„Să vină procurorii!”. Timișoreni nemulțumiți că vizavi de primărie se va realiza...

„Să vină procurorii!”. Timișoreni nemulțumiți că vizavi de primărie se va realiza un complex imobiliar, cu turn de belvedere cât jumătate din catedrală FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Val de nemulțumiri, astăzi, la sediul Primăriei Timișoara, unde a avut loc o dezbatere publică pe tema complexului imobiliar ce ar urma să fie realizat vizavi de sediul instituției, pe terenul pe care se află clădirea fostului Liceu de Arte Plastice și cea care găzduiește Inspectoratul Școlar Timiș. Concret, s-a discutat pe marginea documentației de urbanism pentru “Mixed Use – zona centrală. Construire clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv”, la solicitarea Ordinului Arhitecților din România, Filiala Timișoara.

Potrivit documentației care însoțește proiectul, complexul imobiliar ar urma să fie realizat pe un teren care are o suprafață de 8.365 de metri pătrați. Aici ar urma să fie amenajate trei parcări subterane, cu cel mult 450 de locuri, “sub tot perimetrul studiat, cu excepție făcând suprafețele marcate de clădirile fostului Internat al Liceului Israelit/Inspectoratul Școlar Județean și cea a clădirii P+1 din cadrul fostului Liceu Israelit /Liceu de Artă”.

De asemenea, proiectul prevede și amplasarea unui turn informațional, care avea o înălțime de 47 de metri, “pentru a crea un punct de belvedere pentru toată zona centrală”. Celelalte clădiri care ar urma să fie construite vor avea cel mult 26 de metri. Totodată, la intersecția str. Str. 20 Decembrie 1989 cu B-dul C. D. Loga ar urma să fie realizată și o piațetă urbană.

Investitorul care a cumpărat terenul aflat vizavi de Primăria Timișoara și-a propus să cedeze o suprafață de teren către municipalitate, în zona străzii 20 Decembrie 1989, pentru amenajarea inelului 1 de circulație. Din documentație mai aflăm că cele două imobile în care a funcționat Liceul de Arte Plastice, respectiv în care se află Inspectoratului Școlar Timiș vor fi integrate în ansamblul nou propus. “Această soluție este menționată de către beneficiar în ideea integrării în ansamblu și a unui posibil Muzeu al comunității Evreiești, păstrând astfel amintirea senzorială și experiența pe care au avut-o elevii trecuți prin această școală”, scrie în documentație. Restul clădirilor de pe teren sunt propuse spre declasare și apoi demolare.

Primăria, criticată pentru protocolul încheiat cu proprietarul

Printre cei care au luat cuvântul în cadrul dezbaterii publice de astăzi organizată la sediul Primăriei Timișoara s-a numărat Victor Popovici, din partea Ordinului Arhitecților din România, Filiala Timișoara, care a venit cu o serie de observații. De asemenea, arhitectul a criticat faptul că Primăria Timișoara a încheiat un protocol cu proprietarul terenului, astfel încât ansamblul cu statut de monument istoric să poată fi declasat.

“În cazul de față, PUZ – ,,MIXED USE – ZONA CENTRALĂ, considerăm improprie și pripită asumarea de către administrația publică, printr-un protocol direct cu proprietarul terenului, a unor indici urbanistici și a unor demersuri de declasare a ansamblului cu statut de monument istoric. Stabilirea unor indici urbanistici de dezvoltare a terenului se face în baza unei documentații de tip PUZ, aprobată în ședință publică de către Consiliul Local prin Hotărâre de Consiliu, după parcurgerea etapelor legale și obținerea tuturor avizelor și autorizărilor necesare”, a precizat Victor Popovici. De asemenea, arhitectul a atras atenția asupra faptului că înălțimea propusă este prea mare, în comparație cu clădirea Primăriei Timișoara sau a Mitropoliei Banatului.

Totodată, în timpul dezbaterii publice a luat cuvântul și Cristi Brâncovan, pentru a preciza că “mi-aș dori ca acest protocol dintre primărie și proprietar privind declasarea să ajungă în posesia procurorilor. Sper să vină procurorii”.

De asemenea, Ilie Sârbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, a criticat primăria pentru că se implică în acest proiect. “Goliți de arhitectură aceste două clădiri, care au o importanță deosebită pentru Timișoara. Proiectul propus nu are nicio legătură cu interesul public. Pe Primăria Timișoara asta trebuie să o preocupe, interesul public, nu al unor societăți comerciale, și nu înțelegem implicarea autorităților locale în acest proiect”, a declarat Ilie Sârbu.

La dezbatere a fost prezent și un reprezentant al Mitropoliei Banatului, care s-a arătat nemulțumit de proiect, precizând că dacă se va săpa pentru realizarea celor trei parcări, la nici trei metri sub pământ, muncitorii vor da de apa subterană, fiind îngrijorat să nu fie afectată clădirea instituției.

De asemenea, Ovidiu Drăgănescu, fost prefect al județului Timiș, a luat cuvântul pentru a preciza că locuiește pe B-dul C.


D. Loga și că investiția propusă de proiectant se potrivește mai degrabă pentru o zonă aflată la marginea Timișoarei, nu în centrul orașului.

“Această zonă este cea mai agresată din Timișoara, deși, în trecut, era una dintre cele mai liniștite. Este aglomerat tot timpul. Nu știu ce v-a promis Primăria Timișoara, dar vă spun că nu o să poată face nimic să vă ajute. Vreți să faceți un turn al cărui rost nu-l înțeleg, să fie în competiție cu dimensiunea catedralei? Opinia publică este total împotrivă. Veniți în cel mai aglomerat loc al Timișoarei și vreți să faceți un mall”, a afirmat Ovidiu Drăgănescu.

În finalul dezbaterii, Sorin Ciurariu, arhitectul șef al Primăriei Timișoara, a ținut să precizeze că “eu cred că am dat dovadă de responsabilitate prin organizarea acestei dezbateri. Cunosc foarte bine fosta clădire a Liceului de Arte Plastice. Această problemă a sitului o am pe birou încă din clipa în care liceul a trebuit să părăsească clădirea. Vă reamintesc că lumea se transformă. Eu sunt interesat de ce înseamnă viitorul unei comunități responsabile”.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.