Executivul a adoptat OUG pentru Legile Justiţiei. Care sunt principalele modificări

Executivul a adoptat OUG pentru Legile Justiţiei. Care sunt principalele modificări

0
DISTRIBUIȚI

Guvernul a adoptat, astăzi, prin Ordonanţă de Urgenţă, o serie de modificări la Legile Justiţiei, astfel încât să fie incluse mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneţia.

Potrivit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a fost amânată pensionarea anticipată a magistraților, se mărește vechimea pentru funcțiile de conducere în DNA și DIICOT de la 8 la 15 ani, la procurori – la 10 ani, iar ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară în cazul procurorilor.

„Se consolidează și statutul procurorului detașat la DNA sau DIICOT. Azi când vorbim, procurorul-șef poate să-i revoce dacă le aplică cea mai redusă sancțiune, avertismentul.


Am eliminat posibilitatea revocării de către procurorul-șef în prezența cele mai mici sancțiuni, și anume avertismentul. Viitorii procurori care vor funcționa la Direcția specială vor beneficia de condițiile procurorilor detașați”, a declarat, astăzi, ministrul Justiţiei, la Palatul Victoria.

Primele reacţii

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al CSM, a trecut în revistă opt dintre principalele modificări aduse de OUG adoptată astăzi de Guvern.

El susţine că, potrivit OUG adoptate, ministrul Justiţiei nu dispare din procedura de numire a înalților procurori, aşa cum ar fi cerut magistrații și Comisia de la Veneția, ci va face interviuri transmise public. O altă observaţie este că acțiunea disciplinară împotriva magistraților poate fi exercitată și de ministrul Justiției. „Păi… o astfel de prevedere a introdus Parlamentul în lege în anul 2012, legea publicată azi în MO e elimină, iar Guvernul tocmai o reintroduce. Curat neconstituțional!”, scrie Danileţ pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.