Cheile Buții, una dintre cele mai frumoase arii protejate ale Europei FOTO

Cheile Buții, una dintre cele mai frumoase arii protejate ale Europei FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-311330481">

Zona montană Cheile Buţii, considerată o poartă de intrare în Munţii Retezat şi aflată nu departe de localitatea Uricani, este un loc ideal pentru cei care vor să evadeze din oraşele zgomotoase şi poluate, fie şi pentru o zi sau un sfârşit de săptămână. Frumuseţea peisajului din inima muntelui, cu versanţi foarte abrupţi care ating până la o sută de metri înălţime, ideali pentru alpinism, o înşiruire de meandre, numeroase peşteri, izvoare cu ape repezi, cascade şi baraje naturale de stânci imense prăbuşite din înaltul muntelui atrag vizitatorii încântaţi să pătrundă în chei pe un vechi drum pietruit, care datează încă de pe vremea romanilor.

Arii protejate şi chei impresionante

Zona este considerată una din cele mai frumoase arii protejate ale Europei şi deocamdată, numărul vizitatorilor străini, mai ales iubitori de sporturi extreme, îl depăşeşte pe cel al românilor, care încă n-au descoperit farmecul acestui colţ al judeţului Hunedoara care te lasă cu respiraţia tăiată, dar numărul relativ mic de turişti care au poposit până acum aici îi conferă încă statutul de zonă virgină. Cheile, străbătute de pârâul Buta, un afluent al râului Jiul de Vest, sunt săpate în calcar, încă din jurasic, şi surprind prin frumuseţea şi varietatea formelor, fiind deopotrivă foarte ispititoare pentru alpinişti şi speologi.

Între Uricani şi Cheile Buţii se desprinde un drum care duce la lacul Valea de Peşti şi la cabana cu acelaşi nume şi la Cheile Sohodolului din Munţii Valcan, la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Gorj, o altă arie naturală protejată de interes naţional, care se întinde pe o suprafaţă de 350 de hectare de-a lungul râului Sohodol, pe o lungime de 12 kilometri. Sunt unele dintre cele mai impresionante chei din România, datorită numeroaselor peşteri, grote, tuneluri, doline şi canioane din interiorul lor, formate ca urmare a unor fenomene carstice. Aici sunt conservate şi protejate habitate şi specii naturale importante de floră şi faună dar şi specii de arbori din păduri.

Trasee turistice

Unul din cele mai cunoscute trasee turistice din acest minunat colţ al naturii este Cheile Buţii-Cabana Buta-lacul glaciar Bucura-Vârful Peleaga, unde se află şi un complex turistic cu o capacitate de cazare de peste o sută de locuri pentru cei care doresc să înnopteze în zonă şi un restaurant în care pot lua masa peste 250 de persoane. Un alt traseu este de la Cheile Buţii la vârful Piatra Iorgovanului, înalt de peste 2.000 de metri sau în locul numit La Fâneţe, un traseu mai accesibil, dar pentru toate se recomandă un echipament adecvat.

Şi în Cheile Sohodolului se poate face alpinism şi pot fi admirate peşterile aflate pe spectaculosul traseu, ori se pot parcurge trasee montane prin Munţii Valcan, spre Inelul Doamnei sau Inelul de Piatră, ori Dâlma Căzută. „Nările”, două tuneluri ovoidale lungi de câteva zeci de metri, care seamănă cu nişte nări uriaşe pe sub care trece apa, sunt formaţiuni carstice spectaculoase create de râul Sohodol, iar la intrarea în chei există un altar închinat Sfântului Nectarie, ridicat în urmă cu câţiva ani de un localnic, în semn de recunoştinţă, după ce s-a vindecat de o boală care părea să nu aibă leac.

Surse foto: mesagerulhunedorean.ro, booking.com, turismistoric.ro, stirivaleajiului.info, peregrinprinlume.com, wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.