Amalia Gaiță despre spectacolul BEGA! prezintă Lumen: „E admirabil că se întamplă...

Amalia Gaiță despre spectacolul BEGA! prezintă Lumen: „E admirabil că se întamplă astfel de show-uri în Timișoara“

0
DISTRIBUIȚI

La sfârșitul săptămânii trecute, spectatori din orașul nostru și nu numai au avut parte timp de trei seri de un spectacol deosebit, în fostul port al orașului Timișoara, pe malul Begăi, prin care a fost spusă povestea orașului. Evenimentul a fost organizat în cadrul programului Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021.

Spectacolul „Lumen”, realizat în cadrul programului intitulat „BEGA”, s-a desfășurat atât pe malurile râului care străbate Timișoara, cât și în aer, iar printre numeroșii colaboratori ai acestui show s-a numărat și solista Amalia Gaiță, artista ce a devenit cunoscută prin albumul de debut „Melting Sun”. „Proiectul Bega, mai exact, spectacolul Lumen mi-a lăsat un sentiment extraordinar de plăcut. Primind invitația din partea echipei Plai, știam că va fi un mediu cât se poate de fain, însă impactul pe care l-a avut spectacolul asupra comunității timișorene a fost incredibil. E admirabil că se întamplă astfel de show-uri în Timișoara. M-a surprins numărul imens de spectatori care s-au bucurat alături de noi de o experiență inedită. Toată echipa a arătat profesionalism. De la organizare, la concept, la punerea în scenă. Atmosfera în backstage a fost mereu încărcată de o energie pozitivă, oameni de toate vârstele s-au adunat să facă un spectacol pentru orașul lor. Nu am să uit entuziasmul oamenilor implicați, al voluntarilor, când în culise, la finalul spectacolelor, se lăsa cu dans și îmbrățișări, semn că arta ne îndeamnă spre deschidere și empatie. Învățăm să ne îndreptăm privirea spre lucruri mai înalte. A fost bucurie pură, care a trezit și mai tare în noi sentimentul de comunitate“, spune Amalia Gaiță.

Solista care în cursul acestei veri a lansat două piese noi „Animals” și „May 3rd – I’m losing my vision” consideră că muzica difuzată la posturile de radio autohtone ar trebui să se întoarcă mai mult către conținut și mesaj, iar în ceea ce privește multitudinea de evenimente cu intrare gratuită care se organizează în ultima vreme există o problemă atunci când o parte din public ajunge să considere arta ca un bun pe care îl pot gusta oricând, fără a depune niciun efort financiar.

„Mi-ar plăcea ca muzica să se întoarcă mai mult către conținut și mesaj, decât să urmeze o rețetă care sigur va „funcționa”.


Există astfel, riscul, ca artistul să își piardă identitatea. Cred că arta nu ar trebui categorisită ca fiind comercială sau necomercială, ci mai degrabă analizată după ceea ce reușește să transmită. Sunt piese mainstream foarte bune, piese undeground foarte bune. Până la urmă, fiecare artist se exprimă așa cum simte și cum crede că ajunge la un public al lui. Cred că evenimentele cu intrare liberă au un rol al lor, aduc o contribuție importantă pentru că prezintă materiale calitative unui public larg. Problema apare atunci când o parte din public ajunge să considere arta ca un bun pe care îl poate gusta oricând, fără a depune nici un fel de efort financiar. Mentalitatea aceasta este tot mai pregnantă în România, deși, avem concerte mari cu intrare, în special în București și Cluj, concerte cu sold-out. Local, cred că sunt oarecum afectate trupele care organizează evenimente individual, evenimente cu bilet de intrare, la sume oricum modice. În același timp, prin festivalurile care au intrarea liberă, trupele reușesc să își expună unui public mai larg muzica, si să își creeze, astfel, un fanbase. Ăsta este deja un subiect atât de discutat și delicat, încât am să spun, cu sinceritate, că fiecare tip de eveniment are plusuri și minusuri. Ca artist la început de drum, cred că trebuie sa jonglezi cât poți de abil cu amândouă. Există un fel de triunghi între artist-organizator-public“, spune artista.

La sfârșitul acestei săptămâni, mai exact vineri, 12 octombrie, Amalia Gaiță va susține un concert În Spatele Casei (Casa Tineretului), unde va fi prezentă alături de Adrian Șchiopu la tobe, Mihai Moldoveanu la chitară bas și Vlad Cotruș la chitară.  În cadrul evenimentului care are ca start ora 18 vor mai cânta Lia și Monokrom, iar intrarea este liberă.

„Este încă devreme să anunț ideea lansării unui nou album, Melting Sun împlinește doar câteva luni de când s-a născut. Între timp, experimentăm cu sounduri și idei noi, care sigur se vor materializa într-un al doilea disc, la un moment dat. Până atunci, ne bucurăm împreună cu publicul nostru de toată aventura în care am pornit, iar vineri, în 12 octombrie, alături de piesele deja cunoscute, le vom cânta și pe cele noi. Abia aștept!“, ne-a declarat Amalia Gaiță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.