Motivul pentru care elevii de la Liceul “Lenau” au primit manuale în...

Motivul pentru care elevii de la Liceul “Lenau” au primit manuale în limba română, și nu în germană

1
DISTRIBUIȚI

Ministerul Educației nu pare să fie prea interesat de soarta elevilor care sunt înscriși la clasele cu predare în limba germană. După ce deputatul liberal de Timiș Marilen Pirtea a dezvăluit ieri că elevii Liceului Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timișoara, care este cu predare în limba germană, au primit manuale în limba română la început de an școlar, directorul unității de învățământ s-a plâns că această situație scandaloasă se întâmplă de ani de zile.

Practic, Elena Wolf a explicat că le-au fost distribuite elevilor manuale în limba română pentru că cele în germană au început să fie traduse abia în vară, astfel că de abia în aceste zile, primele manuale, la anumite discipline, au ajuns în depozitul Inspectoratului Școlar Timiș.

“În vară, când s-au făcut comenzile, pe lista de comenzi au fost doar manualele în limba română. În concluzie, decât să rămână copiii fără niciun manual, am comandat manualele în limba română. Între timp, de la 1 septembrie, au început să apară listele cu manualele traduse, rând pe rând, și de ieri au început să apară și în depozitul inspectoratului școlar manualele traduse în limba germană. Nu toate, ele vin rând pe rând, pe măsură ce se traduc, și în concluzie copiii urmează să le primească pe cele în limba germană în măsura în care ele vin de la edituri traduse. (…) Noi așteptăm la toate disciplinele să vină manuale în limba română, nu știm în ce măsură sunt traduse la toate disciplinele. Deocamdată, a venit manualul de Consiliere la clasa a V-a și Matematica la clasa a VI-a traduse, urmează să vină Fizică, Biologie, Geografie și la clasele I – IV au mai venit câteva manuale în limba germană.


Urmează să mai vină, ele au fost traduse peste vară, iar dacă manualele au fost finalizate târziu, traducerea nu poate să se facă într-o zi. Se așteaptă manuale în limba germană pentru toți elevii de la clasele nivel primar și până la clasa a VI-a, dar și la clasa a VII-a, în măsura în care ele nu se găsesc în limba germană”, a explicat directorul Liceului “Lenau”.

De asemenea, Elena Wolf a precizat că unii elevi sunt nevoiți să învețe din manuale în limba română de ani întregi la anumite discipline, așa cum sunt cele de Matematică pentru clasele a VIII-a și a IX-a, pentru că nu există în limba germană.

“Oricum, generația care se află acum în clasa a VI-a este o generație de sacrificiu, fiind manualele în limba română le-au primit foarte târziu pe cele în limba germană, în fiecare an cam pe la mijlocul anului școlar. Și până anul acesta nu cred că au văzut vreun manual în limba germană, pentru că ele au fost traduse foarte târziu. Iar celelalte generații, mai ales la gimnaziu, au lucrat cu manuale din 2001, din 2005 și de atunci noi tot am sesizat ministerul, dar manuale traduse sau reeditate noi nu am mai primit, deși numărul elevilor în școli s-a modificat, a crescut. Este o problemă veche, de fapt, însă anul acesta pot să spun că este mai bine decât în anii precedenți. Sunt și manuale care nu au fost traduse de la ani de zile. De exemplu, manualul de clasa a VIII-a, de Matematică, manualul de clasa a IX-a de Matematică nu au fost traduse. Elevii învață după manuale în limba română”, a mai afirmat Elena Wolf.

Pe de altă parte, Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, ne-a declarat că a trimis un răspuns Ministerului Educației cu privire la distribuirea manualelor în limba română la clasele cu predare în limba germană de la Liceul “Nikolaus Lenau”.

“În cazul Liceului Teoretic «N. Lenau» Timișoara, neștiindu-se la ce manuale se va face traducerea în limba germană, au fost ridicate de la depozitul ISJ manualele sosite în limba română. Când au apărut traducerile au fost comandate manuale în limba germană și, la sosirea acestora, manualele în limba română vor fi înlocuite cu cele în limba germană. Precizăm că la toate manualele apărute în limba diverselor minorități naționale, în județul Timiș, s-au făcut comenzi conform numărului de elevi, cele care au sosit au fost distribuite la unitățile de învățământ”, a afirmat Aura Danielescu.

1 COMENTARIU

  1. Frau Wolf ne ia de prosti. Copilul meu, clasa 7, la 3 materii nu a primit manuale de loc ( mate, fizica si franceza), la geografie a primit manual in limba romana, iar la romana, chimie si biologie, manualele sunt intr-o stare deplorabila. Despre ce vorbim?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.