Claudiu Lazarciuc, timișoreanul care cântă world – music: „Strada este ca o...

Claudiu Lazarciuc, timișoreanul care cântă world – music: „Strada este ca o cutie cu bomboane surpriză, fiecare zi e diferită și îmi oferă experiențe foarte plăcute într-un fel sau altul“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Claudiu Lazarciuc, artistul timișorean care a devenit cunoscut melomanilor grație proiectului de world – music Nadayana, pregătește un nou material discografic. De-a lungul timpului, Claudiu a colaborat cu diverşi artişti şi a lansat două albume înainte de naşterea acestui proiect, iar în 2015 a fost nominalizat la un premiu în cadrul Idyllwild International Festival of Cinema (Los Angeles, California) pentru coloana sonoră a lung-metrajului „The Boatman” de Greg Morgan.

Prin îmbinarea instrumentelor inedite cu timbrul reverberant al gongurilor tradiţionale tailandeze, voce, mantre, liniştea dintre sunete şi alte sonorităţi eterice, Nadayana este o reinventare a muzicii culturilor antice şi a lumilor îndepărtate.

„Nu știu direcția în care o ia aceasta barcă cu pânze numită Nadayana. În fiecare zi se schimbă, se adaptează la ceea ce numim viață. Cert este că vreau să pun ‘jurnalul de bord’ pe un CD toamna asta… Rămâne doar sa rămân tăcut ca un martor și să văd cum și în ce fel se derulează filmul“, spune timișoreanul Claudiu, al cărui videoclip „Towards the Light” a fost inclus într-un top al celor mai bune videoclipuri dedicate acestui gen muzical în anul 2016.

Fondat de Claudiu Lazarciuc – compozitor şi performer la hang (aka hang drum) şi handpan din 2010, iar la gong, din 2014, şi Iulia Lazarciuc, producător, director artistic şi muză, proiectul timişorean a lansat primul album „Nine” în primăvara anului 2016. Începând din această vară, muzica Nadayana răsună aproape zilnic în Piața Libertății, unde Claudiu are parte de un public minunat prin street – performance – urile sale.

„În Timișoara am început să cânt pe stradă vara aceasta, însă «afară» am început încă de dinainte de a da naștere proiectului Nadayana.


La început a fost un experiment, apoi cântând în mijlocul haosului am descoperit un fel de gaură neagră prin care ieși în afara timpului și este teribil când vin și altii cu tine «down the rabbit hole». Au fost chiar mulți care au trecut pe acolo şi mi-au spus că aveau nevoie de așa ceva. Diferențe majore între «busking-ul» de «aici» sau de «acolo» nu ar fi… însă am observat că, într-un fel, lumea este mult mai receptivă la așa ceva aici în țară chiar decât în marile orașe din alte țări. Strada este ca o cutie cu bomboane surpriză, extrem de «addictive». Fiecare zi e diferită și îmi oferă experiențe foarte plăcute într-un fel sau altul. Un moment pe care nu pot să-l uit a fost acela când un artist deosebit din București a trecut prin Piața Libertății – piața cu nume foarte simbolic și sugestiv pentru mine, dealtfel și locul unde mă puteți asculta aproape zilnic în perioada asta – și acel artist m-a ascultat, după care foarte subtil a pătruns în călătoria asta muzicală improvizând astfel ceva împreună. Era, spre surprinderea multora care ne ascultau, faptul că noi am cântat de fapt pentru prima oară împreună şi a fost un mod foarte unic de a face cunoștință. De asemenea este foarte plăcut să văd că sunt câteva persoane care revin destul de des să asculte și aduc și pe alții cu ei… Fiind «la vedere» în Timișoara am ocazia să mă reîntâlnesc într-un mod special și neobișnuit cu prieteni cu care nu m-am văzut de foarte mult timp“, spune artistul timișorean.

În ceea ce privește viața muzicală a orașului nostru, Claudiu este de părere că scena locală este cât se poate de vie și își dorește ca pe viitor cât mai multe spații extraordinare să fie puse la dispoziția artiștilor.

„Timisoara este un oraș foarte viu din punct de vedere muzical pentru că sunt mulți oameni deschiși care fac Pământul să se învârtă. Avem multe festivaluri cu nume consacrate și nu pot decât să mă bucur pentru acest aspect. Poate că mi-aș dori ca mai multe spații extraordinare cum ar fi Sinagoga din Cetate și altele să fie reabilitate și ocazional să fie puse la dispoziția artiștilor într-un mod mai accesibil, pentru a se putea exprima liber“, spune Claudiu Lazarciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.