Mini-campionul Europei: Timișoreanul Dragan Paulevici e cel mai bun jucător de minifotbal...

Mini-campionul Europei: Timișoreanul Dragan Paulevici e cel mai bun jucător de minifotbal de pe continent

0
DISTRIBUIȚI

Un tânăr din Capitala Banatului se poate lăuda cu un an 2018 senzaţional într-un sport în care România străluceşte: minifotbalul. Fratele mai mic al „Sportului Rege” a devenit o pistă de lansare spre performanţă pentru mai mulţi timişoreni iar Dragan-Robert Paulevici are câteva realizări impresionante. Fostul jucător al lui ASU Politehnica a câştigat mai întâi campionatul naţional cu MAV Sports, alături de care a triumfat şi în Champions League. De asemenea, în august, a devenit vicecampion european iar după ambele competiţii continentale a fost desemnat cel mai bun jucător!

Minifotbalul e un sport în care românii şi jucătorii de pe Bega, în mod special, au ţinut ştacheta sus la nivel european. Pe o osatură „Made in Timişoara” a fost formată naţionala de minifotbal care a cucerit şase titluri continentale la rând.

Performanţele bănăţeanului în 2018 în acest sport sunt cu adevărat unice, în condiţiile în care, pe lângă activitatea sportivă, în viaţa de zi cu zi acesta e inginer mecanic la o importantă firmă din oraş. Bineînţeles, Dragan Paulevici are şi un C.V. în fotbalul „mare”, precum mulţi dintre colegii săi de pe terenul mai redus ca dimensiuni. „Am făcut junioratul la Banatul din clasa a VI-a până în a IX-a. Apoi am plecat la Recaș deoarece am avut o problemă medicală și am crezut că nu voi mai putea juca fotbal. Atunci am ales școala”, mărturisteşte tânărul care va împlini 24 de ani luna viitoare. Originar din Izvin acesta a fost golgheter în Liga a V-a pentru FC Bazoş şi a fost remarcat de ASU Politehnica după ce a marcat împotriva „Băieţilor în ghete”. Părea potrivirea perfectă, mai ales că Dragan era şi student la UPT, dar perioada sa pe „Ştiinţa” a fost scurtă. „Nu am stat pentru că nu jucam, a fost o perioadă mai urâtă, nu mi-au oferit prea multe șanse. Voiam să mă las de tot. Am fost cam dezamăgit de perioada aceea. Echipa era deja făcută, era cineva bun pe postul meu și am spus că nu are rost să pierd timpul doar cu antrenamente și atât”, povesteşte Dragan Paulevici. O amintire pozitivă din acea perioadă rămâne însă bronzul naţional luat cu studenţii la Campionatul Naţional Universitar.

Iniţial fundaş dreapta şi chiar stopper, acesta avea să-şi găsească menirea în faţa porţii la o altă grupare din judeţ, la Voinţa Biled în Liga a IV-a. „Antrenorul Cornel Mihalache mi-a văzut calităţile și m-a băgat în primul meci cu Dumbrăvița atacant. A fost inspirat pentru că am dat două goluri și am bătut cu 2-1. De atunci am jucat numai în atac”, subliniază Paulevici. Acesta a fost urmărit şi de concitadina alb-violeţilor, FC Ripensia, dar a refuzat-o şi chiar a eliminat-o din Cupa României printr-un gol marcat pentru Biled. A fost una dintre marile surprize ale ediţiei trecute a competiţiei K.O.. „Nu m-am înțeles cu ei, știam că nu mai vreau să fac fotbal de performanță. Atunci am decis că mai bine joc și la Liga a IV-a și am timp să joc și la Lajos (n.r. Campionatul Judeţean de Minifotbal Timiş „Alborz”). Și, oarecum sunt mai câștigat. La Ripensia era echipa făcută, poate mă dezamăgea la fel ca ASU Poli”, a adăugat acesta.

Mare pe teren mic

Pe „sintetic” Dragan a avut o ascensiune rapidă şi oarecum neaşteptată. „Totul a început cu niște prieteni din Recaș, care m-au rugat să mă duc să-i ajut să promoveze la Lajos din Liga 4 în Liga 3. S-a întâmplat acest lucru și m-a văzut o echipă din prima ligă, Intesa, mă gândeam că e ceva «wow» să joci în Liga 1… Am jucat câteva meciuri, aveam rezultate bune, am prins meci împotriva lui MAV şi ne-au bătut cu 1-0. Patronului de la MAV, Sorin Nica, i-a plăcut de mine, eram mai bătăios, dispus la efort. M-a chemat la un atrenament şi din acel moment mi-au propus să rămân la ei, am acceptat”, explică „mini-campionul”. Acesta e surprins la rândul său de dimensiunea pe care a căpătat-o fotbalul practicat de plăcere în weekend cu prietenii. În 2018 MAV a câştigat pentru prima dată titlul naţional, mai mult, echipa a ajuns să performeze şi în Europa. „Când am ajuns la MAV eram foarte indisciplinat tactic, erau diferite scheme de joc, de pasare, eu o luam mai mult ca o miuță cu prietenii la început. Sunt aici jucători precum Ovidiu Vîlceanu, Miroslav Nicolin, mulți de la care am putut învăța, ușor ușor, ce trebuie să fac”, adaugă Paulevici.

