Investitorii imobiliari, luaţi la bani mărunţi de primarul Robu. Ce măsuri vrea...

Investitorii imobiliari, luaţi la bani mărunţi de primarul Robu. Ce măsuri vrea să ia edilul ca la Timişoara să fie ca în Singapore

3
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu anunță că va lua măsuri drastice, astfel încât în noile cartiere care vor fi realizate în Timișoara să nu mai existe străzi înguste. Edilul a acuzat investitorii imobiliari că sunt preocupați doar de câștiguri cât mai mari, astfel că fiecare metru pătrat a fost folosit doar pentru profit.

“Tot umblând prin oraș și umblând prin județ am admirat cât de vizionari au fost cei care au pus bazele dezvoltării așezărilor omenești în secolele XVIII și XIX. Deși nu erau automobile, ei au simțit că e bine ca inclusiv la sate străzile să fie largi, nu mai vorbim de ce au făcut în orașe. În antiteză, umblând prin noile cartiere ale Timișoarei, mereu sunt oripilat să văd ce străzi înguste, în plină câmpie avem. Eu sunt de la sat, știe toată lumea, dintr-un sat de câmpie. Păi în Bocsig sunt toate ulițele incomparabil mai largi decât străzile din marele municipiu Timișoara, din toate cartierele noi. La noi nimeni nu a pus piciorul în prag și au avut câștig de cauză doar cei preocupați de câștiguri cât mai mari din afacerile imobiliare. Fiecare metru pătrat a fost folosit pentru profit, PUZ-urile sunt groaznice și nu poți să faci nimic, în momentul în care ai un PUZ, nu mai poți face nimic, eu sunt obligat să dau certificatul de urbanism în acord cu acel PUZ”, a explicat, ieri, Nicolae Robu, în cadrul unei conferințe de presă.

Primarul Timișoarei a precizat că își dorește adoptarea unei hotărâri de consiliu local prin care să fie stabilit foarte clar un ecart minim pe care trebuie să-l aibă fiecare stradă, iar pentru terenurile pe care această prevedere nu este respectată, PUZ-urile să nu fie acceptate.

“Vreau să adoptăm o hotărâre de consiliu local prin care să stabilim că de acum înainte tot ce se face în termen de dezvoltare, de extindere a orașului asigură un ecart de o anumită valoare minimal, o stabilim cât să fie, în discuții cu specialiștii, altminteri nu se aprobă.


Nu se va mai putea aproba niciun PUZ, nimic, de acum înainte dacă nu se asigură ca toate străile să fie cel puțin de x metri lărgime. Nu știu să vă spun eu cât trebuie să fie acel x, dar în niciun caz așa cum sunt acum, că nu poți să faci nimic, trotuare pe unele străzi, darămite să faci trotuar civilizat, pistă de biciclete civilizată, să ai locuri de staționare, dacă îți vine cineva în vizită, chiar în zonele de casă, să poată staționa civilizat, să ai dacă se poate o fâșie de spațiu verde, dar nu una de 30 de centimetri, că aia nu aduce decât lucru fără sens, cheltuială fără sens, și benzi corespunzătoare. Nu putem să aplicăm retroactiv. Când se fac PUZ-uri, de acum înainte se va avea în vedere și această hotărâre de consiliu local pe care vrem să o adoptăm. Vrem să ne asigurăm că acolo unde se fac PUZ-uri pentru terenurile care încă sunt neconstruite să nu se aprobe acele PUZ-uri dacă nu se asigură un anumit tip minim de lățime pentru toate străzile din zonă”, a detaliat Nicolae Robu.

Edilul a mai precizat, nervos, că în România “lobby” reprezintă “cuvântul frumos” pentru corupție, cu referire la faptul că regulile existente ar fi fost făcute sub influența celor cu “interese egoiste”.

“Noi trebuie să stabilim cum vrem să fie Timișoara. Să fim lăsați în pace cu reguli fixate de alții, care sunt sub influența lobby-ului, că e lobby-ul foarte la modă, că e cuvântul frumos pentru corupție, de fapt. Asta s-a întâmplat la noi în țară. Se găsesc motive frumoase întotdeauna să-ți invoce dreptul la valorificarea proprietății, dar nu există oare și un drept al comunităților să se dezvolte rațional, până la urmă? Este și un astfel de drept. Ne uităm prin alte părți și admirăm ce vedem la alții. Păi dacă vrem să avem și la noi acasă ce vedem la alții și ne place, nu trebuie atunci să fixăm reguli clare așa cum o fac ei? Te duci în Singapore unde trăiesc milioane de oameni pe o nimica toată de pământ, pe o insulă acolo și nu vezi aglomerație, vezi flori, verdeață, totul este dezvoltat după niște reguli foarte clare, te simți bine, admiri ce vezi. Și noi, care suntem aici în plină câmpie, ne sufocăm. De ce? Pentru că ne lăsăm călcați de cei care nu au nicio grijă pentru interesul public, singura lor preocupare este să se îmbuibe cât mai mult. Trebuie să venim și să ridicăm ștacheta. Sigur că au fost reguli, dar au fost proaste. Că au fost făcute la influența, nu mai spun lobby, celor cu interese strict egoiste și total dezinteresați de binele public”, a conchis Nicolae Robu.

3 COMENTARII

  1. El vorbeste? El,care a facut praf „Subpasajul Jiul” ? ( cuvintul”subpasaj” nu exista in DEX dar este un cuvint inventat si folosit de „invatatul”).Dar pasajul Popa Sapca? Faceti dreapta de pe Demetriade inspre Punctele Cardinale si sa vedeti surpriza.Oare s-a respectat autorizatia de construire ? Nu cred ca proiectantul a prevazut o asa „rezolvare” a „subpasajului” .Si mai iese sa critice PUZ-urile ? Pai cine le-a aprobat? Primarul din Bocsig sau primatul din Timisoara ? Cind il vad sau il ascult deja mi se ridica stomacul in git.

  2. Hello!
    Ce gluma! Asa zisii investitori imobiliari primesc autorizatii de constructie de la primari!
    Rusine! Tot timisoreanul stie cum se elibereaza aceste autorizatii.

  3. Dom’ primar, n-ar fi mai bine sa darami dumneata orasul si sa-l reconstruiesti din temelii, asa cum au facut austriecii? Dupa gusturile matale, evident, cu strazi largi, ca la Bocsig, cu zgarie-nori ca la Singapore, cu palmieri ca in Sardinia, inconjurati de petunii ca sa aiba culoare locala, cu pasaje si subpasaje, fantani cantatoare de prost-gust si alte minunatii pe care le-ai vazut in locurile prin te-ai plimbat de cand esti primar. Generalul Mercy va fi eclipsat si dumneata vei intra in istorie ca un unicat. De trista amintire, dar unicat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.