Gara de Nord din Timişoara, scoasă la lumină de artişti. Renovarea nu...

Gara de Nord din Timişoara, scoasă la lumină de artişti. Renovarea nu mai poate fi amânată GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1144663263">

O instalaţie arhitecturală inedită care pune în lumină Gara de Nord din Timişoara a fost inaugurată în această seară, în cadrul proiectului Timişoara 2021. Artiştii vor să atragă atenţia asupra uneia dintre principalele porţi de intrare în oraş, care este într-o stare deplorabilă. Zeci de timişoreni s-au strâns să vadă spectaculoasa lucrare.

Instalația de lumină denumită „The Gathering” („Adunarea”) a fost concepută de artiştii britanici Neil Musson și Jono Retallick în cadrul proiectului Transite Gara de Nord şi simbolizează un grup de oameni sau gânduri legate de o experienţă comună.

„Lucrarea se concentrează asupra spaţiului Gării de Nord din Timişoara ca spaţiu al întâlnirilor, dar şi al plecărilor. Călătorii, decizii şi evenimente de viaţă se întâmplă aici mereu, dar rămân adeseori nevăzute, ascunse în normalitatea vieţii de zi cu zi. Lucrarea a evoluat prin studierea istoriei locaţiei şi prin intermediul conversaţiilor cu oamenii din zonă despre aspiraţiile lor pentru viitorul Timişoarei.

(…) Comparaţiile dintre spaţiile goale şi zonele foarte populate au rezultat într-o comasare de forme ce ocupă o sală altfel nefolosită şi nevizitată. Formele sunt reunite pentru un scop bine definit, dar instalaţia nu îl specifică, formulându-l în schimb ca o întrebare”, este descrisă lucrarea.

Pe pereţii gării au fost postate şi 17 proiecte înscrise în concursul Transite pentru o instalație arhitecturală care fi aşezată chiar la intrarea în clădirea Gării, din 21 octombrie.

Proiectul câştigător este un balon sferic cu diametrul de 10 m, umplut cu flotoare de heliu. Acestea se pun în funcţiune încet, la cea mai mică mişcare a oamenilor sau chiar la lumina soarelui. Instalaţia va fi însă temporară şi e menită să lumineze spaţiul care arată indecent. Gara ar putea fi, însă, renovată până în 2021, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii.

„Înţeleg că pentru o modernizare a gării în sine vor finaliza expertiza tehnică şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie până la sfârşitul acestui an, urmând să lanseze din fonduri proprii, până în primăvara anului viitor, proiectarea şi execuţia pentru reabilitarea gării. Eu m-aş bucura să fie aşa. Ar însemna că până în 2021 avem şanse de a ajunge la o gară decentă. Până atunci sunt intervenţii care să lumineze spaţiul gării”, a declarat, în această seară, pentru PRESSALERT.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Transite un proiect organizat de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș și Timișoara 2021, realizat cu sprijinul Primăriei Timișoara și al CL Timișoara, prin programul cultural prioritar Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.