Ploile lungi şi dese de peste vară au lăsat urmări în Timiş...

Ploile lungi şi dese de peste vară au lăsat urmări în Timiş şi Caraş-Severin. Ce măsuri au luat specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Banat

0
DISTRIBUIȚI

Precipitaţiile abundente care au căzut în vestul ţării, în această vară, şi care au dus la depăşirea cotelor de apărare ale cursurilor de apă din bazinele hidrografice ale râurilor Bega şi Timiş au făcut necesară intervenţia de urgenţă a specialiştilor Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) din Banat, informează conducerea instituţiei.

În doar trei zile, în iunie, a plouat aproape cât pentru o lună. Astfel, între 9 şi 12 iunie, în partea superioară a bazinului hidrografic al Begăi, la stația hidrometrică Poieni a fost înregistrată valoarea de 88,3 l/mp, aproape egală cu media multianuală de precipitații la această stație pentru întreaga lună.

În perioada 13-18 iunie, precipitațiile căzute în această zonă au fost de 121,71 l/mp la s.h. Poieni. Cea mai mare depășire de nivel, în județul Timis, s-a înregistrat la staţia Poieni, pe râul Sașa, unde s-a depășit cota de pericol (cod roșu).


În aceeași perioadă, în județul Caraș-Severin, cea mai mare depășire de nivel a fost pe pârâul Goleț, afluentul Timișului, la s.h. Goleț, unde a fost depășită cota de pericol. Între 19-22 iulie, în partea mijlocie a bazinului hidrografic Begăi s-au însumat valori de peste 50 l/mp.

„În perioada de vară au fost emise nu mai puțin de 400 de avertizări de ploi și avertizări hidrologice. Luna august în bazinul hidrografic al râului Bega s-a caracterizat prin precipitații sub valorile normale ale lunii, la majoritatea stațiilor hidrometrice. De exemplu, la stația hidrometrică Surduc s-a înregistrat abia 30% din valoarea normală a lunii. În această lună nu s-au înregistrat depășiri ale cotelor râurilor,” a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Astfel, pe mai bine de 12 kilometri s-au efectuat decolmatări, reprofilări de albii colmatate în urma viiturilor şi lucrări de exploatare şi întreţinere, pentru a crește capacitatea de scurgere a apelor. Asta după ce, în momentul producerii viiturilor au fost angrenate pietre sau lemne care au blocat scurgerea în râu și subtraversări. Formațiile de lucru din ABA Banat au decolmatat materialul aluvionar depus în timpul inundațiilor, au intervenit cu utilajele din dotare pentru degajarea albiei de vegetație pe o lungime de 10 km, au asigurat un volum de terasamente de 46.040 metri cubi – în județul Timiș și 27.430 metri cubi – în județul Caraș-Severin.

Lucrările s-au desfășurat pe cursuri de apă din bazinele Bega (Munișel, Redina, Valea Șerbenilor, Valea Bunea, Valea Topla), Timiș (Goleț, Slatina, Rusca, Tău, Bistra Mărului, Bistra, Cornișor), Nera (Rudăria, Valea Slatina) şi Cerna (Belareca).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.