Guvernul a uitat proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. Suma infimă...

Guvernul a uitat proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. Suma infimă alocată de Ministerul Culturii

0
DISTRIBUIȚI

Au trecut mai bine de doi ani din momentul în care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Cu toate acestea, guvernanții nu au sprijinit aproape deloc acest proiect deosebit de important nu doar pentru orașul de pe Bega.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a făcut publice, astăzi, câteva statistici care arată că, de la 1 ianuarie 2017 și până în prezent, Ministerul Culturii a alocat doar aproape 60.000 de lei pentru susținerea proiectului. Cei mai mulți bani, în jur de un milion de euro, au venit din partea Primăriei Timișoara.

“Dincolo de vorbe, fapte! Iată cine și cu cât finanțează proiectul  «Timișoara Capitală Culturală Europeană», prin asociația constituită special pentru acest proiect: Primăria Timișoara – 4.470.553 lei, adică 80%, Consiliul Județean Timiș – 500.050 lei, adică 9%, Ministerul Culturii – 59.626 lei, adică 1%, alții – 575.888 lei, adică 10%. Perioada de raportare este 01.01.2017 – 30.09.2018”, a scris primarul Timișoarei, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Nicolae Robu a atras atenția, ieri, că Asociația TM2021 trebuie finanțată conform angajamentelor luate de Guvernul României.

“Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 trebuie să fie finanțată conform angajamentelor luate de Guvernul României prin Ministerul Culturii.


Nu cunosc care este situația depunerii de proiecte de către asociație în detaliu. După câte știu, au fost depuse proiectele, cel puțin doamna Simona Neumann așa a pretins întotdeauna, că nu e niciun fel de problemă la acest capitol. Faptul este că în orice situație de bilanț care s-ar întocmi, se poate vedea de departe că Primăria Timișoara este principalul finanțator. Dăm în continuare bani, ne achităm de obligațiile asumate, nu ne-a fost ușor în 2018, cu toate acestea, am dat sume importante și continuăm să dăm. I-am explicat doamnei Neumann că o să dăm 100.000 de lei pe săptămână în perioada următoare, până în 10 noiembrie, când o să putem da sume și mai mari, atunci când vom încasa cotele defalcate din impozitul pe venit”, a declarat Nicolae Robu.

Totodată, primarul Timișoarei a făcut un apel la cei care și-au asumat să sprijine financiar Asociația TM2021 să-și “deschidă mințile” și să aloce sumele de bani.

“Noi ne facem datoria, proiectele implementate au avut ca principal finanțator Primăria Timișoara și inclusiv funcționarea asociației este asigurată prin finanțarea pe care primăria o face. Din păcate, ceilalți parteneri dau prea puțin sau deloc bani pentru un proiect de maximă importanță pentru România, nu doar pentru Timișoara. Chiar suntem în fața unui proiect important pentru țara noastră, sigur că Timișoara se reprezintă pe sine în postura de capitală europeană a culturii, dar să nu uităm că a ajuns în această postură într-o competiție națională, pentru că titlul a fost dat României și atunci implicit câștigătorul competiției, municipiul Timișoara, reprezintă România în postura de capitală a culturii europene și fiind capital culturală europeană, reprezintă Europa în lume în anul 2021. Deci nu e de joacă cu acest proiect și eu sper să-și deschidă mințile toți cei care au un cuvânt de spus, o decizie de luat și să trateze proiectul așa cum se cuvine”, a conchis Nicolae Robu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.