Campusul viitorului. Timişoara are un „garaj” în care ideile sunt mai aproape...

Campusul viitorului. Timişoara are un „garaj” în care ideile sunt mai aproape de a prinde viaţă, cu ajutorul celor mai avansate tehnologii

0
DISTRIBUIȚI

Elevi, studenți, profesori, dar şi oameni din mediul economic care au diverse idei prin care-și propun să revoluționeze lumea, primesc o mână de ajutor în cadrul unui loc inedit, care și-a deschis porțile recent la Timișoara. Este vorba de Nokia România Garage, un spațiu de aproape 250 de metri pătrați, care reunește un laborator, o sală de conferințe și o zonă creativă.

Câteva sute de mii de euro au fost investite în realizarea “garajului”, în care pasionați de cercetare și dezvoltare au acces la cele mai avansate tehnologii orientate spre crearea de soluții din domenii precum telecomunicații, inteligență artificială, obiecte inteligente interconectate, realitate augmentată și virtuală sau sănătate digitală. De asemenea, experți Nokia sunt pregătiți să sprijine oamenii cu idei din județul Timiș, în scopul co-creării și dezvoltării inițiativelor valoroase.

“Anul acesta am definitivat mutarea din vechiul sediu în noul sediu și l-am inaugurat. Este o clădire nouă, un campus care se întinde pe 27.000 de metri pătrați. Recent, am inaugurat în mod oficial și Nokia România Garage. Este un spațiu destinat inovării, este un spațiu în care invităm alături de noi oameni din ecosistem. Și ce înseamnă ecosistem? Înseamnă elevi, înseamnă studenți, înseamnă profesori, înseamnă parteneri, colaboratori din mediul economic. Găsim împreună proiecte comune, proiecte de interes comun, le dezvoltăm și unele dintre ele sperăm să ajungă și în zona de business. Dar, deocamdată, ne întâlnim, încercăm să strângem laolaltă și să se știe despre preocupările oamenilor din domeniul cercetării din Timișoara, pentru că, din păcate, se întâmplă lucruri, dar nu sunt cunoscute, nu sunt promovate, nu sunt popularizate și nu sunt strânse într-un loc în care să le vadă publicul larg”, ne-a explicat Florin Ciocan, ecosystem site manager și product line manager Nokia.

Persoanele implicate în activitatea de cercetare și dezvoltare au acces, în cadrul Nokia România Garage, și la infrastructura de telecomunicații mobile 5G, următoarea generație de rețele mobile care ar putea schimba lumea, la care angajați ai companiei lucrează deja la Timișoara.

“Le oferim sprijin, punem la dispoziție o infrastructură de telecomunicații mobile de 5G, care este cea mai nouă și la care noi deja lucrăm. De asemenea, le punem la dispoziție diverși senzori, în special în zona obiectelor inteligente interconectate. Acolo sunt multe de exploatat, suntem la început și încercăm să găsim soluții sau să identificăm soluții pentru diverse probleme”, a detaliat Florin Ciocan.

 Copiii învaţă să programeze

Garage-ul a fost deschis deschis neoficial în urmă cu câteva luni, în momentul în care spațiul dedicat tehnicii a găzduit și evenimentul Noaptea Muzeelor, fiind trecuți în revistă 100 de ani de tehnologie. Între timp, spațiul de aproape 250 de metri pătrați a fost dotat cu diverse echipamente, iar primele persoane pasionate de tehnologie au intrat în contact cu Nokia Garage România.

Printre acestea se numără și copii din județul Timiș implicați în mișcarea internațională CoderDojo. Aceasta are scopul să ofere copiilor interesați contextul în care să poată învăța programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului școlar. Astfel, copiii din CoderDojo învață să programeze, să dezvolte site-uri web, aplicații, programe, jocuri și multe altele. Dojo-urile sunt inițiate, conduse și mentorate de voluntari. De asemenea, Nokia România Garage sprijină și alte proiecte interesante, o parte fiind inițiate de universitățile timișorene.

“Deși Nokia Garage România a fost deschis oficial la sfârșitul lunii septembrie, deja unele persoane au intrat în legătură cu noi. De exemplu, sunt elevi care vin și țin cursurile de programare în sediul nostru, în locația respectivă. Sunt echipe de robotică care lucrează la diverse proiecte pentru competiții naționale și internaționale, cu care ne întâlnim acolo și pe care încercăm să-i sprijinim cu idei, cu soluții. Sunt deja proiecte cu universitățile din Timișoara, în special cu cei din Universitatea Politehnica și cei din Universitatea de Vest. Unele proiecte sunt implementate, care au fost în zona electronicii și medicale, am avut un proiect cu Facultatea de Automatică și Calculatoare, sunt alte proiecte în desfășurare, cu cei de la Electronică și Telecomunicații, cu cei de la Matematică- Informatică. În garajul Nokia, probabil că investiția în spațiu, în infrastructură, în echipamentele pe care le avem acolo și le punem la dispoziție este de câteva sute de mii de euro. Deci, este o investiție și asta dovedește și preocuparea companiei Nokia în domeniul acesta și mai mult decât atât, deschiderea către comunitatea științifică locală, și nu numai”, a afirmat Florin Ciocan.

