EXCLUSIV Ponta: ”Îl aştept pe domnul Dragnea să mai spună o dată...

EXCLUSIV Ponta: ”Îl aştept pe domnul Dragnea să mai spună o dată că nu o cunoaşte pe Kovesi şi că nu au avut relaţii apropiate şi atunci o să vin cu fotografia”. De ce nu se întoarce în PSD și de ce merită Maior să fie atacat

1
DISTRIBUIȚI

 

Într-un interviu acordat astăzi, în exclusivitate pentru PRESSALERT.ro, fostul premier Victor Ponta a vorbit despre relaţia foarte apropiată dintre Liviu Dragnea şi Laura Codruţa Kovesi, afirmând că liderul PSD şi-a cultivat, de-a lungul anilor, oameni în DNA şi SRI care să îl protejeze. Ponta a dat detalii picante din întâlnirile la care erau prezenţi Dragnea, Kovesi, dar şi generalul Florian Coldea. El a spus că are şi o dovadă a celor susţinute, o nouă fotografie pe care urmează să o facă publică la momentul potrivit.

PRESSALERT.ro publică interviul integral cu Victor Ponta, liderul Pro România.

Domnule Ponta, în ultimele zile, declaraţiile şi fotografiile pe care le-aţi prezenta au provocat o mare agitaţie în viaţa politică. Liviu Dragnea, cel care este principalul actor v-a acuzat de securisme. De ce credeţi că a avut această reacţie?

Victor Ponta: Prima dată cred că m-a acuzat că nu sunt adevărate pozele, după care seara s-au lămurit că sunt adevărate. A doua oară a spus că erau la un eveniment oficial. Am explicat că erau la ziua de naştere a unui şef din SRI şi şi-a adus aminte şi de asta. Eu ce vreau, că nu mă interesează să prezint poze private, vreau să demontez o minciună care s-a construit de un an de zile în spaţiul public şi cu care realmente oamenii sunt manipulaţi, minţile lor sunt întortocheate cu aşa-zisa luptă cu statul paralel. Statul paralel nu există în România. Există un singur stat care funcţionează uneori bine, alteori prost, dar e statul român şi ăsta dacă nu vrem să-l reformăm, dacă nu înţelegem ce merge bine, ce merge rău la el, nici nu o să avem ceva mai bun, dar un stat paralel e o chestiune importată din alte ţări, care nu are nicio legătură cu realitatea, ci cu faptul că domnul Dragnea vrea să pună mâna pe instituţiile statului care nu-l ascultă. Pentru domnul Dragnea, Curtea Constituţională de curând era stat paralel, după ce a început să dea decizii în favoarea lui nu mai e statul paralel, e stat bun. Curtea de Conturi era stat paralel că îl controla pe el la Ministerul Dezvoltării sau la Teleorman, de când şi-a numit oamenii acolo nu mai este, TVR era stat paralel. Deci orice duşman, orice instituţie pe care Dragnea nu o controlează o numeşte statul paralel până când o controlează. La fel se va întâmpla anul viitor cu Banca Naţională, vedeţi atacurile la Banca Naţională, când va numi, dacă va apuca să numească, Banca Naţională va deveni bună. Şi SRI e stat paralel pentru că nu a numit el la SRI, dacă va numi el la SRI sau la DNA nu vor mai fi stat paralel, vor fi un stat bun. Este o temă profund mincinoasă, care se bazează pe lucruri din trecut pe care Dragnea le ştie, el este cel care şi-a dorit foarte tare să aibă o relaţie specială cu George Maior, cu Florian Coldea, cu Codruţa Kovesi, le făcea cadouri, îi cultiva foarte mult…

Cât de specială era relaţia cu Laura Codruţa Kovesi?

