Despre pământ, în Banat

Despre pământ, în Banat

0
DISTRIBUIȚI

Casele de pământ din Banat sunt în centrul unei campanii cu anvergură internațională. După o primă ediţie care s-a desfăşurat în Ungaria, festivalul central şi est-european de pământ „Regio Earth – un festival itinerant de arhitectură, design şi artă cu pământ”este găzduit la cea de-a doua ediţie de România şi reuneşte specialişti din Italia, Franţa, Ungaria, Serbia, Germania şi România. Proiectul cultural „Despre pământ. Oameni şi casele lor din Banat”, derulat în acest an de asociaţia Recult din Timişoara şi partenerii săi, a fost selectat ca eveniment oficial al Anului European al Patrimoniului Cultural.

Iniţiatorii şi-au propus să readucă în atenţia publică vechile case de pământ de la ţară şi să le transforme într-o marcă regională, printr-o abordare interdisciplinară care are în vedere cercetarea şi documentarea patrimoniului material şi imaterial din pământ, filmarea mărturiilor legate de arhitectura tradiţională a caselor de pământ, identificarea meşterilor locali care încă mai ştiu cum se construiau odinioară casele în Banat şi conceperea unor trasee culturale care includ acest tip de patrimoniu. Totodată, se doreşte scoaterea în evidenţă a felului în care tehnicile noi se pot inspira din cele vechi.

O astfel de casă este Taverna din Buzad, un sat izolat din nord-estul judeţului Timiş, aflat în zona dealurilor Lipovei, care aparţine de comuna Bogda.


Ea se află pe o proprietate privată cunmpărată de un grup de prieteni, care a fost numită „The Village”, şi este destinată organizării de teambuildinguri şi evenimente corporate. Aici se va desfăşura, în perioada 27 şi 31 august, principalul eveniment al acestei campanii. În cadrul atelierelor festivalului, se va realiza o tencuială decorativă cu rol de pictură murală într-un spaţiu al şcolii vechi din Buzad, se vor experimenta diverse tehnici tradiţionale şi se va construi un pavilion deschis comunităţii din satul Buzad, care va avea şi un cuptor de pământ. Arhitectul francez Étienne Samin va coordona un atelier despre potenţialul fibrelor vegetale amestecate cu pământ şi despre importanţa materialelor naturale în industria izolaţiilor, iar Anne-Lyse Antoine îi va ajuta pe participanţi să înţeleagă multiplele utilizări ale pământului în construcţii.

Rezultatele atelierelor vor fi marcate şi incluse într-un circuit turistic şi vor putea fi vizitate, în premieră, în cadrul festivalului „Electroruga”, care va avea loc la Buzad în 1 şi 2 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.