Comunicare deconectată

Comunicare deconectată

0
DISTRIBUIȚI

Ascunși după tastatură, vorbim vrute și nevrute fără teamă de consecințe, dar și mai grav, fără a privi interlocutorul în ochi. Comunicarea față în față schimbă datele problemei. Suntem mai reținuți, ne alegem mai atent cuvintele, chiar dacă nu renunțăm la a ne expune punctul de vedere, indiferent dacă vorbim cu un muncitor necalificat sau cu un profesor universitar.

Noi avem dreptate din oficiu, iar cine nu este de acord cu noi greșește tot din oficiu, ține cu ceilalți, se înșeală ori nu are informații corecte sau este manipulat sau minte intenționat, nu există posibilitatea să aibă vreun argument valid. Online se vede asta mai tare decât în conversațiile față în față, dar indiferent de mediul de comunicare, ne prezentăm unii altora argumente în ideea că poate ajungem la un numitor comun, dar de fapt doar sperăm să-l atragem pe celălalt în tabăra noastră, să-l facem să gândească la fel ca noi.

Toți considerăm că gândirea noastră este logică, iar pe rețelele sociale găsim acea cameră de rezonanță care nu face decât să ne convingă și mai mult de acest lucru.


Iar asta se întâmplă și cu persoane care gândesc în termeni diametral opuși. Și, bineînțeles, pe internet e mult mai ușor să fim intoleranți: aruncăm vorba grea și închidem sau trecem mai departe fără să revenim la acea discuție. Față în față, acest lucru nu este imposibil, dar este mai greu de făcut.

PS: Că tot vorbeam de modul în care neo-comunicarea ne deconectează, am și io o întrebare pentru cei care au votat pentru prevenirea posibilității ca la un moment dat, în viitor, să fie permisă căsătoria între persoane de același sex (lucru care la ora actuală nu este permis de legea românească): v-a deranjat vreodată personal vreun homosexual cu ceva sau doar vă revoltă ideea în general? Că dacă-i așa, aș vrea și eu un referendum care să ceară interzicerea berii cu lămâie.

PPS: Io unu’ abia aștept să vină în sfârșit extratereștrii. Poate atunci vom fi toleranți între noi, pentru că vom avea pe altcineva cu care să fim intoleranți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.