În lumina reflectoarelor. Teatrele din vestul țării sunt bine reprezentate la ediția...

În lumina reflectoarelor. Teatrele din vestul țării sunt bine reprezentate la ediția din acest an a Festivalului Național de Teatru

0
DISTRIBUIȚI

În cursul verii a fost anunţată selecţia oficială a celei de-a XXVIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru şi s-a desfăşurat primul eveniment major al FNT 2018, şi anume Atelierul Cehov, organizat prin UNITER şi condus de reputatul regizor Silviu Purcărete, care a avut loc la Sinaia.

La acest laborator de creaţie, care s-a concentrat pe două piese ale lui Cehov, au participat 18 tineri actori remarcaţi deja la alte festivaluri şi gale teatrale, printre care şi Andrei Elek, actor al teatrului arădean. Atelierele iniţiate în cadrul festivalului fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare teatrală şi sunt gândite în funcţie de personalitatea artistului invitat, care îşi pune amprenta asupra actorilor pe care îi învaţă să descopere noi moduri de a-şi pune în valoare imaginaţia şi creativitatea.

Pentru ediţia din acest an a FNT au fost selecţionate 30 de spectacole din întreaga ţară, puse în scenă în stagiunea 2017/2018, la care se adaugă alte şase spectacole, reunite sub titulatura „Teatrul şi Societatea. Acum”. În festival vor fi prezentate şi trei remarcabile spectacole străine, spectacole internaţionale de dans şi un spaţiu multi-art, HUB cultural FNT, care va găzdui expoziţii, workshop-uri, spectacole de teatru-dans, proiecţii de filme, lansări de carte teatrală, dialoguri cu oameni ai scenei, evenimente de artă urbană.

Teatrul German de Stat Timişoara va fi reprezentat la festival cu spectacolul „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet”, realizat după povestirea lui Gabriel García Márquez, în regia lui Yuri Kordonsky.


Decorul spectacolului a fost realizat de Helmut Stürmer, iar costumele şi desenele în nisip, de Ioana Popescu.

Şi Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” va fi prezent la festival cu spectacolul „Rabenthal” de Jörg Graser. Regia şi universul sonor sunt semnate de Radu Afrim, scenografia de Irina Moscu, sound design-ul a fost realizat de Sebastian Bayer şi Constantin Coadă iar light design-ul, de Andrei Délczeg şi Gidó Zoltán.

Tot din vestul ţării au mai fost selectate spectacolele „Disputa” de Pierre de Marivaux – varianta Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, o coproducţie cu teatrul „Nottara” din Bucureşti, în regia lui Vlad Massaci, şi „Don Juan se întoarce de la Război” de Ödön von Horváth, regizat de Horia Suru la teatrul arădean.

Festivalul, pentru care criticul de teatru Marina Constantinescu a selectat spectacolele considerate a fi cele mai bune din întreaga ţară, va avea loc între 19 şi 29 octombrie. În acest an, el este dedicat aniversării Centenarului şi îşi propune, printre altele, să aducă în atenţia publicului nu mai puţin de 100 de idei ale unor personalităţi care au îmbogăţit viaţa culturală a României în ultima sută de ani. Potrivit criticului Marina Constantinescu, festivalul doreşte ca în anul Centenar „să aştepte publicul cu o sută de evenimente bine gândite şi construite”. Ea a subliniat că „teatrul românesc arată în continuare ce înseamnă performanţă şi valoare, ce înseamnă să trăieşti în partea aceasta de Europă, ce ne doare, dar şi ce ne face să fim altfel – pentru că bucuria de a fi împreună la teatru rămâne, cred, unul din privilegiile lumii în care trăim”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.