Asigurările obligatorii ale locuinţelor, total neinteresante pentru români. Cum stă Timişul

Asigurările obligatorii ale locuinţelor, total neinteresante pentru români. Cum stă Timişul

0
DISTRIBUIȚI

Un incendiu izbucnit recent la o casă de lângă Bucureşti și propagat apoi la un bloc nou construit în imediata apropiere aduce din nou în prim-plan sistemul asigurărilor din România.

Peste 50 de apartamente au ars integral în incendiul din Capitală, iar oamenii rămaşi în stradă sunt acum la mila unei primării care ar trebui să le ofere ajutor. În România funcţionează un sistem de asigurări obligatorii pentru locuinţe. Obligatorii doar pe hârtie, pentru că în realitate este un sistem care funcţionează prost, nu se aplică şi este efectiv ignorat de proprietarii de case.

PAID – Pool-ul de Asigurare a Locuinţelor Împotriva Dezastrelor Naturale, organismul care se ocupă cu managementul şi punerea în aplicare a acestui sistem de asigurare obligatorie nu are aproape nicio pârghie legală care să îi ofere posibilitatea să  sancţioneze proprietarii.


Aceştia din urmă susţin, însă, că protecţia asigurată de această poliţă este foarte redusă şi ar despăgubi, contra primei de 10 sau 20 de euro, doar pagubele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren. În prezent se lucrează la schimbarea legislaţiei în domeniu.

Timişul este în topul naţional al judeţelor în care oamenii îşi plătesc poliţele. Conform datelor PAID, la finalul lunii august, în sistem erau aproape 1,7 milioane de polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, cu 2% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, 93,74% sunt aferente locuințelor de tip A și 6,26% locuințelor de tip B. 75,66% dintre polițe au fost încheiate în mediul urban și 24,34% în mediul rural.

Cele mai asigurate zone ale țării sunt București – 38,50%, județul Ilfov – 35,46%, după care urmează Brașov – 34,16%, Timiș – 28,56% și Sibiu – 23,34%. La polul opus, cel mai puțin asigurate județe ale țării sunt Olt – 7,81%, Vaslui – 7,83% și Gorj – 8,52%.

În Timiş, la finalul lunii august erau emise 85.991 de poliţe. De asemenea, valoarea daunelor plătite pentru producerea daunelor asigurate (cele trei) a fost de 9.924 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.