Nostalgii cu Ocska

Nostalgii cu Ocska

0
DISTRIBUIȚI

Chiar dacă nu aveai prea multe chestiuni de cumpărat, magazinul Bega era o atracție. Cu cofetărie rooftop și scări rulante… minunății, ce mai. Sub deviza „dacă e duminică e shopping“, în anii ‘80 mai toată suflarea timișoreană lua cu asalt strada Mureş pentru a-şi procura fel şi fel de lucruşoare în piața de vechituri. În celebrul „ocska piac“ se găseau vrute și nevrute. De la țigăncile care vindeau „antibaby” la ceasurile de mână cu șapte melodii. De la spray-urile 8 X 4 la săpunurile FA, Eurocrem, Otteri, ţigări sârbeşti sau bulgăreşti, parkere și chiar și reviste Bravo, uneori. Ba chiar și videocasete cu filme pentru adulți, ascunse prin te miri ce colțișoare.


Piața de vechituri pe care toată lumea o știa s-a extins şi în Piaţa Mehala. Strămoşul mall-ului actual avea un farmec aparte. Multe din lucrurile expuse erau pe pături sau bucăți mari de carton. Din când în când, „ocico“-ul era închis fiindcă defuncta Miliţie avea program de patrulare în zonă. Piața renăștea miraculos imediat după plecarea uniformelor sau săptămâna următoare, spre satisfacția multora.

O altfel de piaţă a luat naştere şi în actualul Parc Botanic. Piaţa de discuri. Unde se vindeau plăci. Viniluri, carevasăzică. Ba chiar şi cabluri de alimentare, casetofoane deck, magnetofoane, pick-up-uri. Unde era indicat să ai o recomandare. Şi asta fiindcă discurile bune se vindeau fără a fi scoase pe tarabă. Adică pe bănci. Nu erau discuri cu Margareta Pâslaru sau poveşti Electrecord, ci Pink Floyd, Vangelis, Uriah Heep, Jethro Tull. Variantă sârbească, rusească sau originale, care costau sute de lei. Se mai găseau şi magnetofoane Majak, Kashtan sau Rostov, acesta din urmă costând incredibila sumă de 10.000 de lei. Puteai să-ţi cumperi chiar şi casetefoane deck, modelul Akai GXF 71 costând o treime dintr-o Dacie, adică 25.000 de lei. Banalele CD-uri au apărut pe la noi prin ‘87, iar preţul acestora era undeva între 1.500 şi 2.000 de lei bucata. Chiar dacă nu a dispărut complet, în zilele noastre „ocska” nu mai e ce a fost. Și-a pierdut din farmec. Sau s-a mutat în online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.