Naţionalul din Timişoara, absent de la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la...

Naţionalul din Timişoara, absent de la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău. Motivul uluitor pentru care actorii nu pot urca pe scenă UPDATE Călătoria a fost, totuși, posibilă

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul Naţional din Timişoara nu va fi prezent la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău, cu cele două spectacole aşteptate de public – Proştii sub clar de lună de Teodor Mazilu şi Pe mâine de Mihaela Iancu.

Anunţul a fost făcut în această dimineaţă de reprezentanţii TNT. Actorii de la Timişoara ar fi trebuit să urce pe scena Teatrului Naţional din Chişinău duminică, în 23 septembrie, la invitaţia organizatorilor.

„(…) Teatrul Național din Timișoara a întreprins toate demersurile oficiale necesare și a adaptat programul de spectacole al lunii septembrie, astfel încât să facă posibilă deplasarea la Chișinău a numeroasei trupe compuse din actori și echipa tehnică de scenă, bazându-se pe asigurările primite de la organizatori și finanțatori. Publicul din Chișinău se pregătește pentru duminică, 23 septembrie 2018, de la ora 17, să participe la spectacolul Pe mâine și de la ora 19 la spectacolul Proștii sub clar de lună, în sălile de spectacole ale Teatrului Național din Chișinău. Din informațiile noastre, titlurile figurează pe afișele festivalului, cu bilete vândute și cu invitații lansate și confirmate. Însă cele două spectacole nu vor fi prezentate pe scenă duminică deoarece până astăzi, 21 septembrie 2018, Naționalul timișorean nu a primit finanțarea pentru transportul trupei și al decorurilor, ceea ce face imposibilă deplasarea”, au transmis, astăzi, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Teatrului Naţional din Timişoara.


Finanţarea ar fi trebuit să fie asigurată de Ministerul Culturii.

Aceştia mai spun că, la nivel simbolic, absenţa TNT de la Reuniunea Teatrelor Naţionale, cauzată de nefinanţarea transportului şi diurnelor, „proiectează o imagine în culori dezarmant de sumbre în ceea ce privește planificarea și interesul real și asumat acordate culturii în momentul istoric al sărbătoririi Anului Centenar”. „Pentru Teatrul Național din Timișoara, considerația față de public este primordială. În consecință, faptul că duminică, 23 septembrie 2018, nu vom urca pe scenele Teatrului Național din Chișinău, lezează grav unul dintre principiile fundamentale ale Naționalului timișorean, un principiu care îi guvernează întreaga activitate din ultimii 13 ani, și anume respectul pentru spectator”, scrie în comunicat.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este organizată de Teatrul Național din Chișinău, sub semnul Anului Centenar şi este unul dintre cele mai rezonante evenimente culturale din Republica Moldova și din România. Evenimentul conține și reafirmă sensuri ale unității de spirit și de limbă, prin prezentarea unor spectacole reprezentative ale teatrelor Naționale din România și Moldova.

UPDATE Finanțarea necesară deplasării a fost până la urmă obținută, astfel că amatorii de teatru din Republica Moldova vor putea vedea cele două piese puse în scenă de artiștii timișoreni. „Teatrul Național din Timișoara se grăbește în această noapte spre Chișinău, ca urmare a finanțării de astăzi a deplasării cu spectacolele «Proștii sub clar de lună» de Teodor Mazilu și «Pe mâine» de Mihaela Iancu, spectacole programate în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, duminică, 23 septembrie, la ora 17, respectiv ora 19, pe scenele Teatrului Național din Chișinău. Suntem nerăbdători să întâlnim publicul din Chișinău!”, au transmis reprezentanții TNT.

Foto: Adrian Pîclișan/TNTm

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.