Nicolae Robu atacă Retim: Ne șicanează. Avem 50% din acțiuni și ne...

Nicolae Robu atacă Retim: Ne șicanează. Avem 50% din acțiuni și ne plângem că firma nu ne ascultă

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a atacat, astăzi, în plenul Consiliului Local Timișoara, Retim, pe motiv că societatea care-i oferă Mercedesul de serviciu i-ar „șicana” pe reprezentanții municipalității. Totul a pornit de la o adresă a Retim, prezentată în timpul ședinței, privind o plângere prealabilă pe care societatea a formulat-o împotriva Hotărârii Consiliului Local din data de 27 iulie „privind aprobarea rezilierii Contractului de concensiune nr. SC2006 – 15414/31.07.2006, încheiat cu Retim Ecologic Service SA și asigurarea continuității prestării serviciilor de salubrizare stradală și operare a stației de sortare deșeuri municipale, în condițiile stipulate în contract, până la preluarea acestora de către concedent, dar nu mai mult de 90 de zile”.

Primarul Timișoarei a explicat, în timpul ședinței, că Retim ar contesta faptul că municipalitatea a reziliat contractul înainte de expirarea lui. „Vă reamintesc că legea prevede ca în cazul în care contractul se reziliază înainte de expirarea lui, este obligatoriu să continue activitatea operatorul de salubritate cel mult 90 dezile, până când se contractează prin procedurile de rigoare un nou operator. Ei nu au vrut să continue și atunci contestă faptul că noi am reziliat unilateral, având acest drept, spunând că am făcut asta ca să ne asigurăm obligativitatea ca ei să mai facă 90 de zile”, a explicat Nicolae Robu.

Apoi, edilul a început o serie de atacuri la adresa Retim, precizând că reprezentanții societății și-au schimbat „total atitudinea”, nemulțumiți fiind că Primăria Timișoara nu a dorit să plătească o taxă de mediu. De asemenea, Nicolae Robu a acuzat Retim că a boicotat prima licitație privind delegarea serviciului de salubrizare stradală în Timișoara.

„Trebuie să lămurim relația noastră cu Retim. Eu o să-i chem, probabil săptămâna viitoare sau când pot să vină cât mai repede, pe cei din conducere, pentru că atitudinea Retim nu este deloc în regulă. Ei și-au schimbat total atitudinea și ați remarcat că ne-au boicotat și la licitație. Doar ne-au încurcat, au venit cu o ofertă neeligibilă, știind că e neeligibilă, ne-au făcut să pierdem vremea mergând cu procedura până la capăt, în loc să fi declanșat o nouă licitație mult mai devreme. În fine, și-au schimbat atitudinea în momentul în care noi nu am vrut să le plătim acea taxă de mediu.


Le-am spus că nu este prevedere în contractul inițial, pentru că nimeni nu a anticipat că se va ajunge la așa ceva când s-a făcut pe vremuri contractul. Noi nu ne asumăm să facem un lucru care nu are bază contractuală. Le-am spus «mergeți în instanță »și dacă instanța hotărăște că în cazul în care Guvernul vine cu noi cheltuieli, cheltuielile se plătesc de beneficiar, de cetățean, de firmă sau de operator, că lucrurile astea nu sunt niciunde statuate, că nimeni nu s-a gândit la așa ceva atunci. Nu sunt nici în Hotărârea de Guvern care stabilește această taxă, totul a rămas în confuzie, în nebuloasă. Noi nu am vrut să ne asumăm răspunderea, să spunem nu-i nimic, plătim noi diferența. Îi înțelegem și pe ei că au de dus o povară grea, cu această taxă pe care ei o au de plătit mai departe, încasând fix când au stabilit prin ofertă când au preluat serviciile de salubritate. Este delicat subiectul, dar asta nu-i atitudine din partea lor. Le-am spus foarte clar, să lămurească lucrurile instanțele judiciare, pentru că atunci când e o confuzie la nivelul legilor, părerea mea asta este, nu trebuie să ne hazardăm, ci să ajungem la clarificare cu instituțiile abilitate, care sunt cele de judecată”, a explicat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei susține că după ce municipalitatea a refuzat să plătească acea taxă de poluare, Retim a început „să ne șicaneze și văd că continuă pe linia asta. În condițiile în care noi avem 50% din acțiuni la această societate. Este ceva stupid, cred că numai în România se poate întâmpla așa ceva. Tu să ai 50% din acțiuni și să te plângi de firma la care ești acționar 50% că nu te ascultă, că te șicanează chiar”.

De asemenea, edilul a mai precizat că, la fel ca în cazul delegării serviciului de deszăpezire, se va apela la soluții de forță majoră, dacă nu va fi atribuit direct sau organizată licitație publică. Cert este că de la 24 octombrie, când expiră cele 90 de zile în care Retim este obligată să se ocupe de curățenie, primăria nu va mai colabora cu societatea.

„Cu Retim-ul nu putem continua decât maxim 90 de zile. După 24 octombrie, se poate totul în regim de forță majoră. Nu vă pot spune acum, haideți să gândim pozitiv, găsim o variantă, nu lăsăm orașul în niciun caz în insalubritate. Desigur că eu m-am supărat că nu s-au făcut demersurile mult mai repede. Pentru toate lucrurile. Le spun de șase ani, de când sunt primar, să lucreze anticipativ, nu știu acești oameni să lucreze anticipativ. Sunt șase ani, asta e realitatea, ce vreți, să vă spun că e altfel? Așa e. Puteau să demareze cu doi ani înainte, că nu se întâmplă nimic, ai făcut contractul și stabilești din start. Străzile sunt la fel cum au fost întotdeauna. Nici mai curate, nici mai murdare. Sunt zile în care nu se face curățenia cum trebuie, în anumite zone, dar nu e mizerie mai mare decât a fost altă dată”, a conchis Nicolae Robu.

Vă reamintim că Nicolae Robu se plimbă cu o limuzină Mercedes cumpărată de Retim SA, care a costat aproape 74.000 euro, iar toate cheltuielile de funcționare și întreținere sunt plătite de compania de salubrizare, din 2015 și până în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.