Dezbatere cu miză despre România în Parlamentul European. Viorica Dăncilă: Nu am...

Dezbatere cu miză despre România în Parlamentul European. Viorica Dăncilă: Nu am venit să dau socoteală

0
DISTRIBUIȚI

 

Statul de drept din România a fost, astăzi, subiectul unei dezbateri importante în Parlamentul European, la care a participat şi premierul Viorica Dăncilă. Din şedinţa care a durat o oră şi jumătate nu au lipsit vociferările şi replicile acide între eurodeputaţi.

Premierul român şi-a început scurtul discurs cu referiri la rapoartele MCV, despre care prim-ministrul a afirmat că nu au făcut nicio referire la protocoalele dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din Justiţie, astfel că drepturile cetăţenilor români nu ar fi fost apărate de încălcări grave. „Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. (…) În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete, în numele luptei anticorupție. (…) Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Asta înseamnă că acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat. Și cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a omis, din neglijență sau cu rea-credință, aceste realități de neconceput în Uniunea Europeană”, a spus Viorica Dăncilă în plenul PE.

Despre legile Justiţiei, Dăncilă a spus că „redau judecătorilor independența”. „Niciun decident politic nu mai intervine în numirea și revocarea judecătorilor. Independența e totală, nicidecum restrânsă. (…) Astăzi v-am informat pe toți, oficial, despre abuzurile din România”, a declarat premierul român.

Cât despre protestele violente din 10 august de la Bucureşti, Viorica Dăncilă a precizat: „Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acțiuni și proceduri practicate peste tot în Europa! (…) Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state ale Uniunii și nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre!”.

„România are două probleme, corupția și serviciile secrete.


România trebuie să combată mentalitatea veche a securității. Văd la doamna premier o reacție nepotrivită la această situație. Slăbirea procurorilor aș zice că e un stil Orban-Kaczyński. Vă dau un sfat. Nu mergeți pe calea proastă și nu urmați calea Ungariei și Poloniei”, a fost replica președintelui grupului ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, citat de Mediafax.
Un schimb de replici acid a avut loc între eurodeputatul PPE Krzysztof Hetman și Dan Nica, după ce Hetman a spus că este îngrijorător faptul că Guvernul României se luptă cu cei care luptă cu corupția. „Acest lucru face parte dintr-o campanie de fake news”, i-a replicat europarlamentarul român.
Monica Macovei, Sigfried Mureșean și Laurențiu Rebegea au vorbit despre faptul că deciziile privind Justiția sunt luate pentru rezolvarea problemelor personale ale lui Liviu Dragnea.
Iar prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a afirmat că Bruxelles-ul nu va ezita să acționeze în cazul în care autoritățile de la București nu vor îndrepta legile Justiției, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția.
În urma dezbaterii, europarlamentarul Cristian Preda a notat pe Facebook: „Dezbaterea din PE a arătat încă o dată că Dăncilă e depășită de funcție. În loc să reacționeze la criticile aduse de-a lungul timpului guvernului pe care-l conduce, Dăncilă a atacat MCV, principalul instrument folosit de Comisia Europeană și PE în dialogul cu România. A fost un semn că guvernul de la București refuză să coopereze cu instituțiile de la Bruxelles și Strasbourg. La finalul discuției, Timmermans i-a explicat Vioricăi Dăncilă – ca unui începător – ce e MCV și la ce e bun. Avem nevoie de alt premier. În caz contrar, ne vom trezi în curând pe fundul prăpastiei”.
O rezoluţie cu privire la situaţia din România va fi supusă votului în perioada 12-15 noiembrie.

Foto: guv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.