V.P: Atât de specială încât m-am simţit nevoit, văzând minciunile amândurora, că amândoi au minţit – şi Dragnea şi Kovesi – că nu se ştiu, că nu se cunosc, m-am simţit nevoit să povestesc acel episod grotesc, dar adevărat, în care Dragnea tăia porcul şi îi oferea şorici, ca la Teleorman, Codruţei Kovesi. Nu pot să spun că au fost prieteni pentru că amândoi sunt nişte oameni care nu cred că au prieteni, nici Kovesi, nici Dragnea. Dar Dragnea o cultiva pe Kovesi şi asta este explicaţia pentru foarte mulţi oameni care se
întreabă, de 10 ani, de 15 ani se ştie de Teldrum, de 10 ani, de 15 ani s-a aflat de afacerile cu Farmavet, de câtiva ani se ştie de Lacul Belina care a fost luat de la stat şi este al lui Dragnea şi totuşi niciodată Dragnea nu a păţit nimic, decât chestiuni din astea micuţe că s-au angajat 3 femei la nu ştiu ce autoritate. Asta este explicaţia, Dragnea şi-a cultivat oameni şi în DNA şi în SRI, care l-au protejat în această perioadă. Deci nici vorbă de luptă, el practic a încercat să creeze cumva o protecţie în cadrul statului, a folosit-o şi o foloseşte şi azi pentru a ţine puterea în PSD, în Guvern şi în Parlament.

Foto: Facebook/Victor Ponta

Aveţi vreo dovadă a relaţiei foarte apropiate, vă întreb dacă aveţi alte fotografii, a relaţiei foarte apropiate între Dragnea şi Kovesi?

V.P: Da, am.

Şi o veţi face publică?

V.P: Bineînţeles.

Când?

V.P: Îl mai aştept pe domnul Dragnea, că văd că doamna Kovesi a tăcut, ceea ce e un lucru bun. Îl aştept pe domnul Dragnea să mai spună o dată că nu o cunoaşte pe Kovesi şi că nu au avut relaţii apropiate şi atunci o să vin cu fotografia.

Cum s-ar spune, nucleara nu a fost lansată încă…

V.P: A, nu, nu, nu! De altfel a fost un avertisment public pe care i l-am transmis domnului Dragnea de mai mult timp şi am spus că de câte ori spune o minciună, eu o să spun un adevăr despre el. O perioadă a tăcut şi a înţeles mesajul meu, dacă nu mă înşel a fost acest lucru atunci când a zis că i-am făcut eu denunţ penal sau că nu ştiu ce, l-am turnat la DNA, realitatea pe care după aceea, sigur, a avut acces la dosar a fost că nici eu nu i-am făcut denunţ, nici Teodorovici, nici Grindeanu, toţi trei am fost chemaţi ca martori şi sigur am spus adevărul, dar nu l-am incriminat pe Dragnea, am spus ceea ce face orice om când e chemat şi jură cu mâna pe Biblie, dovadă că din cei trei turnători pe care i-a acuzat atunci domnul Dragnea, unul este ministru de Finanţe, pus de Dragnea, unul e şef la ANCOM, pus de Dragnea, am mai rămas eu. Eu nu vreau să mă pună nimic. El ar vrea să-mi dea vreo funcţie, dar nu mă interesează nicio funcţie de la Dragnea.

