Protest inedit organizat, astăzi, în fața Inspectoratului Școlar Timiș. Cel puțin zece copii de clasa a II-a, înscriși la Colegiul “Ion Vidu” din Timișoara, au fost aduși de părinți la sediul instituției. Micuții s-au așezat pe scaune așezate pe spațiul verde din fața inspectoratului, iar unul dintre părinți le-a susținut o oră de muzică.
Acțiunea a fost organizată în semn de protest, o parte dintre părinții elevilor de clasa a II-a B fiind nemulțumită că este cel de-al treilea an în care micuții au un învățător nou la clasă. Părinții susțin că au făcut investigații și au aflat că actuala învățătoare, care este suplinitor, a picat trei examene pentru obținerea titularizării. De altfel, acești părinți nu și-au trimis deloc copiii la ore, ci în primele două zile din săptămână au protestat în curtea școlii, solicitând Inspectoratului Școlar Timiș atribuirea unui cadru didactic titular.
“Ne dorim un profesor titular până în clasa a IV-a. La copiii noștri nimeni nu le acordă o șansă, iar în clasa a IV-a când vor da testele naționale nimeni nu le va da o șansă. Nu ni se garantează că această învățătoare ne va duce copiii până în clasa a IV-a, este posibil ca și la anul să trecem prin aceeași situație. Această doamnă învățătoare este suplinitor și nu a obținut o notă tocmai bună pentru a preda în clasa a II-a, era mai bine dacă începea din clasa pregătitoare, nu din clasa a II-a. Copiii au pornit foarte bine anul trecut. Așteptăm o schimbare, poate cineva se gândește și la copiii noștri, nu doar la ei”, ne-a declarat Larisa Duicu, mama unui copil înscris în clasa a II-a.
Cristian Cazacu, părintele unui alt elev, care a susținut ora de muzică în fața Inspectoratului Școlar Timiș, a precizat că elevii nu vor intra în sala de clasă toată săptămână, ci protestul va continua în curtea unității de învățământ și joi și vineri.
Pe de altă parte, Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, le-a bătut obrazul părinților că nu este în regulă că se folosesc de copii pentru a protesta și că învățătoarea a fost repartizată în timpul unor ședințe publice, în mod legal.
“Locul acestor copii este în clase, nu este în regulă cum au procedat părinții. Nu pot să spun că părinții au dreptate sau nu. Este foarte greu să evaluezi un cadru didactic pe care nici măcar nu l-ai lăsat să intre la clasă. Nu cred că a putut să le dovedească că are un comportament inadecvat față de copii. Dumnealor au venit și mi-au spus că și-au luat un feedback de la altă unitate de învățământ unde a predat.
Nu pot să le spun altceva părinților decât că aceste cadre didactice sunt repartizate în ședințe publice, în baza unor note pe care le obțin la un concurs pentru ocuparea posturilor vacante. Este o problemă că au deja la clasă al treilea cadru didactic, dar mișcarea personalului didactic este la vedere, toată lumea o vede. Ne confruntăm cu un deficit de personal pe această categorie, la învățători și la educatoare”, a explicat Aura Danielescu.