Începe Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN. Cine urcă pe scenă

Începe Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN. Cine urcă pe scenă

0
DISTRIBUIȚI

Credincios unei tradiţii care are piatra de temelie în anul 1993, cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN, organizat de profesorul Florin Didilescu, va începe la Arad în 20 octombrie şi va reuni pe scena teatrului clasic „Ioan Slavici”, timp de o săptămână, peste 250 de liceeni din Canada, Rusia (prezente în festival cu câte două trupe), Bulgaria, Ungaria, Italia, Cehia şi România, în nu mai puţin de 22 de spectacole.

Vor urca pe scena teatrului francofoni din întreaga ţară, elevi de la două licee din Bucureşti, trei licee din Târgu Jiu, din Baia Mare, Bistriţa, Cluj-Napoca, Constanţa, Dej, Huedin, Sighetu Marmaţiei, Slobozia şi, în premieră, liceeni din Craiova. Nu vor lipsi Amifranii  arădeni şi „cadeţii” acestora, Miniamifranii. Repertoriul este alcătuit cu precădere din texte care aparţin teatrului modern şi contemporan, semnate de Jean Giraudoux, Eugène Ionesco, Matei Vişniec, Pierre Desproge, Alexandre Vampilov, Xavier Durringer, Hristo Boicev, Emmanuel Roblès, precum şi creaţii originale. Miniamifranii vor juca povestea lui Camélia Dargis, „Minunata călătorie a prinţesei Morgane”, iar amifranii vor interpreta textul actorului şi dramaturgului arădean Ioan Peter, „Tot ce se dă”, un spectacol cu care au participat în luna iulie la cea de-a XXX-a ediţie a Întâlnirilor Teatrului Tânăr European de la Grenoble.

La fel ca în anii precedenţi, liceenii vor participa la 16 ateliere de formare teatrală cu diferite teme precum mişcare scenică, clown, improvizaţie, marionete, animaţie de obiecte, cânt, scenografie şi costume, commedia dellʹarte sau dans, inclusiv dansuri populare româneşti destinate mai ales liceenilor din străinătate, conduse de actori din România, Franţa, Italia, Québec şi Austria, după care vor prezenta în „Spectacolul atelierelor” câteva fragmente din ceea ce au învăţat.

Pentru al doilea an consecutiv, Centrul de studii artistice din Lyon trimite cinci studenţi pentru a face practică pe lângă actorii români şi străini care conduc atelierele din cadrul festivalului Amifran.


Totodată, va avea loc un concurs-spectacol dedicat în fiecare an câte unui text reprezentativ scris de un dramaturg francez, anul acesta fiind aleasă piesa lui Edmond Rostand, „Cyrano de Bergerac”, şi un altul de fotografii, intitulat „Dincolo de cortină”, toţi participanţii urmând să fie premiaţi de Clubul Richelieu International.

Muzica franceză va fi reprezentată de şansonetistul rus Roman Kisselev, acompaniat la pian de compatrioata sa Marina Iurakova, care vor dedica momentul muzical regretatului Charles Aznavour, iar cântăreţul francez Xavier Machault, acompaniat de basistul Martin Debisschop vor da o interpretare originală unui disc al anilor ʹ70 din secolul trecut, „Incendiu”, aparţinând lui Brigitte Fontaine şi Areski. În cadrul „serii de adio” se vor perinda prin faţa spectatorilor toate trupele străine şi una din România, care vor interpreta câte două cântece din repertoriul naţional, iar seara se va încheia cu un recital susţinut de trupa arădeană „Corso”.

După un concert post-cabaret susţinut cu doi ani în urmă, Xavier Machault şi Martin Debisschop revin la Timişoara în 25 octombrie, cu o seară de rock poetic care va avea loc în 25 octombrie, de la ora 19:00, la cafeneaua Manufactura, un recital organizat de Institutul Francez din Timişoara în colaborare cu AMIFRAN.

Intrarea este liberă, iar cei prezenţi vor avea ocazia să asculte, la rândul lor, reinterpretarea albumului „Incendiul”, un disc de referinţă pentru mulţi artişti contemporani, în care poezia melancolică şi suprarealistă a lui Brigitte Fontaine se împleteşte cu melodiile fermecătoare ale lui Areski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.