Monumentul Marii Uniri din Arad, în aer din cauza incompetenţei autorităţilor. Cine...

Monumentul Marii Uniri din Arad, în aer din cauza incompetenţei autorităţilor. Cine sunt protagoniştii disputei care durează de un deceniu

0
DISTRIBUIȚI

De ani buni, amplasarea unui monument dedicat Marii Uniri la Arad, oraş care a avut o contribuţie majoră la împlinirea acestui deziderat al românilor din monarhia austro-ungară, stârneşte interminabile discuţii, controverse şi amânări, atât din cauza nazurilor făcute de Florin Codre, autorul monumentului – altminteri de o calitate artistică îndoielnică – cu privire la locul în care acesta ar urma să fie amplasat, cât şi a eschivelor primarului Gheorghe Falcă de la obligaţiile pe care şi le-a asumat.

Nici acum, când momentul aniversar bate la uşă, nu e foarte clar dacă arădenii vor vedea monumentul promis sau totul se va rezuma la acuzele reciproce ale politicienilor locali pentru un eventual eşec. Lucrarea, realizată din marmură albă, are diametrul de doi metri, o înălţime de 18 metri, iar segmentele care o compun cântăresc în jur de 180 de tone.

Ani de dispute pentru amplasament

Au fost propuse mai multe amplasamente, iniţial în zona lacului Pădurice, apoi chiar pe lac, s-a vorbit de Piaţa Catedralei, un amplasament dorit de Gheorghe Falcă la care a renunţat în urma protestelor arădenilor şi a unor politicieni locali care-l acuzau de interese obscure. Florin Codre a pledat apoi pentru amplasarea monumentului în piaţa din faţa primăriei, dar s-a izbit de protestele revoluţionarilor, care au aici propriul lor monument. Nemulţumiţi de respingerea propunerilor, atât primarul cât şi autorul coloanei de marmură au sistat demersurile pentru aducerea monumentului la Arad, negând obligaţiile financiare pe care şi le-au asumat.

Concursul organizat de Ministerul Culturii pentru monumentul de la Arad încă din 2007 a fost câştigat de Florin Codre, care urma să realizeze lucrarea, să o transporte la Arad şi să o monteze, pentru 10 milioane de lei. Ultima plată a fost făcută de minister în 2010, iar monumentul urma să fie dezvelit la 1 decembrie 2012. Cum monumentul a cărui executare a fost comandată în China nu sosise, sculptorul a fost chemat în instanţă, iar o sentinţă definitivă din 2015 îl obligă „să transporte şi să amplaseze lucrarea intitulată Monumentul Marii Uniri de la 1918 în municipiul Arad, conform contractului de comandă nr. 55/07.12.2007”. Codre a continuat însă să invoce fel de fel de motive pentru a nu aduce monumentul la Arad, ba chiar a solicitat bani în plus pentru refacerea unor fragmente deteriorate în timpul transportului, declarându-se nemulţumit şi de locul ales în mijlocul lacului la cererea sa, pe care l-a numit apoi „o baltă împuţită”, şi ulterior de refuzul de a ridica coloana în faţa primăriei.

Primăria Arad se dezice de obligaţiile asumate

La rândul lui, Gheorghe Falcă susţine că municipalitatea nu are nicio obligaţie financiară în privinţa cheltuielilor pentru ridicarea monumentului, fiind răspunzătoare doar de eliberarea autorizaţiilor şi amenajarea amplasamentului.

Această sarcină fusese asumată de municipalitate prin H.C.L. nr. 157/2012, care prevedea că „Primăriei municipiului Arad îi revine sarcina de realizare a infrastructurii monumentului (fundaţie), a soclului, a miezului din metal pentru susţinerea coloanei, de montare a acestuia şi de a realiza legătura prin trei poduri… „ (în varianta amplasării pe lac), dar primăria susţine că „lucrările asumate prin HCL 157/2012 se referă la un alt amplasament, respectiv lacul Pădurice” şi aruncă acum întreaga responsabilitate asupra guvernului, pe motiv că „nu există nicio relaţie contractuală între minister şi primărie pe tema monumentului, niciun act prin care ministerul să poată pune condiţii administraţiei locale arădene”.

După cum a declarat pentru PRESSALERT.ro, municipalitatea acceptă să facă doar „amenajările exterioare ale amplasamentului cu alei, zone verzi, posibil să fie şi o zonă de luciu de apă”, însă „numai după amplasarea monumentului”.

Eternul nemulţumit

Încă de la începutul anului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a pus în vedere primăriei să ia toate măsurile pentru a face posibilă inaugurarea monumentului, în caz contrar urmând ca lucrarea să fie destinată unei alte localităţi. La sfârşitul lunii februarie, o delegaţie a ministerului prezentă la Arad şi primăria au convenit ca lucrarea să fie ridicată în parcul din vecinătatea consiliului judeţean, într-o zonă stabilită încă din 2006, în 16 aprilie consilierii au votat noul amplasament şi l-au mandatat pe primar să realizeze documentaţia tehnică şi să obţină toate avizele necesare.

