Decizia luată de primărie după ce documentația pentru cumpărarea de tramvaie noi...

Decizia luată de primărie după ce documentația pentru cumpărarea de tramvaie noi cu bani europeni a fost respinsă de trei ori

0
DISTRIBUIȚI

tramvaiul armonia linia 2

Primăria Timişoara va cumpăra cel mult 16 tramvaie noi, a anunţat, astăzi, primarul Nicolae Robu. Asta după ce, documentația depusă de primărie cu privire la achiziționarea de până la 40 de tramvaie noi, cu bani europeni, a fost respinsă de trei ori. Edilul local susţine că municipalitatea dorea să realizeze această achiziție în baza unui contract cadru, variantă care nu a fost însă agreată de Autoritatea de Management. Astfel, caietul de sarcini a fost revizuit, iar primăria va cumpăra tramvaiele, mult mai puţine la număr, pe Axa 4.

“Din păcate, ni s-a respins documentația de trei ori până acum cu un proiect mare care cuprindea, în intenția noastră inițială, și un contract cadru de achiziție a unu până la 40 de tramvaie, tramvaie mari, la un nivel de preț undeva între două, trei milioane de euro. Sigur, numai la licitație se poate vedea cât. După ce am văzut că ni s-a respins de trei ori, am revenit. Astăzi am semnat caietul de sarcini revizuit și sperăm că așa ni se va publica, pe varianta de achiziție a 16 tramvaie și cu posibilități de suplimentare, dacă fondurile ne vor permite. Evident, că nu o să putem să luăm 40 de tramvaie pe Axa 4, ne-am dori, dar suntem realiști, însă vor mai fi și alte posibilități de finanțare și noi am vrut să ne asigurăm că luăm același tip de tramvaie.


Nu e de dorit să ai în oraș nu știu câte tipuri de tramvaie, pentru că apoi ai dificultăți cu mentenanța. Autoritatea de Management nu agreează contractele cadru, spunând că ofertanții trebuie să aibă certitudine că se vor comanda acele lucruri care fac obiectul licitației. Dacă spui că între unul și 40 de tramvaie, poate o să comanzi unul singur. Ne-am mirat și noi că ni s-a respins. S-au aprobat contracte cadru prin alte părți, ne-am mirat, dar în fine, am renunțat tocmai ca să nu riscăm să nu ne încadrăm în termene și mergem pe o asumare a achiziției de 16 tramvaie. Este o cifră fixă. Nu știm dacă ne încadrăm. Dacă e cu trei milioane de euro un tramvai, nu ne încadrăm, că sunt și altele de făcut”, a explicat Nicolae Robu, astăzi.

Potrivit primarului Timișoarei, nu există un proiect doar de achiziție de tramvaie, ci este nevoie și de amenajarea liniei de tramvai.

“Sunt lucrări mai complexe, dar dorim să reînnoim parcul de tramvaie al orașului și suntem dispuși să contribuim și cu venituri proprii la atingerea acestui target. Luăm atât cât putem pe fonduri europene și în completare din venituri proprii. Tocmai de aceea noi am vrut să mergem pe contract cadru, cu contracte subsecvente, intenționam să luăm șapte tramvaie pe fonduri europene, probabil că ne-am fi încadrat cu toate cele șapte și cu lucrările pe care mai trebuie să le facem în valoarea proiectului respectiv, în finanțarea pentru proiectul respectiv. Mai puteam să accedem fonduri pentru alt pachet de șapte tramvaie prin abordarea aceasta cu contracte subsecvente, inclusiv să luăm din venituri proprii, șapte tramvaie poate. Ipoteza această că poate am fi achiziționat unul singur e fără suport în realitate”, a declarat Nicolae Robu.

Proiectul privind achiziția de tramvaie noi cu bani europeni, pe Axa 4, trebuie să fie depus până la sfârșitul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.