Ideea e următoarea: în spatele acestei perdele de fum pe care o întreţine sigur şi cu sprijinul presei, un sprijin interesant, eu sunt convins şi ştiu că toţi cei de la Antena 3 ştiu de întâlnirile lui Liviu Dragnea cu Kovesi şi cu Coldea, dar mă rog, presa e presă, nu e problema mea asta. Dragnea acaparează nişte instituţii care ar trebui să funcţioneze independent. Ce se întâmplă? Pe de o parte avem un gen de corupţie instituţionalizată, se dau ordonanţe de corupţie, vă dau un singur exemplu: ordonanţa prin care s-a schimbat legislaţia sanitar-veterinară pentru a-l ajuta pe domnul Sorin Stănescu, cel care este şi naşul copilului, să vândă medicamente sanitar-veterinare fără să aibă licenţă sau medic. E ca şi când eu pot mâine să îmi deschid farmacie să vând medicamente, eu fiind jurist sau economist sau … Deci e un gen de corupţie instituţionalizată. Pe de altă parte este şi un blocaj uriaş. Am vorbit de multe ori cu primari, nu doar aici în Timiş, şi în restul ţării, cu şefi de instituţii şi pe toţi i-am întrebat de ce nu se întâmplă lucruri, de ce nu se schimbă, de ce nu… şi toţi mi-au explicat acest sistem: orice decizie, de la cea mai mică comună din Timiş, până la numirea unui director, şef de cabinet, la un ministru totul trebuie să treacă pe la persoana Liviu Dragnea, prin intermediul Darius Vâlcov, Sevil Shhaideh. Până nu ajunge la el, până nu se întoarce, nu se ia o decizie, motiv pentru care, ca să ai semnat un contract, de exemplu cu Ministerul Dezvoltării, durează acum două, trei luni sau patru luni, când n-are Dragnea şedinţă la partid, când n-are termen la Înalta Curte, când nu e angoasat sau într-o criză de personalitate, atunci vede el şi el dă aprobare.


România s-a teleormanizat, aşa mergeau lucrurile în Teleorman. La Teleorman, de la ultimul ţăran până la orice funcţionar trebuia să ajungă la Dragnea. Faptul că aici în Timiş trebuie să aşteptaţi aprobarea lui Dragnea de la Scroviştea e ceva ce inevitabil produce blocaj.

Una dintre acuzaţii a fost că aţi lansat aceste atacuri după ce Dragnea l-a atacat pe Maior. Se vorbea de o conspiraţie Ponta-Maior.

V.P: Mă bucur că l-a atacat Dragnea pe Maior.

V-aţi întâlnit sau aţi discutat cu Maior înainte de a da drumul la fotografii?

V.P: Nu, n-am discutat şi m-am şi exprimat public că eu cred că e bine ce i se întâmplă lui Maior, îşi merită soarta. Şi el şi Coldea, de trei ani de zile sunt acuzaţi de Dragnea de lucruri pe care le-au făcut împreună şi unul tace că e ofiţer, domnul Coldea, altul tace că e ambasador. Atunci foarte bine le face Dragnea.

Cei trei au fost cumva complici la aceste lucruri? Dacă au făcut lucruri împreună.

V.P: Nu numai zile de naştere, întâlniri, discuţii, dar de exemplu, că am fost întrebat şi am spus dom’le, la aceste întâlniri nu se discuta de dosare penale că hai să-i facem dosar penal lui X sau lui Y. Niciodată nu s-a discutat aşa ceva. Singurul dosar despre care am discutat de zeci de ori la aceste întâlniri a fost dosarul lui Dragnea, care venea şi zicea: «Florin, George, Codruţa, dom’le, ajutaţi-mă că sunt prietenul vostru, cum adică, cum să păţesc eu?…»

Şi ce spunea domnul Maior când i se spunea sau L.C. Kovesi?