Un nou blocaj a survenit în luna mai, când Florin Codre a anunţat că nu este de acord cu noul amplasament şi că a dat în judecată ministerul Culturii, deoarece, de la semnarea contractului iniţial s-au scurs mulţi ani, lucrurile s-au schimbat şi trebuie luate de la capăt.


El susţine că ministerul „vorbeşte prostii” şi „nimeni nu ştie ce se va întâmpla” pentru că el nu a fost întrebat unde va fi aşezat monumentul, amplasamentul fiind „parte integrantă a unui concept” asupra căruia autorităţile nu pot decide.

Ministrul Culturii a revenit la Arad în 19 iunie, pentru a încerca din nou să stabilească responsabilităţile tuturor părţilor implicate şi tot atunci a început demolarea fostelor ateliere ale artiştilor, aflate pe locul unde ar trebui amplasat monumentul.

În momentul de faţă, acesta s-ar afla într-un depozit din Călăraşi, dar deocamdată nici una din părţile implicate nu poate spune că l-ar fi văzut.

A rămas ca ministrul să aibă o nouă întrevedere cu Codre, dar la întâlnirea din 28 iunie între reprezentanţi ai ministerului şi sculptor, acesta a refuzat să accepte noul amplasament, insistând ca acesta să fie ridicat în faţa primăriei. Ministerul invocă însă o sentinţă civilă definitivă din 2016 şi o scrisoare a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor din luna iulie a acestui an, potrivit cărora ministerul „are dreptul legal de a dispune amplasarea monumentului fără acordul autorului”, în calitate de proprietar al monumentului.

În urma altor întâlniri între ministrul George Ivaşcu şi primarul Falcă, s-a convenit ca primăria să comande studiile de amenajare a amplasamentului, iar ministerul să facă demersurile pentru proiectarea şi execuţia fundaţiei monumentului, autorului lucrării revenindu-i obligaţia de a asigura transportul monumentului şi toate operaţiunile tehnice şi artistice până la finalizarea lucrărilor.

Monumentul, sămânţă de scandal politic

La sfârşitul lunii septembrie, George Ivaşcu a prezentat în faţa Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor un bilanţ al evenimentelor dedicate Centenarului şi a declarat că monumentul va fi amplasat la Arad până cel târziu în 25 noiembrie, dar câteva zile mai târziu, reprezentanţii ministerului au informat municipalitatea că nu au fost alocaţi banii necesari pentru fundaţie.

Gheorghe Falcă l-a acuzat pe ministrul Mihai Fifor că ar fi intervenit ca ministerul Culturii să nu primească la rectificarea bugetară banii respectivi, pe motiv că realizarea fundaţiei ar fi obligaţia primăriei. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, ministerul ar fi apelat la primărie pentru găsirea unor sponsori care să finanţeze lucrările, dar Falcă le-a replicat să se adresese ONG-urilor care primesc finanţări nerambursabile de la minister.

El a invocat „obligaţia contractuală şi morală” a ministerului faţă de Arad şi personalităţile oraşului care au contribuit decisiv la înfăptuirea Marii Uniri, uitând să amintească de angajamentele asumate de municipalitate în anul 2012 de care s-a descotorosit ulterior şi pretinzând respect „pentru ceea ce a însemnat Aradul acum 100 de ani” doar din partea altora. Şi Mihai Fifor a ripostat, ameninţând că-l va acţiona în judecată pe Falcă dacă acesta nu va aduce dovezi în sprijinul celor afirmate la adresa lui.

Nu sunt bani pentru fundaţie

Dincolo de toate disputele, se apropie sfârşitul lunii octombrie, iar lucrările pentru fundaţia pe care primăria a refuzat să o finanţeze şi pentru care ministerul nu are bani nici nu sunt începute, căci în pragul Centenarului, decidenţii administrativi sunt încă în căutare de soluţii.

Deocamdată, George Ivaşcu spune că ar fi reuşit să obţină o sponsorizare doar pentru proiectul fundaţiei şi cel mai probabil, din cauza crasei incompetenţe a tuturor celor care trebuiau să asigure finalizarea acestui proiect, Aradul nu va avea un monument al Marii Uniri la 1 Decembrie, deşi acesta a fost comandat cu un deceniu în urmă. Culmea cutezanţei însă, primarul Falcă s-a hazardat în a promite arădenilor un monument al Marii Uniri realizat de municipalitate, care ar urma să fie amplasat în faţa unui bloc pe bulevard, deşi nu s-a învrednicit să realizeze nici măcar o fundaţie.

La Comisia de for public întrunită sâmbătă la Bucureşti pentru a decide soarta monumentului, reprezentanţii Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii uniri la Arad s-au arătat dispuşi ca împreună cu Patronatul Naţional Român să contribuie la transportul monumentului la Arad şi la amplasarea lui, dar reacţia lui Florin Codre continuă să rămână o necunoscută.

Foto: aradon.ro, livearad.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.