Zilele Culturale Maghiare se extind și aduc o serie de acțiuni culturale...

Zilele Culturale Maghiare se extind și aduc o serie de acțiuni culturale interesante la Timișoara VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Zilele Culturale Maghiare aduc o serie de acțiuni culturale la Timișoara

După desfășurarea a două ediții care s-au bucurat de mare succes, Zilele Culturale Maghiare revin în Timișoara, manifestarea din acest an urmând să se desfășoare în perioada 27 – 30 septembrie, în Piața Operei și în câteva locații adiacente.

„Spre deosebire de anii trecuți, de această dată sărbătoarea ține patru zile. În prima zi vom avea parte de deschiderea oficială și partea gastronomică, urmând ca de vineri până duminică să se desfășoare activitățile culturale“, au precizat organizatorii, Asociația Culturală Bastion (Várbástya Egyesület) împreună cu consulatul Ungariei la Timișoara, prin consulul onorific Tamás Péter.

Pe parcursul evenimentului vor avea loc o serie de spectacole de teatru, acțiuni de prezentare a gastronomiei maghiare, activități pentru copii, degustări de vinuri și bere, nelipsitul târg meșteșugăresc sau o tabără de păstrare a tradițiilor.

„Ca și în anii trecuți avem parte de o diversitate în ceea ce privește acțiunile culturale și ne-am bucurat de reacția pe care am avut-o cu acest eveniment, la primele două ediții. Credem că Zilele Culturale Maghiare sunt percepute foarte bine de toți locuitorii orașului și aduc o serie de turiști. Promovăm valorile locale și mulți timișoreni plecați în lume ne-au spus că merită să vii acasă de Zilele Culturale Maghiare. Într-un oraş unde etniile trăiesc în armonie şi îşi respectă cultura reciproc, credem că prin acest eveniment contribuim la promovarea Timişoarei din punct de vedere cultural, economic şi turistic.


Ne adresăm tuturor timișorenilor, nu numai celor 15.000 de maghiari care trăiesc în Timișoara“, au mai precizat organizatorii evenimentului.

Pe plan muzical, evenimentul va avea parte de un concert extraordinar susținut de unul din cei mai cunoscuți artiști din țara vecină, Demjén Ferenc. Muzicianul s-a născut în 1946, iar cariera lui muzicală a început în 1964, când a înființat, împreună cu fratele său, Demjén István, formația Számum. Mai multe migrări în alte formații au caracterizat perioada de început a carierei lui Demjén Ferenc. În 1970 s-a întâlnit cu Bergendy István, care l-a chemat în formația sa. A debutat ca textier al melodiei Jöjj vissza, vándor/Întoarce-te, pribeagule, iar apoi au urmat noi și noi șlagăre. A ieșit din trupă în 1977 pentru că, a motivat Demjén, prea se amestecaseră genurile muzicale și nu aduceau nimic nou în peisajul muzical, iar el nu putea evolua în acea formă. Melodiile de pe primul său album solo le-a prezentat publicului în același an, în toamnă, alături de formația V’Moto-Rock. Între 1977 și 1983 a colaborat pe albumele unor muzicieni precum Katona Klári, Sztevanovity Zorán, Zalatnay Sarolta, Szűcs Judit și Kovács Kati. Ulterior a fost textier pentru melodii din coloanele sonore ale unor filme populare în Ungaria. După 1989 a continuat să concerteze ca artist solo și a susținut concerte de succes.

Printre celelalte recitaluri incluse în ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare se numără concerte cu Charlie, Bagossy Brothers, Kolompos, Jazzarosa, 4 S Street sau Quo Vadis.

Un alt moment interesant inclus în ediția din acest an îl reprezintă un concert simfonic care va avea loc în incinta Facultății de Muzică, dedicat familiei Braun. În anul 1896 la Timișoara, Anton Braun senior (1877-1927) a deschis un atelier de fabricat piculine și flauturi recunoscut pe plan internațional până în zilele noastre. Tradiția a fost dusă mai departe de Anton Michael Braun (1911-1978) și Anton Johannes Braun, (născut în 1941 ), acesta din urmă mutându-se în Germania în 1977, unde a construit atelierul care produce și-n prezent instrumente muzicale apreciate pe deplin de către perosnalități din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.