Proiectul cultural Cămine în Mișcare, gata de start la Margina și Zorani

Proiectul cultural Cămine în Mișcare, gata de start la Margina și Zorani

0
DISTRIBUIȚI

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect cultural al Asociației Timișoara Capitală Culturală și produs de Asociația Prin Banat. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, între 28 și 30 septembrie, vor avea loc spectacole de teatru, o expoziție cu pești de sticlă, muzică, ateliere creative pentru copii și adulți, vânătoare de povești, tururi ghidate, ture cu căruța trasă de cai, târg de produse locale și multă-multă voie bună.

„Ceea ce se va întâmpla în weekend la Margina și Zorani e doar începutul unei serii de evenimente și aplicații care vor avea loc în anii următori și nu numai, în localități din jurul Timișoarei și din regiunea Banatului. Anul acesta e un proiect pilot, testăm zona Margina și Zorani și nu am ales întâmplător această zonă. Am ales-o datorită mai multor semnificații. Acolo există deja un început în ceea ce privește turismul, iar oamenii de acolo au început să miște lucrurile. Am ales-o și din cauză că e punctul de plecare pe autostradă către vest”, a spus Ionuț Suciu, Creative Producer la Asociația Timișoara Capitală Culturală 2021.

„Le mulțumim Primăriei și Consiliului local Margina și Centrului de Informare Turistică Margina care ne sunt foarte aproape în acest demers și sperăm ca în anii următori să ne întâlnim cu aceeași deschidere în toate locurile din Banat în care vom merge cu proiectul Cămine în Mișcare.


Doresc să menționez că proiectul nu se termină aici. Chiar dacă noi facem acum evenimentul la Margina și Zorani, în anii următori vom reveni în acest loc, în timp ce vom interveni concomitent în alte zone din Banat”, a spus Alexandra Palconi, Președinte Asociația Prin Banat.

În program, o mare importanță o are spectacolul de teatru ALTĂ ZI CU SOARE, pus în scenă de Asociația Solidart. Acesta a fost inspirat dintr-o poveste de viață culeasă în cadrul proiectului Cămine în Mișcare și prezintă viața țăranului Serafin Oproni din Zorani, care a refuzat să intre în colectivul comunist. Spectacolul va avea loc în Zorani, vineri și sâmbătă de la ora 19.00, și se va desfășura chiar în curtea casei în care a locuit Serafin Oproni.

Programul complet al evenimentului este disponibil aici. 

Ca să fie siguri că se vor întâlni cu toți cei care își doresc să ajungă la Cămine în Mișcare la Margina & Zorani, organizatorii vor asigura transportul gratuit, până la eveniment și înapoi, în limita locurilor disponibile, în zilele de sâmbătă și duminică. Cei care doresc să rezerve un loc, sunt rugați să completeze următorul formular, până joi 27 septembrie.

Primele manifestări artistice din cadrul proiectului Cămine în Mișcare au avut loc în 18 august, la Făget, și în 8 septembrie, la Margina. La Făget, Petrila Quartet a susținut la Muzeul de Istorie și Etnografie un concert de muzică clasică dedicat Centenarului Marii Uniri, iar trupa de teatru Auăleu a continuat seara în Parcul Regele Mihai I, cu spectacolul de teatru HUOOOOO!!!. Cei prezenți la pre-evenimentul de la Margina au avut parte de plimbări cu căruțele trase de cai și degustări de bucate tradiționale, urmate de spectacolul de teatru Ferma, în care cei de la Auăleu i-au încântat pe spectatorii veniți pe platoul verde de lângă clădirea Primăriei Margina, ateliere creative, jocuri pentru copii și o zonă de creare a unei instalații de artă comunitară.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.