Robotul care poate revoluționa medicina

În prezent, încadrul Nokia Garage România se lucrează și la un robot care în viitor ar putea deveni un asistent inteligent și care să revoluționeze medicina. Angajați Nokia din patru orașe din patru țări europene au contribuit la realizarea pieselor din care este format robotul, în cadrul unui proiect ce a avut scopul de a-i uni. Toate piesele au ajuns la Timișoara, unde angajați ai Nokia din oraș au avut sarcina de a-l ansambla.

“Robotul este în faza întâi, în care am reușit să punem partea mecanică și partea de motorașe.


Urmează partea a doua, mai sunt senzori de montat pentru a-l face operațional pe deplin. Deocamdată, am lăsat să-și controleze doar o mână pentru câteva mișcări simple, să arătăm că este mobil și că va fi mobil. În partea a doua urmează să adaptăm senzori de prezență, microfoane, difuzoare, pentru a putea să vorbim cu el, să răspundă la comendă vocală, vrem să fie capabil de recunoaștere facială, prin senzor kinect vrem să poată să imite mișcările corpului uman. Deci, dacă se stă în fața lui, se face un gest, el să poată să-l imite și să fie un asistent inteligent. Să ai senzația chiar că vorbești cu o ființă inteligentă. Dar asta urmează. Noi am reușit partea întâi, sperăm ca la anul, pentru că este destul de complicat, sperăm să fie întreg, pe deplin făcut. Piesele robotului sunt făcute la imprimantă 3D. Fiecare deget este controlat independent, mâna are grade de libertate exact câte are mâna umană. Pare o joacă, dar este interesant de studiat pentru o proteză, studii pentru proteze, studii ale mișcării. Reușind să imite cum se mișcă corpul uman, poate ajuta în realizarea de proteze mai bune. El a pornit ca un proiect să ne unească, repet, pe noi cei din Nokia Garage”, ne-a explicat Adrian Crăciun.

Parcarea inteligentă

Tot aici se lucrează la realizarea unui sistem inteligent de parcare, care poate fi realizat doar cu ajutorul unor camere video montate în parcări.

“Este un sistem de parcare inteligent, bazat pe procesare video, monitorizează în cazul nostru opt locuri de parcare. Imaginea este prelucrată de un soft, care detectează gradul de ocupare al fiecărui loc de parcare, informația este trimisă într-o bază de date, iar aplicația de pe mobil, tabletă, conectată la baza de date respectivă, afișează starea fiecărui loc. Roșu pentru locul ocupat, verde pentru locurile libere. Este o aplicație prietenoasă, în sensul că în viitor vei putea să faci rezervarea unui loc de parcare astfel încât ceilalți care sunt abonați în acel sistem să știe că acolo este un loc rezervat de cineva pentru 15 – 20 de minute. În cazul în care nu ajungi în timp util, el face o altă rezervare. Soluția este simplă pentru că este neinvazivă, nu necesită spargarea parcării implementând senzori. Totul se bazează pe procesare video. Camera video poate fi pusă pe o  clădire, pe un stâlp. În viitor, oamenii vor trebui să aibă acea aplicație care este conectată la baza de date respectivă să identifice locurile libere. În lume există astfel de soluții. Noi vom face un prim pas să implementăm în parcarea Nokia. O cameră web pe un stâlp din parcare va monitoriza, în prima fază, câteva locuri de parcare. E în stadiul de prototip și lucrăm la soluția de parcare reală”, a detaliatIoan Bistran, din cadrul Nokia România Garage.

Campusul din Timișoara găzduiește cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare în domeniul telecomunicațiilor din România, alături de un centru global de servicii suport, operare și mentenanță a rețelelor de telecomunicații multi-vendor pentru multiple tehnologii. Anul acesta s-a realizat relocarea întregii activitați Nokia România într-un nou Campus, care se întinde pe  27.000 metri pătrați, din care 5.000 metri pătrați reprezintă laboratoarele destinate activităților de cercetare, dezvoltare, servicii de inginerie, suport, operare și mentenanță a rețelelor de telecomunicații.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.