Primii copii din Timișoara care vor învăța în containere din cauza lipsei...

Primii copii din Timișoara care vor învăța în containere din cauza lipsei de spațiu la una dintre cele mai „vânate” școli

2
DISTRIBUIȚI

elevi

150 de copii care învață la o unitate de învățământ din Timișoara vor începe noul an școlar în săli de clase amenajate în containere. Este vorba de elevi de la Școala Generală Nr. 30, aflată în zona Soarelui, una dintre cele mai aglomerate unități de învățământ din oraș. Containerele au fost instalate în curtea școlii, fiind cumpărate de către Primăria Timișoara cu aproximativ 100.000 de euro.

„Avem șase containere, care sunt dotate cu tot ce este nevoie pentru desfășurarea orelor. Sunt ca niște căsuțe, intri din hol în clase, au toalete, iar din 10 septembrie vor fi toate funcționale. Acum le dotăm cu mobilier, s-au făcut racordurile, urmează să fie legat și curentul. Vor învăța în aceste containere în jur de 150 de copii, patru clase I și două clase de a II-a, elevii vor veni la cursuri de dimineață. Din păcate, nu am rezolvat problema orelor de după-amiază în totalitate. În doi ani, aproape ni s-au dublat numărul claselor, de la 28 de clase primare am ajuns ala 47. În prezent, avem 15 clase care fac ore după-amiaza”, ne-a declarat Mihaela Șora, directorul Școlii Generale Nr. 30.

Pe de altă parte, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a precizat că nu se vor putea găsi soluții niciodată astfel încât toți elevii din oraș să vină la cursuri doar de dimineață, în condițiile în care legislația nu va fi modificată. Edilul face referire la faptul că părinții pot să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare la ce școală doresc chiar dacă nu locuiesc în apropierea unității, apelând la șmecheria vizei de flotant.


Așa se face că mai multe școli de elită au devenit supraaglomerate, în ultimii ani.

„În fiecare an, numărul de elevi la școlile cu cea mai bună reputație crește vertiginos. Închipuiți-vă că intră două, trei clase în plus în clasa zero. De exemplu, dacă anul acesta intră trei clase în plus, la anul acești copii ajung în clasa I tot ca și clase în plus, iar în clasa zero vin alții și în câțiva ani, când se propagă, când ei ajung în clase mai mari, numărul de elevi la o anumită școală crește cu sute, chiar cu mii. Cine poate crea spații de învățământ în aceeași locație? Nu poate nimeni pentru a se rezolva această problemă. Noi am creat foarte multe clase suplimentare în acest timp, acum recurgem la aceste construcții modulare (n.r. containere)”, a afirmat Nicolae Robu.

Potrivit primarului Timișoarei, instalarea de containere este doar o soluție pe termen scurt și că ar fi nevoie de construcția de noi clădiri, însă nu prea există terenuri în zona unităților de învățământ de elită pentru a putea fi realizate.

„Limitarea nu este una de natură financiară, este o limitare cauzată de inexistența terenului pe care să se construiască în acel areal. În zona centrală, unde să se construiască pentru Colegiul «C. D. Loga», o școală foarte căutată, unde să se construiască pentru Liceul Pedagogic, iar o școală foarte căutată? Vrem să construim un nou campus pentru Liceul Lenau. Vom da pentru Liceul Lenau spațiu așa cum am anunțat, după cum știți am decis să desființăm Liceul Mincu și vom da spații acolo. Însă, în general, dacă numărul de elevi va fi în continuă creștere la cele câteva școli, maxim șapte sunt super căutate, la acestea va fi mereu o problem. Trebuie găsită o soluție de limitare la capacitatea de școlarizare. Nicio școală din lume nu poate primi elevi fără limită, peste tot este o capacitate de școlarizare. Noi construim unde putem, unde avem loc să amplasăm containere, le amplasăm și ne facem astfel datoria. Facem tot ce putem pentru a asigura program doar de dimineață, e cumplit programul de după-amiază pentru elevi”, a declarat Nicolae Robu.

2 COMENTARII

  1. Parca il vad pe dl Robu cum vine la deschiderea cursurilor, la Colegiul Bănățean. Ar fi bine sa intre si in cateva clase sa vadă in ce conditii se desfășoară învățământul in aceasta școală. Sunt clase cu „pedigree” care sunt mutate în fiecare an, in alta parte, pentru că părinții adună sume considerabile de bani pentru a le reface, de la parchet decopertat pana la zugrăveli si reparatii pereti, ferestre si usi. Oare Dnul Director CNB doarme linistit? Nu ma voi mira ca in curând sa apara filmulețe cu astfel de clase la TV, asa cum au apărut cu cele din spitalele groazei, să vedem atunci cum o sa își paseze responsabilitatile. La mijloc vor apare învățătorii vinovati, ca le-au cerut părinților sa refacă clasele din bani proprii, că deh, învățământul e gratuit.

  2. E golanie mare in scolile de renume din Timișoara. Se întrec părinții sa dea banu sa se faca clasa, ca să se pună bine cu învățătoarea sau dirigintă. Un fel de prostituție generalizată! Directorii fălosi, raportează ca scoala lor e pe locul întâi la condiții etc…. Dar se uita șantajul la care sunt supuși părinții ca să nu aibă probleme odraslele lor. Iar vis a vis de Colegiul Bănățean, conducerea e abonata la astfel de sponzorizari si practica cu nonsalanta exploatarea materială a bieților părinți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.