Este sau nu adecvat referendumul pentru familie. Ce spune CCR în decizia...

Este sau nu adecvat referendumul pentru familie. Ce spune CCR în decizia din 2016. Vezi şi ce au descoperit judecătorii în listele de semnături din Timiş

0
DISTRIBUIȚI

Judecătorii constituţionali verifică săptămâna viitoare, în 17 septembrie, dacă propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României este în acord cu Legea fundamentală. Doar după ce membrii Curţii se pronunţă, Guvernul poate organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei. PSD îşi doreşte ca această consultare să aibă loc în 7 octombrie.

Aşa cum cere legea, judecătorii s-au mai uitat peste iniţiativa cetăţenească, înainte ca proiectul să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Curtea a verificat dacă este întrunit numărul minim de susţinători pentru promovarea iniţiativei, precum şi respectarea dispersiei teritoriale în judeţe şi în Bucureşti. Judecătorii au verificat şi dacă sunt respectate limitele revizuirii prevăzute de Constituţie.

La acea dată, CCR a identificat mai multe neregularităţi în privinţa listelor de semnături, inclusiv între cele din judeţul Timiş. „Curtea reţine că atestarea (n.r, de către primarii unităţilor administrativ-teritoriale ori de către împuterniciţii acestora) listelor de susţinători nu s-a făcut, în unele cazuri, cu respectarea strictă
a dispoziţiilor legale aplicabile, constatându-se diverse abateri de la cadrul legal. Există, astfel, liste de susţinători care nu sunt atestate (de exemplu: Bucureşti – Sectorul 6, Caraş-Severin, Constanţa, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sălaj şi Timiş), precum şi liste de susţinători prezentate în fotocopie (de exemplu: Botoşani, Călăraşi, Iaşi, Suceava, Timiş)”, se arată în decizia CCR din 20 iulie 2016.

Au mai fost descoperite şi alte abateri sau omisiuni de la lege. În ceea ce priveşte Timişul, judecătorii arată că formula de atestare a fost incompletă şi au identificat „lipsa unei corelaţii perfecte între datele Comitetului de iniţiativă şi datele din formula de atestare a primarului”. „Susţinătorii care nu sunt atestaţi şi cei care sunt atestaţi cu încălcarea dispoziţiilor legale, precum şi cei care nu îndeplinesc condiţiile de atestare, potrivit menţiunilor cuprinse în listele centralizatoare pe judeţe, nu pot fi luaţi în calcul la stabilirea numărului de susţinători ai iniţiativei legislative”, au mai precizat judecătorii.


Însă erorile constatate nu au fost de natură să atragă neconstituţionalitatea iniţiativei de revizuire a Constituţiei. În final, 2.698.477 de semnături ale  susţinătorilor demersului au fost legal atestate.

„Între soţi” vs „între un bărbat şi o femeie”. CCR: Se realizează precizarea că o căsătorie se încheie doar între parteneri de sex biologic diferit, aceasta fiind chiar semnificaţia originară a textului

Chiar dacă judecătorii au precizat că nu e atributul lor să se pronunţe cu privire la oportunitatea organizării unui referendum, acest lucru fiind de competenţa Parlamentului şi a cetăţenilor, Curtea a apreciat că inclusiv legiuitorul constituant a avut în vedere căsătoria drept uniunea între un bărbat şi o femeie.

Cu privire la înlocuirea în Constituţie a sintagmei „între soţi” cu sintagma „între un bărbat şi o femeie”, Curtea a apreciat că „se realizează doar o precizare în privinţa exercitării dreptului fundamental la căsătorie, în sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, aceasta fiind, de astfel, chiar semnificaţia originară a textului”.

Curtea precizează că în 1991, când Constituţia a fost adoptată, „căsătoria era privită, în România, în accepţiunea sa tradiţională, de uniune între un bărbat şi o femeie, ideea fiind susţinută şi de evoluţia ulterioară a legislaţiei în materia dreptului familiei, precum şi de interpretarea sistematică a normelor constituţionale de referinţă”. „Astfel, art. 48 din Constituţie defineşte instituţia căsătoriei în corelaţie cu protecţia copiilor, deopotrivă «din afara căsătoriei» şi «din căsătorie». Este evidentă, deci, componenta biologică ce a fundamentat concepţia legiuitorului constituant în privinţa căsătoriei, fiind fără îndoială că aceasta a fost privită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, câtă vreme numai dintr-o astfel de uniune, indiferent dacă este în căsătorie sau în afara ei, se pot naşte copii”, spune CCR.

În final, Curtea a stabilit, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa de revizuire a Constituţiei este conformă cu Legea fundamentală pentru că „nu suprimă dreptul la căsătorie ori garanţii ale acestuia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.