Ai o idee bună, poţi accesa până la 200.000 de lei. Noua...

Ai o idee bună, poţi accesa până la 200.000 de lei. Noua ediţie a Start Up Nation, prezentată oficial

0
DISTRIBUIȚI

Tinerii şi toţi cei cu spirit antreprenorial vor avea la dispoziţie o nouă ediţie a programului Start Up Nation, finanţări oferite de stat pentru dezvoltarea de afaceri.

Noua ediţie va fi mai uşor de accesat, cu un grad mai larg de cuprindere a domeniilor de activitate, dar şi cu un grafic de implementare mai lejer, potrivit Paulei Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, prezentă la Timişoara, pentru prezentarea noii ediţii a programului.

Conform oficialului, condiţiile de acordare au fost adaptate cerinţelor pieţei. De exemplu, banii pot fi acum obţinuţi inclusiv pentru plata de francize. De asemenea, se finanţează achiziţia de echipamente, utilaje, licenţe, dar şi plata salariilor.

Paula Pîrvănescu a avut, totuşi, o solicitare către specialiştii care se ocupă de realizarea dosarelor pentru solicitarea finanţării. „Rog consultanţii să nu exagereze la întocmirea dosarelor. Nu exageraţi cu numărul de utilaje solicitate pentru finanţare, nu exageraţi cu numărul de angajaţi. De multe ori, la ediţia anterioară, cei care voiau să facă afacerea se trezeau cu dosare în care se vorbea despre opt angajaţi, iar ei ne spuneau că nu au cerut aşa ceva, că nu aveau nevoie de atât de mulţi oameni, dar că specialistul care a făcut dosarul a zis să scrie acele opt persoane pentru că face un punctaj mai bun.


Mulţi au renunţat la finanţare chiar din astfel de motive. Vă rog, scrieţi dosare realiste. Noi nu putem să vă obligăm, dar vă putem solicita să faceţi acest lucru. Noi chiar vrem să avem zece mii de afaceri noi susţinute şi finanţate efectiv. În concluzie, faceţi dosare excelente”, a declarat Paula Pîrvănescu.

Consultanţa poate fi acoperită în limita a 8.000 de lei. Secretarul de stat a promis reducerea semnificativă a birocraţiei aferente depunerii dosarelor, mai ales pentru obţinerea finanţării. Ea a mai spus şi că perioada de implementare, data până la care pot fi trimise facturile pentru decont, ar trebui extinsă până în 2020.

Anul trecut, 640 de firme din regiunea Vest au depus dosare spre decontare la Agenţia pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, până în prezent fiind decontate 429 de dosare, reprezentând aproximativ 80.000.000 de lei, restul dosarelor fiind în diverse etape de verificare.

Față de ediția din 2017, cea de anul acesta aduce îmbunătățiri semnificative, printre altele: bugetul alocat este mai mare decât în ediția precedentă, firmele beneficiare pot opta pentru plata unui avans reprezentând 30% din valoarea investiției și serviciile sunt mai bine punctate.

În plus, regiunea de Vest este avantajată, principalele două zone din care au provenit beneficiarii din 2017, București-Ilfov și județul Cluj, fiind mai slab punctate în ediția din 2018. Finanțarea maximă ce se poate obține prin intermediul acestui program este de 200.000 de lei, beneficiare fiind firmele noi (inclusiv societățile care au aplicat și în 2017, dar nu au obținut finanțare).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.