Zimbri noi în vestul țării

Zimbri noi în vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Bucurie pentru micuții turiști, și nu numai, care își propun să ajungă în comunele Densuș, din județul Hunedoara, sau Armeniș, din Caraș-Severin, unde se află zeci de zimbri, aduși în urmă cu câțiva ani în cadrul unui proiect inedit. Din această vară, în pădurile din vestul țării pot fi văzuți încă patru viței. Aceștia s-au născut în vară, în grupurile de zimbri din ambele zone. Este vorba de un vițel în primul grup de zimbri transportat anul acesta în noua zonă de reintroducere din Munții Poiana și trei viței în grupurile de zimbri liberi din Munții Țarcu.

Vițelul din Munții Poiana Ruscă a fost fătat în luna mai în țarcul de aclimatizare, la scurt timp după cele două transporturi de zimbri efectuate în premieră în această zonă, care a fost „deschisă” pentru reintroduceri anul acesta, după doi ani de eforturi administrative pentru autorizare. Vițelul este de gen feminin și este într-o stare de sănătate bună, mama acestuia fiind un exemplar din Germania, din rezervația Donaumoos. Ei au fost surprinși pentru prima dată pe camerele-capcană montate de rangerii WWF/Rewilding în țarcul de aclimatizare, iar după deschiderea porților înspre țarcul de resălbăticire (ultimul folosit în procesul de aclimatizare a zimbrilor înainte de eliberarea lor în sălbăticie) aceștia au fost surprinși din nou, de mai multe ori, în patrulele rangerilor.

În ce privește vițeii din Munții Țarcu, aceștia au o vârstă cuprinsă între două și opt săptămâni și sunt într-o stare de sănătate bună. Toți au fost fătați în grupul femelei Mildred, un exemplar ce provine din Rezervația Avesta (Suedia) și care a fost transportat în Munții Țarcu în anul 2014, primul din această inițiativă.


Mildred este, de altfel, una dintre mame. Prezența vițeilor a fost mai întâi identificată prin intermediul urmelor de copită lăsate de aceștia în teren. Ulterior, rangerii de zimbri i-au și găsit. În același grup sunt prezenți și doi zimbri născuți anul trecut.

Prima generație sălbatică

„Vițeii din această zonă au fost fătați în totală libertate, deci se poate spune că împreună cu cei fătați vara trecută, formează prima generație cu adevărat sălbatică. Fiind în libertate și obișnuiți cu ceea ce le oferă natura din punct de vedere al hranei, locurilor de adăpost și de trecere, aceștia au șanse reale de a supraviețui independent de sprijinul pe care îl poate oferi omul. Cu atât mai mult cu cât mamele lor sunt exemplare acomodate la viața în sălbăticie. Întreaga turmă prezentă în Munții Țarcu și formată din mai multe grupuri de zimbri transportați aici succesiv, începând cu anul 2014, este stabilă, se descurcă bine în mediul natural din această zonă, după ce a trecut în primii doi-trei ani prin multiple provocări legate de ierni grele, boala limbii albastre sau atacuri din partea altor animale. Lor li se vor alătura în libertate și zimbrii transportați aici tot în luna mai 2018 din Germania, Italia și Vama Buzăului. În prezent, acest ultim grup de află în țarcul de resălbăticire, unde vor mai petrece circa o lună până la eliberare”, a informat Asociația WWF-România, care a reintrodus zimbri în Banat.

Marina Drugă, manager de proiect LIFE-Bison în cadrul WWF-România, consideră că zimbrii care sunt născuți în libertate vor juca un rol foarte important în „stabilirea unor generații cu adevărat sălbatice în viitor. Faptul că anul acesta avem cel puțin trei zimbri născuți în libertate într-un grup de unsprezece zimbri adulți (o rată reproductivă destul de bună), demonstrează încă o dată că zona este proprice pentru formarea unei populații viabile și sustenabile în timp. Așteptăm tot mai multe vești de acest gen”.

Reintroducerea zimbrilor în Munții Poiana Ruscă și Munții Țarcu din Banat se realizează în cadrul proiectului „Acțiuni urgente pentru refacerea populațiilor de zimbru în România” (LIFE-Bison), implementat de WWF-România și Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE, în perioada 2016-2021.

Foto: WWF Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.