EXCLUSIV Constatările devastatoare ale experților despre lucrările de înfrumusețare a porții morții....

EXCLUSIV Constatările devastatoare ale experților despre lucrările de înfrumusețare a porții morții. Cum a funcționat complicitatea Primăriei Timișoara cu firma de casă

0
DISTRIBUIȚI

Seria ilegalităților au continuat și în timpul execuției lucrărilor de ”estetizare” a porții de intrare în Timișoara, de pe Calea Lugojului, care s-a prăbușit în timpul furtunii din 17 septembrie 2017, strivindu-l în mașină pe studentul Vlad Baici, au stabilit experții tehnici judiciari în raportul întocmit. Vă reamintim că, ieri, PRESSALERT.ro a prezentat pe larg constatările devastatoare ale celor doi specialiști, care au făcut expertiza în dosarul penal în care mai mulți angajați ai Primăriei Timișoara și ai firmei Stareto SRL au fost puși sub acuzare, legate de modul în care s-a încălcat legea la eliberarea autorizației de construire.

Experții au susținut în documentul întocmit și intrat în posesia PRESSALERT.ro că ”principala greșeală de execuție este executarea lucrării în lipsa unui Proiect Tehnic, cu detalii de execuție, verificat de un verificator atestat. Astfel, s-au ingnorat prevederile legii calității în construcții și nu a fost efectuat un calcul structural la faza de autorizare/execuție a impactului placării cu plăci de fibrociment asupra structurii existente. (…) Executantul nu trebuia să execute lucrarea în lipsa unui proiect tehnic cu detalii de execuție verificat de un verificator MLPAT și avizat de Experul Tehnic Prof.Dr.Ing. Valeriu Stoian”. Altfel spus, firma Stareto SRL, despre care am dezvăluit că era abonată la contractele cu primăria, trebuia să refuze începerea lucrărilor de înfrumusețare a porții de intrare când a văzut că nu există decât niște schițe, nu și un proiect tehnic aprobat conform legii.


Dacă măcar acum s-ar fi respectat legea, tragedia ar fi fost evitată.

Lucrări plătite, dar neefectuate

Verificările experților au scos la iveală legea a fost încălcată și la recepția lucrării – comisia a fost formată din doar trei membrii, în loc de cel puțin cinci persoane, toții fiind reprezentanți ai autorității locale, nu a fost niciun reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcții în comisie, deși era obligatorie prezența acestuia, nu s-a făcut dovada notificării proiectantului de terminarea lucrărilor, iar în cartea construcțieinu se găsește nota proiectantului și nici că s-a plătit taxa către ISC fapt ce ar fi trebuit să ducă la amânarea recepției. ”Având în vedere toate cele expuse anterior, considerăm că recepția la terminarea lucrărilor de construire a fost efectuată în mod formal, fără a respecta prevederile din HG 273/2014”, au scris experții. Ba mai mult, specialiștii au constatat în cadrul operațiunilor de modernizare a porții ”s-au făcut lucrări de cosmetizare din punct de vedere estetic, dar nu s-au realizat lucrările de reparații indicate, dispuse de expertul tehnic și indicate în lista cu cantitățile de lucrări – curățire de rugină, grunduire și vopsirea elementelor metalice”. Practic, Primăria Timișoara a închis ochii și a plătit lucrări care nu au fost realizate.

Administrația condusă de Nicolae Robu avea obligația de urmări în timp cum se comportă construcția printr-un program de întreținere, dar nici această obligație legală nu a fost respectată.

Experții tehnici judiciari au concluzionat că structura de rezistență a porții ”înainte de data producerii prăbușirii, NU era conformă de la momentul placării fermei metalice cu plăci de fibrociment. Datorită lipsei unui program de urmărire a comportării în timp și completarea jurnalului de evenimente experții consideră că persoanele responsabile NU au fost luate toate măsurile necesare de mentenanță ale respectivei schele/porți rutiere”.

Citește mâine ce personaj cheie din Primăria Timișoara a fost exonerat, până acum, de orice responsabilitate în acest caz.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.