Tot ce se găsea în casa unui cetăţean al Republicii Socialiste România,...

Tot ce se găsea în casa unui cetăţean al Republicii Socialiste România, în expoziţie la Timişoara. Cui aparţin exponatele

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului îi invită pe timişoreni mâine, în 5 septembrie, de la ora 18:30, la vernisajul expoziției „Porțelan și sticlărie din România socialistă. Pe urmele Liei Eugenia Costin”.

Expoziţia își propune să contureze un profil de colecționar tipic pentru România din perioada 1960-1989, cu apetență pentru obiectele de porțelan și sticlărie produse în fabricile românești. Aceste piese: pahare pentru șampanie, vin, coniac, lichior, țuică, oranjadă, apă și bere, boluri, cupe, flacoane și carafe, bomboniere și vase pentru flori, bibelouri, provin din aceeași sursă – casa Liei Eugenia Costin (1934 – 2017) din Timișoara.

Născută la Bozovici ca fiică a Eugeniei și a preotului dr.


Iacob Crețiu, Lia Eugenia a studiat la Liceul din Caransebeș, ulterior absolvind Facultatea de Biologie – Geografie din Cluj. Căsătorită în anul 1958 cu Neculae Costin, absolvent al Facultății de Mecanică din Cluj, Lia Eugenia Costin a activat ca profesoară de biologie și geografie la Sadu, Târgu-Jiu și Timișoara, în cadrul Liceului Electrotimiș, al Liceului Silvic și al Liceului de Informatică. Fără să dispună de surse financiare importante pentru achiziționarea unor obiecte spectaculoase din fostele țări comuniste din Europa de Est, Lia Eugenia Costin a urmărit ca în propria colecție să fie reprezentate majoritatea fabricilor de profil din România: porțelan de Alba Iulia și Cluj, Curtea de Argeș și Dorohoi, sticlărie de Avrig, Turda și Tomești, faianță de Sighișoara.

„Expoziția mai cuprinde o selecție importantă de macrameuri, dantele și broderii din colecția de textile a Muzeului Național al Banatului, piese realizate în perioada 1940-1980 de către Eugenia Crețu, mama Liei Eugenia, respectiv de Elisabeta Costin, soacra acesteia. Fotografii și accesorii din garderoba Liei Eugenia Costin (șiraguri de mărgele, pălării, mănuși, pantofi) completează imaginea unui cetățean al Republicii Socialiste România cu apetență pentru obiectele de porțelan și sticlărie, expoziția devenind o POVESTE despre UNUL DINTRE CEI MULȚI”, au transmis organizatorii.

Expoziția este realizată în cadrul Compartimentului de Arte Vizuale, sub patronajul CJT, și poate fi admirată în perioada 6-30 septembrie 2018, la Bastionul Maria Theresia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.