Gheorghe Falcă, acuzat de USR că pune în pericol proiectul #FărăPenali, pentru...

Gheorghe Falcă, acuzat de USR că pune în pericol proiectul #FărăPenali, pentru că nu a atestat semnăturile arădenilor. Primarul: Eu sunt unul din semnatarii acestei iniţiative

0
DISTRIBUIȚI

fara penali

USR îl acuză pe primarul Gheorghe Falcă de blocarea proiectului #FărăPenali, pentru că nu a atestat cele 21.000 de semnături ale arădenilor pentru iniţiativa cetăţenească. Este ultima zi când documentele pot fi depuse la Parlament.

„Primarul Gheorghe Falcă din Arad își bate joc de cetățeni. (…) Este ruşinos că primarul a depășit cu 7 zile termenul legal de atestare a semnăturilor #FărăPenali. Fie că este vorba de rea voință sau de incapacitate organizatorică, ambele sunt motive suficient de puternice pentru ca primarul să își prezinte demisia”, au scris, astăzi, cei de la USR, pe pagina de Facebook. 

Într-un filmuleţ care însoţeşte postarea apar trei membri de la USR Arad care poartă tricouri cu însemnele proiectului. Unul dintre bărbaţi spune că „semnăturile arădenilor sunt reţinute în această clădire, Primăria Arad, fără nicio explicaţie. De aceea, noi, cei de la USR Arad, în numele a peste 21.000 de arădeni din municipiu care au semnat proiectul #FărăPenali cerem demisia primarului Gheorghe Falcă”.

Ca reacţie, primarul Gheorghe Falcă se declară susţinător al campaniei. „Eu sunt unul din semnatarii acestei initiaţive cetăţeneşti. PNL Arad a strâns şi semnături. La nivel naţional, suntem printre cei care vom sprijini şi în Parlament această iniţiativă. Iniţiatorii acestei platforme, şi nu doar USR, au depus la primărie, în două tranşe, semnăturile pentru verificare. A doua tranşă are astăzi termenul limită. Doamna secretar care se ocupă de acest lucru i-a informat pe cei de la USR că azi, între orele 15 şi 17, se vor preda aceste semnături verificate. De ce cei de la USR au ieşit dimineaţă e deja o problemă de moralitate a dânşilor”, a declarat, astăzi, pentru PRESSALERT.ro, primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Senatorul USR de Timiş, Nicu Fălcoi: „Ruşine, Gheorghe Falcă!”

Într-o postare pe Facebook, senatorul USR de Timiş, Nicu Fălcoi a comentat în termeni duri situaţia de la Arad.


„Primarul PDL/PNL Gheorghe Falcă și-a dat azi arama pe față, refuzând să elibereze semnăturile strânse de colegii din echipa USR Arad, deși știe foarte bine că azi e ultima zi în care semnăturile adunate în cadrul campaniei #Fărăpenali mai pot fi depuse la Parlament. Prin gestul său, Falcă (…) își mai dă și cu stângul în dreptul, dovedindu-și ipocrizia crasă, după ce cu ceva vreme în urmă își etala «bunele intenții», semnând pentru #Fărăpenali. După ce că i-a șicanat și el pe voluntarii noștri, dărâmându-le cortul, Falcă îl depășește-acum pe colegul său de partid de la Timișoara, primarul Nicolae Robu, care s-a dezmeticit, totuși, în al treisprezecelea ceas, acordându-ne permisiunea de-a amplasa cortul în Piața Operei și solicitând angajaților Primăriei să valideze la timp semnăturile”, a scris Nicu Fălcoi pe reţeaua de socializare.

Semnăturile strânse au ca scop promovarea unei iniţiative cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei, astfel încât persoanele condamnate penal să nu mai poată deţine funcţii publice. Sunt două criterii care trebuie îndeplinite pentru ca demersul să fie validat: depăşirea pragului de 500.000 de semnături la nivel naţional, cu cel puţin 20.000 de semnături în jumătate din judeţele ţării, adică în 21 de judeţe. Dosarele cu semnături sunt înregistrate la Parlament, iar preşedintele primei Camere sesizate  le înaintează Curţii Consitituţionale, spre verificare. Apoi, dacă totul este în regulă, iniţiativa cetăţenească merge în circuitul legislativ. Ca să treacă de fiecare Cameră, e necesar votul a cel puţin 2/3 dintre aleşi. Demersul se încheie cu un referendum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.