Curg mesajele de susţinere pentru Mitropolitul Banatului: “Lăsați Biserica și pe mai...

Curg mesajele de susţinere pentru Mitropolitul Banatului: “Lăsați Biserica și pe mai marii Bisericii în pace”

0
DISTRIBUIȚI

Apar noi reacții după ce, ieri, Vasile Popovici, fost ambasador al României, i-a cerut demisia Mitropolitului Banatului, după eșecul referendumului pentru familie.

Primul care i-a luat apărarea lui ÎPS Ioan Selejan a fost Sorin Grindeanu, fost premier al României, care a considerat de neînţeles atacul lui Vasile Popovici. Ulterior, primarul Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu şi Călin Dobra, preşedintele CJ Timiş au postat mesaje prin care-și arată solidaritatea față de Mitropolitul Banatului.

Nicolae Robu a ținut să-l laude pe ÎPS Ioan Selejan pentru activitatea de până acum și i-a încurajat pe cetățeni să lase Biserica în pace. “Lăsați Biserica și pe mai marii Bisericii în pace. Constat că vina eșecului referendumului de ieri este aruncată de unii asupra bisericii, cu precădere -chiar aproape exclusiv am putea spune!- asupra bisericii ortodoxe române. Haideți să lămurim lucrurile: Da, bisericile creștine din România au cerut referendum și au îndemnat cetățenii să participe la referendum și să voteze pentru sensurile tradiționale ale noțiunilor de căsătorie și familie, adică: să voteze DA. Dar nu au ele, oare, dreptul la opinie, dreptul la promovarea valorilor inerente crezului lor?! A impus Patriarhul PFP Daniel, a impus Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, majorității politice PSD-ALDE, să organizeze referendumul? Nu, n-aveau cum să impună! Că au cerut, e altceva! Au cerut toate cultele creștine din România! Guvernul PSD-ALDE ar fi trebuit, însă, să facă un sondaj și, în baza sondajului, să explice capilor acestor culte că poporul nu este interesat de subiect și, ca atare, referendumul nu va fi organizat! Aceeași explicație trebuia dată și partidelor, organizațiilor civice și semnatarilor pentru referendum. Sunt convins că toată lumea ar fi înțeles”, a explicat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai precizat că Mitropolitul Banatului, cât și restul “capilor” celorlalte biserici, nu trebuie blamați pentru eșecul referendumului pentru familie. “ÎPS Mitropolitul Banatului Ioan Selejan este un om excepțional, un om care își face datoria cu vârf și îndesat, un om care nu se limitează la fișa postului pe care-l ocupă, ci se implică să ajute cu tot ce poate comunitatea din care face parte! Eu îi mulțumesc public pentru tot ce a făcut, s-a zbătut să facă, se zbate și face pentru Timișoara și pentru jud.


Timiș. Adeseori, vorbim la telefon la ore târzii, de pe drumuri, de pe drumurile județului, de pe drumurile țării, bătute și unele și altele de amândoi, numai și numai în interes public! La fel, capii celorlalte biserici: romano-catolice, greco-catolice, neoprotestante, cu toții au un aport pozitiv în societate, cel puțin în comunitatea timișoreană. Nu merită să-i blamăm!”, a afirmat Nicolae Robu.

Edilul mai susține că în România a apărut “omul de tip nou”, care nu mai urmează fața bisericească, așa cum se întâmpla în trecut, creat de “societatea liberă, chiar libertină, putem spune, ajutată și de noile tehnologii IT&C”.

De asemenea, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a vorbit, tot într-o postare pe pagina sa de Facebook, și despre “oportuniști de profesie”, având doar cuvinte de laudă la adresa Mitropolitului Banatului. “Sunt și rămân un om cu frică de Dumnezeu și un apropiat al Înaltpreasfinției Sale Ioan, Mitropolitul Banatului. L-am cunoscut pe Înaltpreasfinția Sa încă de la venirea sa în Banat, într-un moment greu pentru comunitatea noastră, care tocmai se despărțise de unul dintre simbolurile sale, de Mitropolitul Nicolae. Cred că toți am fost extrem de binecuvântați când am văzut decizia Sinodului privind alegerea noului Mitropolit al Banatului, în persoana lui Ioan Selejan. După câțiva ani de la acel moment consider că a fost cea mai potrivită și înțeleaptă alegere, personalitatea Mitropolitului Ioan fiind îmbrățișată cu multă căldură de oamenii din Banat. Biserica a fost și va rămâne un factor de echilibru în societate, iar presiunea din ultima perioadă vine tocmai să șubrezească fundamentele clădite cu multă trudă de înaintașii noștri. Nu cred că oportuniști de profesie, șacali ai tranziției pot strica rânduiala comunității noastre. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a scris Călin Dobra.

Şi viceprimarul Timișoarei Dan Diaconu a precizat, tot pe rețeaua de socializare, că i se pare un gest deplasat ca cineva să-i spună Mitropolitului Banatului să se retragă la mănăstire.

“Zilele de după Referendum par a fi mai complicate decât cele anterioare lui. Nu despre rezultate aș vrea să vorbesc în această postare, ci despre înfierbântările ulterioare referendumului, mai bine zis despre una dintre ele. Citeam azi cuvinte care m-au impresionat negativ, despre cum IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, ar trebui să se „retragă la mănăstire”. Din partea oricui ar veni, un astfel de gest e deplasat. Implicarea IPS Ioan în comunitatea timișoreană este una de mare intensitate și de mare importanță. De la sprijinul nemijlocit și asumat pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană, cu lacrimi în ochi, alături de prelații și reprezentanții tuturor cultelor (că tot vorbim de ecumenism) în vizita juriului premergătoare câștigării titlului, la sutele de acte de caritate și aplecarea către greutățile celor în nevoie, toate acestea rămân repere pentru prezența IPS Ioan în viața cetății. Există viață și dincolo de politică”, a afirmat Dan Diaconu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.