Grevă japoneză în trei unități de învățământ din Timișoara, în prima zi...

Grevă japoneză în trei unități de învățământ din Timișoara, în prima zi de școală UPDATE Discuţii la ISJ Timiş pentru găsirea unei soluţii FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Aproximativ o sută de învățători care predau în trei unități de învățământ din Timișoara, care au clase primare cu predare în limba maghiară și germană, au organizat o grevă japoneză în prima zi de școală. Astfel, dascălii au participat la festivitățile de deschidere a noului an școlar purtând banderole albe pe brațe. Învățătorii sunt nemulțumiți că, la sfârșitul lunii august, a fost dată o ordonanță de urgență potrivit căreia dascălilor de la clasele cu predare în limbile minorităților naționale nu li se mai permite să susțină și orele de Limba Română.

O astfel de grevă japoneză a fost organizată la Colegiul Național Bănățean, unde funcționează câteva clase cu predare în limba germană, la Liceul Teoretic “Bartok Bela”, cu predare în limba maghiară, și la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau”, cu predare în limba germană.

“Profesorii care ne vor înlocui nu au fost formați pentru a susține ore la învățământul primar. Măsura este discriminatorie, întrucât atât noi, învățătorii de la secția germană, cât și cei de la limba română, am parcurs aceleași studii și deținem aceleași calificări. Însă doar nouă ni se interzice să predăm și limba română, această măsură este nejustificată și discriminatorie. Noi, învățătorii de la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau”, solicităm aprogarea articolului 1, punctul 17, din Ordonanța de Urgență nr. 9”, a declarat Gabriela Sorca, învățător la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timișoara.

Concret, învățătorii sunt nemulțumiți de un articol din Ordonanța nr. 9 privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației, care prevede faptul că “în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.

Cei 31 de învățători de la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timișoara, clasele primare cu predare în limba germană, au redactat și o scrisoare în care contestă aceste modificări și solicită anularea ordonanței.

UPDATE. Discuţii la ISJ Timiş pentru găsirea unei soluţii 

Astăzi, la sediul Inspectoratului Şcolar Timiş va avea loc o dezbatere cu scopul de a se găsi o soluţie prin care elevilor de la clasele primare cu predare în limba maghiară să aibă cine să le predea limba română.

“Brusc, prin această ordonanță, s-a hotărât că limba română nu mai poate fi predată de învățători la clasele cu predare în limba minorităților, ci de profesori sau va trebui să intre la clase o profesoară care a rămas fără post sau normă.


Este o măsură foarte interesantă. Sperăm că această ordonanță va cădea în Parlament, unde va intra în dezbatere în aproximativ o lună. Astăzi va avea loc la sediul Inspectoratului Școlar Timiș o discuție cu cei trei inspectori pentru minorități, să găsim o soluție acceptată până la căderea acestei ordonanțe”, a precizat Francisc Halasz, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Timiș, la festivitatea de deschidere a anului școlar la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.