În total nu mai puţin de patru jucători de la MAV Sports au fost chemaţi în august la naţionala de minifotbal pentru turneul final EMF miniEURO desfăşurat la Kiev. Selecţionat în urmă cu doi ani mai întâi la tineret, Dragan Paulevici a fost printre oamenii-cheie ai „mini-tricolorilor” în Ucraina. Alături de el de la Timişoara au mai jucat Cosmin Amarinei – desemnat cel mai bun portar din ţară, Mircea Stupu şi Andrei Nemiţanu, care a fost jucătorul turneului final naţional. România a cedat doar în finală, contra Cehiei, scor 1-4 (gol Nemiţanu). „Ne-am îndeplinit obiectivul propus, trebuia să jucăm finala… Cehii chiar s-au întărit mult în ultima vreme, minifotbalul e la un nivel profesionist la ei”, subliniază Dragan. Surpriza pentru el a fost titlul de cel mai bun jucător al Campionatului European de minifotbal. „Sincer nu mă așteptam, nici nu m-am gândit că se dă premiu pentru asta. Fiecare joc era foarte important pentru mine, mă gândeam doar la victorie. A venit, cred eu, cum se face la anumite campionate. Dacă cehii au luat locul 1 și cel mai bun portar, să dea o recompensă și echipei noastre… M-au desemnat pe mine ca cel mai bun din echipa adversă. Nu știu să dau o explicație”, spune cu modestie timişoreanul. Acesta s-a făcut însă remarcat pe teren în mai multe partide. A dat goluri reprezentantelor Angliei, Israelului, a mai obţinut două penalty-uri din care s-a marcat şi totodată a mai oferit o pasă decisivă, dovedind probabil astfel că e un jucător complet.

Dacă la Kiev e de părere că organizatorii au fost darnici, Dragan Paulevici se mândreşte şi cu un alt trofeu de „cel mai bun”, cucerit în Slovenia, acolo unde MAV Sports Timişoara a triumfat la începutul lunii în competiţia continentală rezervată cluburilor.


„Nu neapărat că mă aşteptam, dar am avut mai multe meciuri bune în care am făcut diferenţa, multe goluri marcate, multe minute jucate. În optimi am marcat cu echipa din Cehia de care ne era teamă cel mai mult, care avea trei internaționali. A fost un meci de care pe care, l-am tratat ca pe o finală. Am condus cu 2-0, au egalat și în ultimele cinci minute, când colegii erau foarte dezamăgiți după golul stupid încasat, am înscrie eu pentru 3-2. Consider că acela a fost cel mai important”, rememorează Paulevici, care şi începuse tare turneul, cu patru goluri împotriva maghiarilor de la Hunterek, după 0-1 la pauză.

În mod inedit încă din faza semifinalelor în competiţie au rămas doar formaţii din România. În penultimul act bănăţenii s-au revanşat în faţa celor de la Juventus Sibiu, care le parase în primul an şansa la titlul suprem. „Cu Sibiu a fost oricum poate cel mai greu meci. Finala a fost câştigată de asemenea la penalty-uri cu cei de la Coriolan Bacău, dar a fost un joc în care noi am dominat, nu-mi amintesc să fi avut ei prea multe ocazii, doar că nu ne-a intrat”, specifică „mini-campionul” Paulevici.

Foto: FR Minifotbal

Vitrina plină

Pentru Dragan terenul de minifotbal a fost o alegere inspirată. „De când sunt la MAV pot să spun că am umplut vitrina. Am câștigat o grămadă de medalii, de diplome, trofee, în fiecare an minimum câte patru-cinci”, spune atacantul. El nu a renunţat nici la fotbalul clasic, dar nu se mai gândeşte la o carieră în acest sens. „Nu sunt bătrân, dar nici nu mai am timp să ajung prin paşi mici la marea performanţă… Dacă se ivește ocazia să mă vadă cineva din Liga I, poate, dar eu am o viață okay, am un servici bun”, a conchis Dragan Paulevici.

Inginer mecanic în domeniul cercetării la o importantă fabrică din oraş, „mini-campionul” european are astfel un program foarte încărcat. De luni până vineri lucrează de la 8 la 17, apoi merge la sală sau are antrenamente. El nu a renunţat nici la prima dragoste, jucând în continuare şi în D-Timiş, la FC Deta. „Am programul încărcat cam în fiecare zi, dar m-am obișnuit așa. Joc din pasiune și mai câștig ceva în plus, puțin acolo, dar contează, pentru că sunt multe cheltuieli… Până la urmă am tras un pic mai tare în ultimii ani și am avut rezultate bune și cu fotbalul”, precizează cel care după tată e pe jumătate sârb.

În acest an aproape toate zilele sale de concediu au fost consumate pe aventurile mini-fotbalistice la nivel înalt. „Cât a fost Euro, colegii mă întrebau dacă e transmis, chiar se uitau la meciuri, m-au felicitat, îmi trimiteau mesaje. Din 22-23 de zile de concediu mai am una singură. E bine că măcar am reușit să obțin rezultate”, constată Dragan Paulevici. Acesta e optimist şi în privinţa viitoarelor rezultate pe teren redus. „Nici noi nu ne așteptam la toate performanţele acestea în 2018. Cred că dacă o să rămânem la fel de uniți și nu o să avem plecări o să se mai audă de MAV și în anii care vor veni… Personal îmi propun să câştig Campionatul European și cel Mondial cu naționala. Am participat la un turneu final mondial în Tunisia, unde nu am avut rezultate foarte bune. Anul viitor CM va fi în Australia, normal că mi-aş dori să ajung acolo”, a concluzionat Dragan-Robert Paulevici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.