V.P: Da, sigur, n-a fost, până la urmă aţi văzut că nu cred că … da, au fost şi alte dosare, probabil vă aminţiţi de faimosul caz în care un secretar de stat de la domnul Dragnea, mi se pare că a luat vreo 6 ani şi jumătate de închisoare, pentru că ducea nişte poze despre Teldrum. Eh, acolo Dragnea a scăpat, nu?  Eu vă garantez la Lacul Belina, bine, asta am spus-o și în fața procurorilor, și eu, și Sorin Grindeanu, și ceilalți martori care am fost, acolo locuiește Dragnea. Cum să o trimiți în judecată de Sevil Shhaideh. Eu cred că nici nu știe unde e lacul, știe că e în Teleorman, dar nu știe locul. Un gen de protecție pe care Dragnea și-a asigurat-o și după ce eu nu am mai fost prim-ministru și președinte de partid. În 2016, știu că Liviu Dragnea se întâlnea foarte des și cu domnul Coldea, și cu ceilalți. De altfel, dacă nu mă înșel, a și spus că, după alegerile din 2016, a avut o discuție cu Florian Coldea. Eu știu de acea discuție. Și a avut și un conflict că trebuia să fie Dâncu prim-ministru și Dragnea a zis ce v-am promis eu vouă că o să fie Cioloș sau Dâncu prim-ministru s-a schimbat și a apărut cu Sevil Shhaideh. De acolo s-au și certat din decembrie 2016, dar s-au împăcat. După cum ați văzut, sunt în relații foarte bune. De asta cred că Maior, tot ce pățeşte în această perioadă, merită să pățească pentru că nu spune adevărul. Am văzut că este chemat la comisia de politică externă. Eu, de exemplu, de doi ani vreau să merg la comisia SRI și nu mă cheamă domnul Manda, că eu spun. Îl cheamă pe domnul Maior care nu spune și atunci și-o încasează. În viața publică dacă taci din gură ești fricos, foarte bine, ți-o încasezi.

Fostul tovarăș de USL, Crin Antonescu, spunea că fotografiile nu dovedesc nimic și că este o ceartă de mahala…

Așa e când unii stau la Bruxelles, tot ce se întâmplă în România este de mahala. Eu măcar mă lupt. Nu o să mă cert eu cu Crin acuma. Eu am rămas și mă lupt. Puteam să mă duc și eu să fiu prinț consort la Bruxelles, să mă țină Daciana acolo, dar eu stau aici și mă lupt. Cum e lupta. Așa e lupta politică. Nu e ca și când ai bea cappucino la Bruxelles, e luptă politică și deocamdată, având în vedere că domnul Iohannis strălucește prin absență, că domnul Orban strălucește prin aberațiile pe care le spune, eu cred că în acest moment principalul sprijin al lui Liviu Dragnea în viața publică e Ludovic Orban fără să vrea, nu vorbesc de o înțelegere să fie clar, din prostie, eu sunt opoziția. Eu și câțiva jurnaliști care au curaj.

Unul dintre primarii PSD din Timiș cu care v-ați întâlnit aseară a declarat că le-ați spus că Pro România este gata să facă alianță cu PSD în 2020 dacă Liviu Dragnea nu va mai conduce PSD…

Nu în 2020. Și mâine. Am spus foarte clar. Pro România este de centru-stânga, se adresează în special electoratului care a votat PSD, USL. Mi-e greu să cred că cineva de la USR, PNL o să vină să voteze Pro România. Nu îmi fac iluzii în acest sens, dar sunt foarte mulți dezamăgiți de PSD. Am spus foarte clar – eu nu mă lupt cu PSD, eu mă lupt cu Dragnea. Am spus-o și public – vreți să faceți o moțiune de cenzură care să treacă, faceți o moțiune anti Dragnea, nu anti PSD și trece. Trece moțiunea și scăpăm de Dăncilă și de Dragnea și face PSD un guvern bun, noi, cei 12 care suntem acum la Pro România, o să-l susținem. Contează cele 12 voturi, mai ales că, acum, în Camera Deputaților lucrurile sunt foarte echilibrate. În Parlamentul European, evident vom merge separat. La prezidențiale, dacă nu e Dragnea candidatul, că el vrea să fie, sigur că, în mod natural, noi o să susținem candidatul de stânga.

Chiar dacă este Gabriela Firea?

Chiar dacă este Firea, chiar dacă este Andronescu, chiar dacă este altcineva de centru-stânga.

S-a vorbit în spațiul public chiar despre întoarcerea lui Victor Ponta ca să preia PSD-ul…

Asta este o variantă care nu există. Trebuie să vreau și eu.

