După patruzeci de ani, eveniment inedit în istoria rock-ului timișorean: formația Univers...

După patruzeci de ani, eveniment inedit în istoria rock-ului timișorean: formația Univers susține un concert cu piesele albumului Zgomotele Orașului FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-260909601">
Formația Univers susține un concert memorabil cu piesele albumului Zgomotele orașului

Suflarea rock timișoreană are parte de un eveniment inedit la sfârșitul acestei săptămâni. Una din formațiile emblematice ale rock-ului timișorean, Univers, revine pe scenă cu un concert unic, în cadrul căruia membrii trupei vor interpreta albumul „Zgomotele orașului“, un disc care din cauza cenzurii comuniste nu a văzut lumina zilei.

„Nu am mai cântat de vreo 40 de ani deloc. Bine, poate am mai cântat în baie sau pentru familie. Am revenit fiindcă m-au obligat colegii de trupă. Bine, a fost o hotărâre de comun acord, ne-am invitat reciproc, am vrut să vedem ce mai știm. E foarte interesant ca după 40 de ani să scoți la lumina zilei un album pe care atunci doar visai că o să îl ai. Reîntâlnirea noastră e o reală plăcere. Nu am modificat nimic la textele pieselor făcute pe vremea aceea de Ștefan Dandu. Atunci au fost probleme, acestea fiind cenzurate de autoritățile comuniste. Nu am emoții înaintea concertului, am 69 de ani, la această vârstă nu mai ai emoții“, ne-a declarat Robi Strumberger, solistul legendarei formații Univers.

Piesele albumului „Zgomotele Orașului” au fost cântate o singură dată de formația Univers, în luna mai a anului 1978, la Casa Studenților, chiar dacă autoritățile de atunci nu au aprobat textul și nici titlul materialului. În vara acestui an, muzicienii au reînregistrat melodiile originale și au scos albumul Zgomotele Orașului, care poate fi ascultat aici.

„Eu am mai cântat în Germania în formulă de duo cu soția, o vreme. Nu știu ce aduce interesant Univers acum în 2018, lăsăm publicul să decidă. Nu am emoții înaintea concertului. Problema este că uneori mă enervez că repetițiile nu ies așa cum ar trebui. Ne pregătim de vreo trei săptămâni la repetiții pentru acest concert și suntem încrezători că totul va fi bine“, ne-a declarat Dumitru Chiţeală, tobarul trupei Univers, stabilit în Germania.

Celălalt „neamț“ din componența formației, Gheorghe Moșoarcă, a mai apărut în câteva ocazii în fața publicului timișorean. „Am mai cântat la restaurante, la nunți și botezuri, pe vremea lu Ceașcă. După ce am plecat în Germania am făcut o pauză de vreo 19 ani, până prin 2009. Atunci am cântat la Timișoara la lansarea Radio Campus. După care am mai cântat în Germania cu niște băieți, ca hobby. Cu Arpi Kajtar mai facem piese, comunicăm cu ajutorul Internetului, acum suntem pesnionari, avem timp. Nu am emoții deloc înainte de concert. Există două variante: ori piesele noastre vor fi pe placul publicului, ori nu. Bârfele oricum vor veni, după concert“, ne-a declarat el.

Concertul în care legendarii membri ai trupei Univers vor prezenta albumul „Zgomotele Orașului“ va avea loc vineri 26 octombrie, de la ora 20:30, la Reflektor Venue, iar intrarea este liberă.

„Povestea discului a început în momentul în care am fost trimiși să cântăm în Valea Jiului, la mineri și am avut câteva probleme cu un secretar de partid de acolo. Care ne-a băgat bețe-n roate după un concert. Am mers cu piesele albumului la aprobare și ni le-au tăiat. Inclusiv titlul. Am susținut totuși un concert la Casa Studenților, iar cei care au venit au fost numai cei cu invitații, a fost cumva cu ușa închisă. A fost adresat numai celor cărora le plăcea muzica rock. Concertul a avut un succes deosebit. Revenim după 40 de ani și ne bucurăm. La ce să se aștepte cei care nu au auzit de noi? La o seară cu rockul anilor 70. Atunci asta era linia. O reluăm, o mai prezentăm odată. Fără îmbogățiri. Să nu se aștepte lumea la șlagăre, este exact rockul acelor ani. Avem o vârstă și nu ne gândim să mai cântăm și pe viitor. Albumul ăsta s-a cântat acum 40 de ani prima oară și acum a doua și ultima oară“, ne-a declarat Arpak Kajtar, chitaristul formației Univers.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.