Fostul director al Teatrul German a câștigat și la Curtea de Apel...

Fostul director al Teatrul German a câștigat și la Curtea de Apel în procesul cu Primăria Timișoara UPDATE. Nicolae Robu despre Lucian Vărşăndan: „M-a dezamăgit total prin încăpăţânarea pe care a dovedit-o”

0
DISTRIBUIȚI

Curtea de Apel Timișoara a respins recursul Primăriei Timișoara în procesul cu Lucian Vărșăndan, fostul manager al Teatrului German de Stat din Timișoara, înlăturat din funcție după ce autoritățile au refuzat să-i analizeze proiectul de management pentru următorii cinci ani.

Vă reamintim că, la sfârşitul lunii octombrie 2017, teatrul german din Timişoara a rămas fără manager, după ce al doilea mandat de manager al lui Lucian Vărşăndan, care se afla la conducerea teatrului de zece ani, s-a încheiat.

Șir de ilegalităţi la Primăria Timişoara

La această situaţie absurdă s-a ajuns după ce directorul în funcţie, a cărui activitate fusese evaluată în primăvara anului trecut de o comisie de specialişti care i-a acordat nota 9,88, a primit acceptul de a depune un nou proiect de management pentru încă un mandat de cinci ani, la care avea dreptul în urma performanţelor obţinute. Deşi Lucian Vărşăndan depusese noul proiect încă din luna septembrie, primăria a refuzat să-l analizeze, după ce şefa serviciului de resurse umane, Rodica Aurelian, a susţinut, în ciuda tuturor documentelor cât se poate de explicite care contraziceau cele susţinute de ea, că directorul în funcţie nu mai poate ocupa postul respectiv deoarece „nu are studii pentru un post de conducere”. Primarul Nicolae Robu s-a dovedit a fi la fel de opac, a pretins că textul de lege nu e interpretabil şi a refuzat categoric să aprobe analizarea noului proiect al lui Vărşăndan pe motiv că nu are de gând să încalce legea. Mai mult, în luna ianuarie a acestui an, consiliul local a aprobat un proiect de hotărâre pentru organizarea unui concurs de ocupare a postului.

„Legea” lui Robu, anulată de instanţe

Lucian Vărşăndan a atacat în instanţă atât primăria timişoreană, prin primar, cât şi consiliul local şi a solicitat anularea hotărârii de consiliu prin care se stabilea organizarea unui nou concurs, urmând ca, în momentul pronunţării unei hotărâri definitive, să fie reluată procedura de analizare a proiectului de management depus în condiţii cât se poate de legale.


Tribunalul Timiş a dispus anularea HCL nr. 29/30 ianuarie 2018, prin care se aproba regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management pentru teatrul german, obligând totodată primăria să continue procedura administrativă de analiză a noului proiect de management depus de Lucian Vărşăndan. Totodată, tribunalul obliga primăria, prin primar, la repararea prejudiciului moral cauzat reclamantului prin publicarea hotărârii într-un ziar de largă circulaţie şi, timp de 15 zile, pe pagina principală a site-ului primăriei, la rămânerea definitivă a acesteia.

Împotriva acestei hotărâri, primăria şi consiliul local au declarat recurs dar prin două hotărâri, din 12 septembrie 2018 şi 13 septembrie 2018, Curtea de Apel Timişoara a respins recursurile declarate împotriva sentinţei civile nr. 710/24 aprilie 2018, pronunţată de Tribunalul Timiş, hotărârile fiind definitive. Acestea urmează să fie comunicate părţilor, iar primăria va fi obligată să respecte legea şi anume să-i comunice lui Lucian Vărşăndan calendarul analizei proiectului de management, în conformitate cu termenele imperative prevăzute de ministerul Culturii, şi să repare prejudiciul moral adus lui Lucin Vărşăndan, aşa cum a stabilit instanţa de judecată.

UPDATE. Nicolae Robu despre Lucian Vărşăndan: „M-a dezamăgit total prin încăpăţânarea pe care a dovedit-o”

„Nimeni nu a avut nimic cu acest domn. El m-a dezamăgit total prin încăpățânarea pe care a dovedit-o. Aveam o părere foarte bună despre el, a făcut o treabă excelentă ca director la Teatrul German. I-am spus din start, după părerea juriștilor noștri și după părerea mea, cu textele de lege în față, că mi le-au citit, nu e în regulă și trebuie să organizăm un concurs și a doua oară, așa prevede legislația, dacă postul nu se ocupă, nu mai e obligatorie condiția de studii respectivă. Că așa era formularea în textul de lege, încât nu puteai să-i echivalezi lui ce avea ca studii. I-am spus inclusiv mergeți în instanță și dacă dumneavoastră câștigați în instanță, bucuros nimeni nu are nimic cu dumneavoastră, vă încadrăm, dar suntem liniștiți că nu vom ajunge să dăm noi socoteală. În speță, șefa serviciului resurse umane, eu îi înțeleg și pe funcționarii publici, care au răspundere. Înainte, toată răspunderea venea și pe primar. Până la urmă s-au făcut niște clarificări în sensul firescului, nu poți să-l faci responsabil pe primar de tot ce semnează el, pentru că semnătura primarului este una de reprezentare instituțională”, a declarat astăzi primarul Nicolae Robu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.