Robu despre ilegalitățile din dosarul porții morții: „Vrem neapărat sânge nevinovat ca...

Robu despre ilegalitățile din dosarul porții morții: „Vrem neapărat sânge nevinovat ca a celui care și-a dat viața, poate?”

1
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a comentat, astăzi, dezvăluirile PRESSALERT.ro legate de constatările experților tehnici  judiciari în dosarul porții prăbușite de pe Calea Lugoului, care l-a ucis pe studentul Vlad Baici. Inițial, Robu a mimat dezinteresul, afirmând „nu le comentez în niciun fel, instanța își va face datoria până la capăt și se va pronunța. După ce se pronunță instanța, atunci o să fac și eu ceea ce voi considera de cuviință. Comentez ce vreau să comentez și nu comentez ce nu vreau să comentez. Ce să comentez aici? Dacă vreți, un comentariu pot să fac. Mi se pare foarte ciudat să se afirme de către acești… să fie limpede, eu nu am nicio implicare, nu vreau să apăr pe nimeni și nici nu vreau să acuz pe nimeni. Aici trebuie să se judece drept și dacă cineva e vinovat de moartea unui om, a fost tânăr, dar putea fi de orice vârstă, dacă cineva este vinovat, trebuie să plătească, să fie foarte clară poziția mea. Am spus asta în toate intervențiile pe care le-am avut”.

După numai câteva secunde, primarul i-a atacat pe experții tehnici judiciari, susținând că „pare foarte ciudat să vezi că proiectarea trebuia să fie încât să reziste până la 31 de metri pe secundă și, nu știu de unde se știe, că exact în momentul acela al prăbușirii porții, vântul a avut 30 de metri pe secundă. Asta pare extrem de ciudat, nu știu de unde știe cineva cât a fost în acel moment și întâmplător a fost atât de aproape sub limită. Asta pare foarte ciudat. În rest, presupun că s-a putut în mod obiectiv stabili că s-au făcut erori procedurale și cei care le-au făcut trebuie să răspundă pentru ele. Dar nu înseamnă că dacă cineva a greșit procedural, din acea cauză a murit un om. Trebuie să se facă distincție între cauza morții acelui om nevinovat și posibile greșeli, care și ele trebuie sancționate, dar într-un fel îl sancționezi pe cineva a cărui greșeală a condus la moartea unui om și altfel sancționezi pe cineva pentru o greșeală care înseamnă nerespectarea legii, dar fără consecințe atât de grave.


Sunt, conform legislației, pedepse diferite. Ori, pare foarte ciudat, încă o dată, să se pronunțe o astfel de viteză. Dacă facem calcule, nimeni n-a vorbit despre viteza reală a vântului atunci atât de mică. Eu nu am știut până la ce viteză trebuie să reziste, nu cunosc normativele în acest domeniu. Toată lumea a vorbit despre viteze mai mari ale vântului în realitate în Timișoara atunci”.

Când i s-a spus că de fapt problema care a dus la prăbușirea porții a fost faptul că nu a existat proiect de rezistență  pentru autorizația de construire, Robu s-a ambalat: „nu înțelegeți unde e problema. Dacă judec după câtă fizică știu eu, da, importanța ar deveni mai mare dacă în loc de zăbrele au fost plăci. Da, dar oameni buni. Altceva spun eu, faptul că cică vântul a fost de 30 de metri pe secundă, că am văzut undeva în presă, eu nu am văzut raportul, și ar fi trebuit să reziste până la 31 de metri pe secundă. Cine a măsurat că a fost 30 în momentul acela? Dacă era o diferență…, nu știu, mi se pare foarte ciudat. Încă o dată și cu asta închei. Pentru toate nerespectările de lege, de proceduri, trebuie să dea socoteală, dar hai să înțelegem ce vrem. Vrem neapărat sânge nevinovat ca acelui care și-a dat viața, poate? Poate. Eu cred că vrem dreptate. Încă o dată, dacă cauza morții este nerespectarea acestor elemente de procedură, atunci trebuie să fie pedepsiți cei care nu au respectat pentru moartea unui om nevinovat. Dar dacă alta este cauza morții, greșelile tot greșeli sunt, cei care le-au făcut trebuie oricum pedepsiți, dar îi pedepsești pentru altceva, nu pentru omucidere. Asta spun eu, eu cred că trebuie o judecată corectă, nu una care să dea satisfacție nevoii de sânge a unora”

Deși nimeni nu a adus în discuție persoana sa, Nicolae Robu a ținut să se apere – „încă o dată, eu las așa cum e firesc și toți trebuie să lăsăm justiția să-și facă datoria și indiferent dacă-și face datoria, unii tot pun presiune pe justiție și văd că mai nou toți acuză justiția că nu îmi ia mie capul. Pentru ce, dom’le? Nu o să-mi găsească nimeni vreodată, că nu are ce. Om care să fie corect cu fanatism și cinstit cu fanatism cum sunt eu nu o să găsiți prea ușor. Cei care se iau de mine dacă ar fi la câteva procente măcar din…, am defectele mele, dar la capitolul cinste, corectitudine, aici 100%, nu 99,99999, cât vreți, 100%. Prin urmare, își irosesc energiile în van, de aceea nu mi-a frică de nimeni și de nimic, de aceea înfrunt pe orice, dacă e cazul, tocmai pentru că eu sunt curat”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.