Aniversarea a zece ediții de Timișoara Jazz Festival începe cu Jazz Banat...

Aniversarea a zece ediții de Timișoara Jazz Festival începe cu Jazz Banat Sessions VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Legendarul saxofonist american Joe Lovano va susține un concert extraordinar la Timișoara

În 27 și 28 octombrie, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara se va desfășura evenimentul Jazz Banat Session, o primă serie de concerte ce marchează aniversarea celor 10 ediții ale Timișoara Jazz Festival.

Sâmbătă, primul concert al serii va fi susținut de grupul JazzyBIT și invitatul Horea Crișovan, unul dintre cei mai valoroși chitariști ai țării. Al doilea concert va fi susținut de quartetul saxofonistului norvegian Trygve Seim, care va prezenta ultimul material discografic, Helsinki Streets, editat la casa de discuri ECM. În demersul său, Trygve Seim va fi acompaniat de Marcin Wasilewski, Michal Miskiewicz și Slawomir Kurkiewicz“.

Duminică, începând cu ora 18 va avea loc proiecția DVD-ului EST-LIVE IN TIMIŞOARA, înregistrat în urmă cu 10 ani la Sala Operei, difuzat în acest an pe Mezzo TV. Primul concert al serii va fi susținut de grupul bateristului spaniol Vicente Espi Quartet.

Vicente Espi este un baterist, pianist, compozitor și producător de Jazz, stabilit în Valencia, Spania, care a studiat la Conservatorul din Issy-Les-Moulineaux (Paris). De la o vârstă fragedă, el a simțit un mare interes pentru muzică, în special pentru tobe, influențat fiind de preferințele familiei pentru acest instrument. Din cauza acestor circumstanțe, el se mută la vârsta de șapte ani în regiunea pariziană Vanves, unde se perfecționează atât muzical, cât și instrumental.


La vârsta de cincisprezece ani, el este deja dedicat în mod profesionist muzicii (atât muzicii jazz, cât și muzicii world) și, în mod special, tobelor, făcându-și primul concert la această vârstă. Văzând că muzica face parte din viața sa, el decide să ia lecții private la instrumentul său cu profesorul elvețian, Daniel Humair. La vârsta de șaisprezece ani, apare cu Nguyen Le la „Concursul Internațional de Jazz de la La Defense”, fiind finalişti ai acestuia. Cu chitaristul vietnamez își dezvoltă propriul trio, care le permite să participe la un număr mare de concerte în regiunea Parisului. La vârsta de douăzeci și unu de ani s-a întors pe pământurile natale (Valencia), dezvoltând o activitate muzicală puternică, venind în acel moment în circuitul de jazz din Valencia. De-a lungul acestei perioade, el a colaborat cu mulți muzicieni, între aceștia menționându-i pe Juan Soler, Jordi Vila, Ramón Cardo sau Perico Sambeat și în special pentru mai mult de patru ani în grupul Dave Schnitter. După ce a părăsit grupul Schnitter, se întoarce din nou în Franța (Montpellier), unde formează primul său grup , trio-ul cu Bernard Baldous la contrabas și Regis Wlim la pian, în acest oraș realizând și o intensă activitate pedagogică. Cea mai recentă înregistrare, Espiral, realizată de Sedajazz, este în formula de quartet. Acest nou proiect este o adevărată provocare muzicală conceptuală; renunţă deliberat la pian pentru a oferi o libertate de exprimare creativă nu numai în formula muzicienilor, dar, si lui Vicente Espí.

Ultimul concert al acestui eveniment este susținut de Joe Lovano and Friends. Joseph Salvatore Lovano (născut pe 29 decembrie 1952) este un saxofonist de jazz american, clarinetist alto, flautist și toboșar. Începând cu sfârșitul anilor 1980, Lovano a fost unul dintre primii saxofonisti, descris de criticul Chris Kelsey de Allmusic ca „titan tenor pentru vremurile noastre” și neîncetat creativ și inovator, câștigând un premiu Grammy și câteva mențiuni Down Beat.

Evenimentul este produs și organizat de Fundația culturală Jazz Banat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.