoara, Piaţa Unirii, Piaţa Sfântul Gheorghe. Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent (ARFI) din Timişoara cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Timişoara, al Consiliului Judeţean Timiş şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.