Cascada Bigăr, în pericol din cauza defrișărilor din Parcul Național Cheile Nerei...

Cascada Bigăr, în pericol din cauza defrișărilor din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

0
DISTRIBUIȚI

Două organizații de mediu susțin să o suprafață importantă din parcul național în care se află cascada va fi afectată de tăieri. Organizațiile de mediu Agent Green și EuroNatur au făcut publică o investigație care arată că peste 60% din suprafața Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, aflat în județul Caraș-Severin, ar fi afectată de tăieri. În acest parc se află și Cascada Bigăr, unul dintre cele mai importante obiective turistice din România.

De asemenea, cele două ONG-uri i-au solicitat Ministerului Mediului să ia măsuri pentru a pune capăt degradării pădurilor din parcurile naționale și exploatărilor comerciale. „Peste 60% din suprafața parcului este afectată de tăieri, o adevărată crimă împotriva biodiversității. Pădurile din parc sunt tratate ca niște păduri ordinare de producție. Agent Green și EuroNatur fac un nou apel către Ministerul Mediului să intervină ferm pentru a pune capăt exploatărilor comerciale și degradării pădurilor din parcurile naționale. Contractele de administrare semnate cu Romsilva trebuie reziliate de urgență. Agent Green a descoperit zone care au fost degradate prin tăieri agresive, păduri seculare rase și situri de importanță comunitară distruse. Toate acestea au fost posibile din cauza incompetenței și a ignoranței de care au dat dovada angajații Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița și cei ai Romsilva. De asemenea, investigatorii Agent Green au obținut în exclusivitate imagini din timpul unei partide de vânătoare ilegală în inima parcului și unde polițiștii au prins la braconat oficiali ai AJVPS Caraș Severin și Oravița”, a arătat Agent Green.

Reprezentanții celor două organizații de mediu au susținut că în peste 50% din pădurile parcurilor naționale se practică exploatările comerciale, în condițiile în care legislațiile europene „sancționează drastic” și interzic distrugerea habitatelor.

„Autoritățile din România au ignorat cu bună știință legislația internațională și mii de hectare de păduri, care ar fi trebuit să fie protejate, au căzut sub lama drujbelor în ultimii 15 ani.


Iar astăzi, acele păduri sunt devastate și într-o stare avansată de degradare. Principalii vinovați pentru distrugerea Parcurilor Naționale sunt Regia Națională a Pădurilor Romsilva, care administrează 12 din cele 13 Parcuri Naționale, și Guvernul României prin Ministerul Mediului, instituții care au tolerat de prea mult timp degradarea sistematică”, a informat Agent Green.

cascada bigar

Lupta cu autoritățile

Cele două ONG-uri au mai precizat că zona de protecție strictă a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a fost redusă la 39%, la ordinul Romsilva, care și-a dorit „tăieri de masă lemnoasă pe o suprafață cât mai mare din parc”. Agent Green a estimat că peste 40.000 de metri cubi de lemn au fost exploatați anul trecut din parcul național aflat în județul Caraș-Severin și că sunt amenințate nu doar pădurile seculare, ci și animalele sălbatice, în condițiile în care a avut loc, în ultimii ani, cel puțin o partidă ilegală de vânătoare.

În primăvara acestui an, Agent Green a înmânat Ministerului Mediului Gavrilescu o petiție cu peste 76.000 de semnături, prin care solicita interzicerea exploatărilor comerciale în parcurile naționale. Până în acest moment, Ministrul Mediului nu a luat nicio decizie în acest sens.

„Exploatările comerciale în parcurile naționale se împrăștie ca un cancer. Este o dramă națională care este scăpată de sub control de autoritățile din România, unde Guvernul nu este capabil să protejeze această bogăție unică pe care România o deține. Este dezamăgitor și dramatic faptul că țara noastră continuă să distrugă una dintre cele mai de preț bogății ale Uniunii Europene”, a explicat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

De asemenea, organizațiile de mediu au anunțat că vor sesiza Comisia Europeană cu privire la aceste probleme identificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.