Se caută #oameninoi în politică. La Timişoara se strâng semnături pentru o...

Se caută #oameninoi în politică. La Timişoara se strâng semnături pentru o nouă inițiativă cetățenească

1
DISTRIBUIȚI

La Timișoara se strâng semnături pentru o nouă inițiativă cetățenească. De data aceasta, 26 de organizații civice și patru partide își propun să strângă 100.000 de semnături la nivel național, dintre care 5.000 în județul Timiș, pentru „Oameni noi în politică”, o inițiativă legislativă cetățenească de reformă a legislației electorale.

„Suntem un grup de peste 30 de organizații civice și patru partide politice, care ne propunem să aducem oameni noi în politică. Concret, dorim să creștem accesul oamenilor noi la viața politică și reprezentativitatea acestora atunci când ei ajung pe funcții alese, pentru că vedem tot mai multe semne din partea societății și noi, ca și grup, ne-am săturat ca de 30 de ani aceeași oameni să se învârtă în funcții publice, să promită aceleași lucruri care nu sunt niciodată realizate.


Mai mult, în mod concret, această inițiativă cetățenească își propune să schimbe legile electorale. Vrem, pe de o parte, să eliminăm pragul electoral pentru alegerile locale și parlamentare, să reducem numărul de semnături necesare pentru a participa la aceste alegeri, de la 1% la 0,1%, să creștem reprezentativitatea diasporei, care în prezent are doar șase parlamentari și, conform legii, ar trebui să aibă 12 parlamentari, dar fără să creștem numărul total de parlamentari, vrem să creștem calitatea oamenilor care ajung să ne reprezinte în politică. Și anume, votul pe liste ne dorim să fie unul preferențial, nu vrem doar să avem opțiunea să votăm o listă de partid care este hotărâtă într-un birou a unui șef de la București, noi dorim să putem vota și candidatul individual”, a explicat, Raul Pătrașcu, din partea Mișcării România Împreună.

La Timișoara se vor strânge semnături în fața Parcului Central, vizavi de Catedrala Mitropolitană, dar voluntarii vor fi prezenți și la evenimentele importante organizate în oraș și în județ. Pentru ca inițiativa #oameninoi să ajungă în Parlament trebuie strânse minimum 100.000 de semnături în șase luni, din cel puțin unsprezece județe și București. Partidele politice care susțin inițiativa cetățenească sunt Mișcarea România Împreună, PACT, Partidul Oamenilor Liberi și USR.

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui sa militati pentru reducerea numarul de parlamentari, pentru Parlament unicameral, pentru reducerea numarului de ministere si a numarului de Agentii inutile care sunt doar consumatoare de bani de la Bugetul de Stat, pentru reducerea birocratiei. Din moment ce v-ati asociat cu 4 partide inseamna ca sunteti degeaba

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.