Deputatul Marian Cucșa, vicepreședintele Comisiei SRI: De când nu mai sunt protocoalele...

Deputatul Marian Cucșa, vicepreședintele Comisiei SRI: De când nu mai sunt protocoalele în vigoare, numărul mandatelor de interceptare a scăzut cu 70%

0
DISTRIBUIȚI

Deputatul Marian Cucșa, vicepreședinte al Comisiei SRI, a declarat, astăzi, la Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă, că în continuare își menține punctul de vedere și consideră că protocoalele între SRI și diverse instituții nu au fost necesare.

“În urmă cu aproximativ o săptămână am avut audierea conducerii SRI, în care ne-a prezentat o situație exactă a protocoalelor din România. Din 1990 până în prezent au fost 536 de protocoale între SRI și diverse instituții. Partea bună e că au fost denunțate protocoalele între SRI și autoritățile din justiție. Punctul meu de vedere în ceea ce privește protocoalele l-ați putut vedea în nenumărate rânduri, că nu sunt necesare aceste protocoale. Avem un cadru legal în baza căruia trebuie să funcționeze SRI în colaborare cu alte instituții, atât DNA, parchet, ministere, prefect, prefecturi, președinți de consilii județene, sunt beneficiari legali de informații. Există o bază legală care spune că în momentul în care SRI are o informație care vizează activitatea DNA, Parchetul, e obligat să transmită informația mai departe. Rolul SRI e de a preveni și de a proteja cetățenii, nu de a-i intercepta”, a afirmat Marian Cucșa, vicepreședinte ALDE și vicepreședinte al Comisie de Control SRI.

De asemenea, Marian Cucșa a declarat că, în perioada 2004 – 2016, au fost 311.000 de mandate de interceptare, iar de când aceste protocoale nu mai sunt în vigoare, numărul interceptărilor a scăzut cu 70%.

“Au fost 311.000 de mandate de interceptare din 2004 până în 2016, la decizia Curții.


Vreau să vă spun că de când nu mai sunt protocoalele în vigoare, numărul mandatelor de interceptare a scăzut cu 70%. Nu mai există protocoale și numărul mandatelor de interceptare a scăzut cu 70%. Siguranța națională nu este pusă la îndoială. Din discuțiile pe care le-am mai avut cu cei din SRI și controale, cei mai bucuroși că nu mai colaborează în baza protocoalelor sunt ofițerii SRI, pentru că lucrau mult mai mult pentru a face diverse activități pentru DNA sau alte instituții. Protocoalele nu sunt necesare”, a afirmat Marian Cucșa.

Totodată, vicepreședintele Comisiei de Control SRI a mai precizat că se lucrează la modificarea legislației în domeniul securității naționale, iar până în luna decembrie va exista o variantă de modificare a legilor.

“Lucrăm la modificarea legislației în domeniul securității naționale. Ne dorim ca până în luna decembrie să avem o variantă de modificare a legilor, legi care sunt în vigoare din 1992 și nu mai corespund riscurilor și amenințărilor din 2018. Dar pentru a avea o legislație cât mai bună și cât mai aplicabilă, luând exemple de bune practici, în luna octombrie vom avea două deplasări cu Comisia în străinătate. La începutul lunii octombrie vom merge în Franța să vedem cum funcționează activitatea Comisiei din Franța, și la sfârșitul lunii octombrie vom merge în Anglia. Sunt două state cu democrație avansată și e bine să vedem cum funcționează la ei. Am mai avut o deplasare și în Germania, în primăvară, și după aceste deplasări vom veni și cu varianta optimă de eficientizare și adaptare a legislației la riscurile și amenințările din România”, a precizat Marian Cucșa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.