Scenele timişorene, pline de premiere în luna octombrie FOTO

Scenele timişorene, pline de premiere în luna octombrie FOTO

0
DISTRIBUIȚI

La Teatrul Maghiar din Timişoara va putea fi văzută, în data de 1 octombrie, ultima premieră, „Mică neînţelegere cosmică”, după „Eram 12 femei” de Forgách András, care a văzut luminile rampei în luna septembrie şi în aceeaşi zi, coproducţia internaţională „Exit” va fi jucată la Sombor.

În 9 octombrie este programat spectacolul „Răsturnare”, un one-man show Molnár Bence, în 17 octombrie o nouă premieră, „Ursuleţul Winnie Puh” de Alan Alexander Milne, iar în 29 octombrie, „Dansând în noapte” de Patrick Ellsworth. În cursul lunii octombrie, Teatrul Maghiar din Timişoara va participa, de asemenea, la mai multe festivaluri. În 4 octombrie va fi prezent cu spectacolul „Crăiasa zăpezii” la Festivalul „Sub bagheta lui Merlin”, în 19 octombrie spectacolul „Exit” va fi jucat în cadrul Festivalului Fest(in) pe Bulevard din Bucureşti, în 21 octombrie va participa la Odorheiu Secuiesc cu spectacolul „Avalanşa” la Festivalul Ifeszt iar în 23 şi 24 octombrie, spectacolul „Rabenthal” va putea fi văzut la Teatrul Naţional Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Teatrul Naţional timişorean deschide luna cu spectacolul „Cloaca”, la sala „Uţu Strugari”, unde vor mai putea fi văzute spectacolele „Canicula”, „Pe mâine”, „Steaua fără nume – Exerciţiu de actorie” şi „Aeroport”. În sala mare vor avea loc spectacolele „Iată femeia pe care o iubesc”, două reprezentaţii cu spectacolul „Disney: Beauty and the Beast”, „Proştii sub clar de lună”, „O scrisoare pierdută” şi „Pinocchio”, iar Sala 2 va găzdui spectacolele „Rambuku”, două reprezentaţii cu spectacolul „Fraţi”, „Cele trei graţii”,  „Căpcăunii sacri” şi „Controversa de la Valladolid”.

Teatrul German din Timişoara va avea o premieră, spectacolul „Jurnal de România. Timişoara”, care va avea loc în data de 4 octombrie, ora 19:30. Evenimentul face parte dintr-o serie de spectacole puse în scenă de regizorul de teatru multimedia Carmen Lidia Vidu – „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe”, „Jurnal de România. Constanţa”, care s-au bucurat de mult succes pe scena Schauspielhaus din Viena şi vor fi jucate la Timişoara în 2 şi 3 octombrie, intrarea fiind gratuită, scurtmetrajul „Jurnal de România. Jurnal de musulman”, care a avut 11 selecţii la festivaluri internaţionale – şi o expoziţie, „Romanian Diary. Confessions of Faith”.

Din distribuţia timişoreană fac parte actriţele Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török şi Silvia Török, în jurul cărora se ţese întregul spectacol, un proiect-montaj compus din fragmente de film, fotografie şi teatru care se doreşte a fi o oglindă sinceră a relaţiilor interumane, influenţate decisiv de mediul urban timişorean, dar şi un îndemn la implicare socială şi comunitară. Rolul personajelor este acela de a desluşi căile prin care părinţii, prietenii şi necunoscuţii ne modelează şi ne transformă, de la nostalgia primelor amintiri până la realitatea imediată care poate fi fericirea succesului sau deiluzia eşecului, poate însemna abuzuri şi depresie, înstrăinare şi regăsire. Cele şase actriţe reconstituie şi istoria nescrisă a oraşului, de la copilăria printre blocurile de prefabricate şi rock-ul clandestin pe vinil, până la industrializarea forţată, emigrările masive şi pierderea identităţii multiculturale, iar apoi speranţele de după ʹ89, concretizate în tranziţia cu bişniţari şi supermarket-uri, embargou şi contrabandă cu benzină, speranţele aderării şi promisiunea unui viitor prosper.

În repertoriul lunii octombrie au mai fost incluse spectacolele „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet”, de Gabriel García Márquez, în 9 octombrie,  „Neînţelegerea” de Albert Camus, în 25 octombrie, şi o nouă reprezentaţie cu „Jurnal de România.


Timişoara”, în 31 octombrie. Toate spectacolele sunt supratitrate în limba română.

Musicalul „Disney: Beauty and the Beast” (Frumoasa şi bestia) de Alan Menken, realizat de Opera timişoreană în colaborare cu Teatrul Naţional, va avea două reprezentaţii în 5 şi 6 octombrie, opera „Traviata” de Giuseppe Verdi va putea fi văzută în 10 octombrie, o nouă reprezentaţie a spectacolului de operetă „Voievodul ţiganilor” de Johann Strauss va avea loc în 17 octombrie, iar în 21 octombrie este programat musicalul „Scripcarul pe acoperiş” de Jerry Bock.

Între 26 octombrie şi 14 noiembrie se va desfăşura cea de-a XLIII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Timişoara muzicală”, care va debuta cu opera „Boema” de Giacomo Puccini, urmată de o gală de operă în 28 octombrie. În 30 octombrie, de la ora 19:00, sala barocă a Muzeului de Artă va găzdui concertul extraordinar „Lăsaţi-mă să cânt”, dedicat Centenarului Marii Uniri, la care participă soliştii operei timişorene, formaţia Quartetto, Corina Murgu la vioară solo, Angela Balici şi Dragoş Zaharescu la pian. În program sunt cuprinse pagini celebre din creaţia compozitorilor români, iar intrarea este liberă. Luna se încheie cu opereta „Liliacul” de Johann Strauss, în 31 octombrie.

La teatrul de păpuşi „Merlin” va avea loc, în prima săptămână a lunii octombrie, cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie „Sub bagheta lui Merlin”, la care vor fi prezente numeroase trupe din ţară, dar şi din Ungaria şi Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.