Încep Zilele Culturale Maghiare din Timișoara. Patru zile de sărbătoare într-un oraș...

Încep Zilele Culturale Maghiare din Timișoara. Patru zile de sărbătoare într-un oraș în care etniile trăiesc în armonie

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a treia ediție a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc în perioada 27 – 30 septembrie, în Piața Victoriei și străzile adiacente, manifestarea din acest an având parte de patru zile de sărbătoare.

Evenimentul este unul de anvergură, care are ca scop promovarea culturii maghiare și totodată a multiculturalității. Într-un oraş unde etniile trăiesc în armonie şi îşi respectă cultura reciproc, organizatorii doresc ca aceste evenimente să familiarizeze cetățenii cu cultura minorității maghiare. Pe lângă acesta, festivalul contribuie la promovarea oraşului Timişoara din punct de vedere cultural, economic şi turistic. În cele patru zile, spectatorii vor avea parte de concerte de muzică ușoară și de jazz, spectacole de teatru, muzică și dans popular, gastronomie, târg al meșteșugarilor, ateliere pentru copii și multe alte surprize plăcute.

Deschiderea evenimentului va avea loc mâine 27 septembrie la ora 19 cu un spectacol de gală în sala Operei Naționale din Timișoara, unde va evolua Ansamblul Național Ungar de Dans. Gurmanzii vor fi așteptați de o secțiune extinsă de gastronomie, unde și în acest an se vor putea degusta bucate deosebite, beri artizanale, vinuri ungurești, pălinci aromate, plăcinte și ștrudele apetisante. Secțiunea de gastronomie va putea fi vizitată încă de joi.

Vineri dimineața, pentru cei ce se trezesc mai târziu, deșteptarea va fi dată de păstrătorii tradițiilor.


Startul va fi dat în parcul castelului Huniade, prin instalare iurtei și a bucătăriei de campanie. Trupele de păstrarea tradițiilor și evocare istorică vor rămâne la fața locului până duminică, delectându-i pe cei mici și cei mai mari cu prezentări de arme și port medieval, defilări, concerte, prezentări de carte, evocarea asediului. Tot aici spectatorii pot testa atmosfera unei cârciumi de campanie din Primul Război Mondial, de pe teatrul de operațiuni de la Doberdo.

Tărâmul Copiilor îi va aștepta cu programe interesante, ateliere de joacă și creație în aer liber, jocuri rustice de lemn, iurtă și loc de legănare pentru mititei, de vineri până duminică. Vor mai fi spectacole cu marionete și proiecții de filme de animație, fiind anul memorial Matia Corvin, cei mici se pot familiariza cu povestea lui Matia cel drept. Tot vineri își va deschide porțile și deja tradiționalul târg al meșteșugurilor, unde în acest an își vor oferi produsele peste 70 de artizani sosiți din Transilvania, Voivodina și Ungaria.

Charlie va susține un concert extraordinar la Zilele Culturale Maghiare

Programul muzical al evenimentului include concerte cu 4S Street și Bagossy Brothers Company (vineri), Kolompos și Charlie (sâmbătă), Funky Hats, Jazzarosa, Quo Vadis și Ferenc Demjen (duminică). Teatrul și spectacolele teatrale aduc un plus de culoare programului manifestării: vineri seara va fi prezentat spectacolul „Zi-i!” al Teatrului Maghiar Csiky Gergely, dar teatrul va mai găzdui prezentări de carte, spectacole, degustări și comedie stand-up.

La fața locului va exista și o tombolă, unde norocoșii se pot îmbogăți cu câștiguri importante. Evenimentul, al cărui program complet se poate consulta aici, este organizat de Asociaţia BASTION, înființată în 2016 cu scopul de a susține și a populariza valorile culturale ale minorităților etnice din Banat precum și promovarea dialogului intercultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.