De ce nu v-ați întoarce în PSD?

Pentru că am toată dragostea și prietenia pentru foarte mulți din votanții PSD, din membrii PSD, însă eu cred că în PSD, vorbesc de partea de leadership, dar și de foarte mulți parlamentari, pe care îi cunosc personal și care, în această perioadă, prin frica lor, ca să nu zic lașitate, ca să nu-i jignesc, prin obediența față de ce face Dragnea, au creat o problemă pentru brandul PSD uriașă pe care nu o pot rezolva decât printr-o reformă de care PSD nu e în stare. Mă refer la faptul că de la înjurăturile la adresa lui Dragnea, faimoasa plăcuță, s-a ajuns la înjurături la adresa PSD. În momentul în care toți tinerii la festivaluri, la Untold, la Never Sea, strigă împotriva PSD, în momentul în care societatea a transferat de la Dragnea la PSD această ură justificată este vina și este produsul lașității celor care conduc PSD. Membrii simpli, primari nu au ce să facă. Dar mă gândesc la parlamentari. Nu au ce să piardă. Nu poate Dragnea să-i dea afară din parlament. Și totuși stau cu capul în jos, votează orice aberație, votează lucruri pe care ei le știu că sunt incorecte. Dacă îi întrebi în particular, toți îți spun da, așa e rău, dar în public e altfel. Îmi va fi greu, mie cel puțin. Eu nu pot, nu păstrez ranchiună, dar nu pot să trec, din punct de vedere politic, peste faptul că, prin frica lor, prin lașitatea lor, au justificat ce face Dragnea. Vă dau un singur exemplu. În decembrie 1989, sigur Ceaușescu era de vină, dar PCR-ul l-au urât oamenii la fel de mult. Și mă refer și aici la Timiș, care este un județ special, altă lume, altă gândire. Dacă vrei să teleormanizezi Timișul și vrei să conduci PSD-ul ca la Teleorman, normal că lumea te urăște. Eu vreau cu Pro România să facem o social-democrație neteleormanizată și, din păcate, mulți dintre parlamentari și liderii locali s-au teleormanizat.

Lideri din Timiș? Dați-mi un nume…

Totuși, mi-am început cariera politică chiar la Timișoara. Am venit cu avionul frumos. M-au așteptat doi tineri – Grindeanu și Dogariu, după care tot ei mi-au prezentat, cred, un tânăr Dobra. Timișul a fost organizația care m-a susținut prima în 2010 pentru funcția de lider, este organizația Dacianei. Faptul că atâția primari au avut curaj să vină la întâlnirea cu mine, e partea bună. Faptul că atâția oameni cu care mă cunosc de 16 – 17 ani nu au avut curaj să o facă, mă rănește, ca să zic așa.

Adică Eugen Dogariu și Călin Dobra?

Nu mă puneți să vorbesc de rău de nimeni. V-am spus doar că după 16 ani în care am trecut prin toate, la putere, în opoziție, iar la putere, e un gen de frică care e specifică Teleormanului, nu Timișului. În zona de sud veneau turcii, oamenii erau cu o altă gândire, în zona asta, oamenii erau mai demni, mai curajoși. Nu îmi place această schimbare care a avut loc în ultimul an, în mod accentuat. Îmi pare rău de lucrul ăsta. Cred că la alegerile europarlamentare cum o să mergi să faci campanie pentru PSD? Spunând ce? Votați-l pe Dragnea, pe Dăncilă, pe Carmen Dan? Va fi cumplit. Și atunci pentru oamenii care sunt de centru-stânga, facem Pro România, care nu e PSD Teleorman.

1 COMENTARIU

  1. bai, ponta, tu esti un mickeymouse mincinos, nu o sa reformezi nimic, si nu o sa te creada nimeni. pacat, pressalert, ati scris ditamai articolul degeaba. ponta e zero barat, la fel ca restul clasei politice. INTREAGA clasa politica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.