Sârbii ne cheamă la ei. Zile de sărbătoare în Banatul Sârbesc FOTO

Sârbii ne cheamă la ei. Zile de sărbătoare în Banatul Sârbesc FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1554882180">

Toamna este anotimpul în care, atât în localităţi din Banatul românesc cât şi în cele din Banatul sârbesc are loc sărbătoarea recoltei, fiind promovate în special acele produse care dau localităţilor un anumit specific.

Din cele peste o sută de manifestări turistice care au loc în Serbia, festivalul strugurilor de la Vârşeţ şi cel al dovlecilor de la Kikinda, localităţi aflate în Banatul sârbesc, s-au impus de-a lungul mai multor decenii şi au, în fiecare an, tot mai mulţi vizitatori, atraşi de evenimentele din aceste zile, căci ele reînvie obiceiuri şi tradiţii care fac parte din moştenirea culturală a Banatului. Anul trecut, festivalul de la Kikinda a dobândit de altfel trofeul „Floare turistică”, acordat pentru cea mai frumoasă manifestare din Serbia.

Sărbătoarea strugurilor la Vârşeţ

Ca în fiecare an, oraşul sârbesc Vârşeţ, renumit pentru podgoriile sale, organizează „Zilele culesului de struguri”, sau, aşa cum spun localnicii, „Grozdjebal”, cel mai mare, cel mai vechi şi cel mai vizitat eveniment turistic şi de afaceri din regiune. Sărbătoarea ajunsă la cea de-a LXI-a ediţie se desfăşoară în acest an între 13 şi 16 septembrie şi are un program bogat şi de calitate, pentru toate gusturile, în care sunt incluse numeroase evenimente culturale, comerciale şi sportive, precum şi un târg de struguri şi vin.

Printre cele mai îndrăgite evenimente de miile de vizitatori prezenţi la Vârşeţ în aceste zile, mulţi veniţi din România, se numără carnavalul şi parada tradiţională, tearul pentru copii, popularul joc al aruncatului strugurilor din avion, cu premii atractive, turul podgoriilor locale pe biciclete, competiţiile sportive şi de divertisment, concertele şi focurile de artificii. În zilele de petrecere, la loc de cinste vor fi, ca în ediţiile precedente, specialităţile culinare – bunătăţi la grătar, proţap ori gătite în ceaun şi oale de pământ – care fac deliciul celor veniţi să se bucure de zilele festivalului. Nu în ultimul rând, oaspeţii vor fi cei care vor alege regina frumuseţii din 2018, „Miss Culesul Strugurilor”.

Obiective turistice

Turiștii pot vizita, de asemenea, podgoriile aflate pe dealurile din împrejurimile oraşului, celebra culă ridicată în secolul al XV-lea pe dealul Vârşeţului, simbol al oraşului şi loc de mare atracţie turistică, de unde poate fi admirată panorama întregului oraş, prima farmacie a localităţii, înfiinţată în 1784, în care se păstrează mobilierul de epocă şi alte obiecte din acele vremuri folosite pentru prepararea unor medicamente şi, în aceeaşi clădire, o secţie a muzeul oraşului.

Alte obiecte, fotografii vechi, o colecţie de arme şi documente care reconstituie istoria Vârşeţului pot fi văzute într-o clădire aflată în centrul oraşului, unde pot fi admirate, deopotrivă, primăria, construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, biserica ortodoxă română sau catedrala romano-catolică.

„Zilele dovleacului” la Kikinda

Localitatea Kikinda sărbătoreşte, între 20 şi 23 septembrie, „Zilele dovleacului”, promovate, pentru al cincelea an, şi la Timişoara, în Piaţa Operei, cu copii îmbrăcaţi în costume sugestive pentru această sărbătoare, muzicanţi veniţi de la Kikinda şi delicioase plăcinte cu dovleac. Festivalul, ajuns la cea de-a XXXIII-a ediţie, va avea şi în acest an un program bogat, cu muzică sârbească şi concerte pentru toate gusturile, diferite concursuri ingenioase, expoziţii, un spectacol al copiilor din Kikinda şi produse gastronomice tradiţionale pentru zona Balcanilor, dar şi specifice acestei sărbători, cu care sunt aşteptaţi miile de vizitatori.

Unul din momentele cele mai aşteptate ale festivalului este cel în care sunt anunţaţi deţinătorii celor mai mari şi mai lungi dovleci obţinuţi la recolta din acest an de locuitorii din Kikinda şi localităţile învecinate. Un juriu de specialitate va stabili care este cel mai mare şi cel mai greu dovleac, iar premiile vor fi acordate sâmbătă, la ora 16:00, în piaţa centrală a oraşului. Până în prezent, recordul la lungime este deţinut de un dovleac care a măsurat 2,95 centimetri, la ediţia de anul trecut, iar cel mai greu dovleac a avut 507 kilograme, la ediţia din anul 2014. Festivalul a debutat în 1976, ca o sărbătoare a oraşului, dar cu timpul a devenit cunoscut în întrega regiune şi chiar peste graniţă.

Numărul vizitatorilor din Banatul românesc mai ales este tot mai mare de la an la an, aceştia arătându-se tot mai dornici să fie prezenţi la obiceiurile legate de acest festival, cum ar fi celebrul „fruştuc” (mic dejun) de sâmbătă dimineaţa, o competiţie a gospodinelor din Kikinda care se întrec în prepararea mâncărurilor tradiţionale, după reţete păstrate din moşi-strămoşi, competiţia „Ceaunul de aur” pentru cea mai gustoasă ciorbă de peşte, carnavalul din centrul oraşului şi întreaga atmosferă de sărbătoare, marcată peste tot de „vedeta” sărbătorii, dovleacul, în diferite ipostaze.

În zilele festivalului de la Kikinda, punctul de trecere a frontierei Lunga-Nakovo va fi deschis între orele 8:00 şi 1:00, iar în ziua de sâmbătă, 22 septembrie, până la ora 3:00, dar se poartă tratative pentru ca în respectiva zi, care reprezintă apogeul festivalului, punctul de frontieră să fie deschis non-stop.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.