Mănăstirea Partoș, magnet pentru turiști FOTO

Mănăstirea Partoș, magnet pentru turiști FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din județul Timiș, Mănăstirea Partoș, aflată la aproximativ 50 de kilometri de Timișoara, este vizitată de tot mai multe persoane care practică turismul ecumenic.

Mănăstirea Partoș, aflată în localitatea cu același nume, care aparține de comuna timișeană Banloc este un punct important pe harta turismului religios. În lăcaşul de cult se află mormântul Sfântului Iosif cel Nou, fost mitropolit al Timișoarei, considerat ocrotitorul Banatului.

Cea mai veche mențiune documentară a mănăstirii din satul Partoș datează din anul 1571, într-o însemnare a ieromonahului Laurențiu Cernogoraț făcută pe o tipăritură din1562, biserica fiind ridicată în anul 1750. „Obștile Partoșului nu au fost niciodată mai mari de șapte călugări; învățătura lor a fost una adevărată, profundă, plină de mireasma Duhului Sfânt. Atmosfera spirituală deosebită găsită aici l-a determinat cu siguranță pe Sfântul Iosif să aleagă această mănăstire ca loc al retragerii sale în urma renunțării sale la scaunul mitropolitan al Timișoarei în anul 1653. Prezența și nevoința sa aici a marcat pentru totdeauna istoria acestui loc. Dar mănăstirea de la Partoș nu a fost doar un loc deosebit din punct de vedere spiritual, ci și un spațiu al deschiderii culturale și sociale. Doar amintim că, în secolele 17 – 18, în mănăstire a funcționat o școală de formare a preoților și a dascălilor din această parte a Banatului. Însăși poziționarea mănăstirii în mijlocul unei comunități rurale este deosebit de grăitoare, în acest sens, între cele două realități existând o puternică influență reciprocă”, este descrisă Mănăstirea Partoș pe site-ul instituției.

Mănăstirea Partoș a fost desființată în anul 1778, fiind reactivată în anul 1944, așezându-se aici călugărițe. În anii comunismului, viața monahală a fost întreruptă, locul fiind luat de parohia Partoș. Între anii 1955– 1956 se efectuează săpături în interiorul bisericii vechi, iar moaştele Sfântului Iosif cel Nou sunt scoase din mormânt şi duse la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, în vederea canonizării oficiale, unde se află şi astăzi.

În urmă cu zece ani, Sinodul Mitropoliei Banatului a decis reînființarea Mănăstirii Partoș, cu destinație pentru călugări. După ce mănăstirea a fost reînfiinţată au fost executate mai multe lucrări de renovare şi întreţinere a interiorului celor două biserici şi a întregii incinte. De asemenea, în anul 2012 s-a dat în folosinţă „Casa Regina Elisabeta”, aflată în vecinătatea mănăstirii, care cuprinde o colecţie muzeală şi o bibliotecă bogată.

Drum modernizat

Mănăstirea Partoș se află la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de Timișoara. Drumul care leagă comuna Banloc de satul Partoș a fost construit în secolul al XVII-lea și nu a fost niciodată asfaltat, până acum trei ani.


În ultimii 20 de ani, autoritățile au avut bani doar pentru pietruiri, însă situația s-a schimbat după ce numărul turiștilor interesați să viziteze Mănăstirea Partoș a crescut. Astfel, la sfârșitul anului 2015, cu bani de la Consiliul Judeţean Timiş au fost finalizate lucrările de asfaltare a tronsonului de drum de 5,7 kilometri, care leagă Banloc de Partoș.

„Mănăstirea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș este o mânăstire a cărei istorie se duce departe în negura de vremi, știm doar că pe la 1650 Sfântul Iosif, fostul mitropolit, s-a retras aici. Cred că este o binecuvântare a sfântului, el s-a rugat la Dumnezeu ca să se facă această cărare, ca să spun așa, asfaltată, pentru ca mai mulți credincioși iubitori de Dumnezeu, de neam și de țara să poată veni aici”, afirma IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, la inaugurarea drumului asfaltat.

În acest moment, la Mănăstirea Partoș se construiește un nou corp de clădire, care va adăposti chiliile călugărilor, precum și câteva spații administrative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.